Szybkie i efektowne danie, które smakuje każdemu. Tortilla i pyszny, mięsno-warzywny farsz. 4 placki tortilli 2 duże filety z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 cebule przyprawa do kuchni meksykańskiej sól olej koncentrat pomidorowy 200g startego żółtego sera 1 duży świeży pomidor 1 czerwona cebula szczypior(...)zalewy fasolę i pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy starty ser (garstkę zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy. 2. Na placki tortilli Wykładamy farsz, tortillę zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej tortilli smarujemy niewielką ilością koncentratu, posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut
Szefowa kuchniW naszym ogródku powoli widać koniec cukiniowego wysypu, a my nadal mamy głowy pełne pomysłów na potrawy z tego warzywa. Dzisiaj zrobiliśmy cukiniowo-ziemniaczane kotleciki i
niecodziennikparykratkę. W ten sposób upiec pozostałe części ciasta. Na pierwszym piernikowym placku rozsmarować połowę powideł, położyć drugi placek i na nim rozprowadzić pozostałe powidła śliwkowe, przykryć trzecim plackiem. Piernik staropolski dokładnie owinąć w bawełniane ściereczki, następnie zawinąć w folię spożywczą, odstawić na co najmniej 7 dni w chłodne miejsce, aby skruszał i nabrał wilgoci. Dobrze jest ciasto dodatkowo docisnąć
niecodziennikparysię świeżymi i smacznymi bułkami. Mieszamy suche składniki, wcieramy masło, dodajemy jogurt, wyrabiamy i mamy gotowe ciasto. Z ciasta możemy, tak jak ja wycinać kółka, ale możemy również rozwałkowany placek pokroić podobnie jak pizzę i upiec bułeczki trójkąty. Składniki na około 20 bułek 260 g mąki ( u mnie 150 g orkiszowej tortowej i 110 g pszennej(...)małe kawałki masła do mąki, następnie opuszkami palców wcieramy kawałki masła w mąkę. Na koniec dodajemy jogurt i wyrabiamy szybko ciasto. Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy placek o grubości od 1,5 – 2 cm. Wykrawamy kółka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 – 18 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru
Tajemnice Smakujajka, jogurt oraz przyprawy. Dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy. Następnie dodajemy warzywa i mieszamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Na blasze, łyżką, wykładamy masę zachowując odstępy między plackami. Pieczemy ok. 20 minut
Kucharzycajeszcze raz dokładnie wymieszać. „Wypoczęte” ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Nieużywane kawałki ciasta przykryć folią spożywczą. Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek, na jedną część placka wyłożyć 2 łyżki farszu i lekko rozetrzeć. Przykryć mięso drugą połową ciasta, dokładnie zlepić końce i delikatnie przyklepać. Czynność powtórzyć do wyczerpania ciasta
Smaki Arminewarstwę. Odstawiamy do namoczenia. Warzywa obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Płatki, jeśli trzeba odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy warzywa, jajka i oleju. Mieszamy. Z masy formujemy placki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę. Po ok. 2 -3 minuty z każdej strony. Ja podałam z surówką z białej rzodkiewki
Kucharzycasosem sojowym. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i obsypujemy mąką z dwóch stron. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (u mnie: około 48 x 36 cm). Placek kroimy na 6 prostokątów (u mnie: 16 x 18 cm) Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw. Najpierw składamy boki ciasta do środka
Kuchnia MagdaLenysosem sojowym. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i obsypujemy mąką z dwóch stron. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (u mnie: około 48 x 36 cm). Placek kroimy na 6 prostokątów (u mnie: 16 x 18 cm) Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw. Najpierw składamy boki ciasta do środka
Kuchnia MagdaLenydanie? Oczywiście, były to kimchijeon, czyli placki z kimchi. Przepyszne i bardzo łatwe w wykonanie placuszki, które, jak wspomina Inessa przypominają podkarpackie fuczki z kiszoną kapustą. Przepis na placki kimchijeon znajdziecie w książce Innesy Kim “Koreański ferment … o kimchi, życiu i gotowaniu”. W swojej książce Innesa wyjaśnia nam co oznaczają wszystkie magiczne nazwy, takie
Tajemnice Smakuplacek o grubości około 0,5 cm i posmarować roztopionym zimnym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zostawić 2 - 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania ciasta w formie. Posmarowany placek zwinąć w luźny rulon i pokroić w plastry o szerokości 4 cm. Plastry ułożyć na płasko i ciasno jeden obok drugiego do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta
Kuchcik gotuje