najczęściej w centrach miast lub przy dworcach. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna(...)łatwo odklejało się od ręki. Do wyrobionego dodajemy 3 łyżki oleju i jeszcze raz chwilę wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu urywamy po kawałku, wyrabiamy w palcach, formujemy placki ( polecam robić nie za duże – będą się lepiej smażyły ). Odstawiamy na natłuszczoną blachę, przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju – polecam smażyć
Ostra na SłodkoPlacek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Składniki: Rozczyn 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła Kruszonka 100 g mąki 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła Dodatkowo 2-3 jabłka garść(...)kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie wstawić do 180 stopni C i piec przez około 35 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Źródło
Smaki Nataliizawijamy w folię i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 2 mm i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach Placki przekrawamy na pół. Przekładamy kolejno krem, powidła, krem. Na ostatni placek dajemy polewę czekoladową. Ozdabiamy według uznania Krem Kaszę gotujemy w mleku z cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło
Mieszam w Garnkunajczęściej w centrach miast lub przy dworcach. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna(...)łatwo odklejało się od ręki. Do wyrobionego dodajemy 3 łyżki oleju i jeszcze raz chwilę wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu urywamy po kawałku, wyrabiamy w palcach, formujemy placki ( polecam robić nie za duże – będą się lepiej smażyły ). Odstawiamy na natłuszczoną blachę, przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju – polecam smażyć
Ostra na Słodkobrzegami i miękkie w środku, z dodatkiem pysznych i słodkich jabłek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, syropem owocowym, konfiturą owocową lub miodem z dodatkiem świeżych owoców. Do placków zamiast jabłek możesz dodać posiekane gruszki, banany, maliny, jagody lub borówki. Racuchy z jabłkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 jabłka 1 jajko 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka
Zasmakuj Kuchniwyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę. Złóż w kopertę i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na dwa placki. Radełkiem do pizzy podziel każdy placek na 8 trójkątów. Nałóż łyżeczkę nutelli i zwiń rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Układaj rogaliki na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym
codojedzeniawciąż cieszą. Ten gatunek malin przy sprzyjającej aurze owocuje prawie do przymrozków. Nie tak dawno udało się zebrać jeszcze na tyle owoców, żeby zrobić z nimi placek. Zresztą ten przepis można wykorzystać dysponując tylko mrożonymi, a brzoskwinie mogą być świeże lub z puszki. Znam to ciasto ze starego zeszyty przepisów "Ciasta domowe". Dla własnego dobrego samopoczucia nie wspomnę(...)tylko bazą spokojnie nadaję mu własny wyraz. Myślę, że wynik tych działań jest przyzwoity, skoro domownicy nieodmiennie z chęcią sięgają po moje wyroby. Oto jeden z nich, brzoskwiniowy placek z dodatkiem malin i orzechów. Do jego przygotowania potrzebujecie: - 200g masła - 200g cukru brązowego lub innego - 200g mąki pszennej - 4 jajka - 150g orzechów zmielonych - 5-6 brzoskwini świeżych
I tu będę miała takie telodówki. Kiedy wszystko jest już przygotowane (piekarnik mocno nagrzany – najlepiej ponad 300 stopni, sos ugotowany), wyjmujemy ciasto i formujemy pizzę. Delikatnie oprószamy ciasto i zaczynamy formować placek naciskając palcami od środka do brzegów (wypychają powietrze do brzegów) zostawiają ok. 2 cm na ranty. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia, smarujemy 2-3 łyżkami sosu i wykładamy na kamień(...)lodówki. Kiedy wszystko jest już przygotowane (piekarnik mocno nagrzany – najlepiej ponad 300 stopni, sos ugotowany), wyjmujemy ciasto i formujemy pizzę. Delikatnie oprószamy ciasto i zaczynamy formować placek naciskając palcami od środka do brzegów (wypychają powietrze do brzegów) zostawiają ok. 2 cm na ranty. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia, smarujemy 2-3 łyżkami sosu i wykładamy na kamień
rabarbarowopizzy. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, wyrabiamy jeszcze minutę w rękach i rozciągamy na duży, cienki placek – możemy też rozwałkować. Cienki placek przekładamy na blachę z papierem. Na spód ciasta wykładamy równomiernie serek wiejski, na niego układamy plasterki ziemniaków, najlepiej nie na zakładkę
Smaczna Stronamiało ciepło wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 40 stopni). Kiedy ciasto wyrośnie, kroję je na równe kawałki i formuję z każdego kawałka kulkę. Następnie taką kulkę rozgniatam na placek o grubości około 1,5 cm (zdjęcie na samym końcu) i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia
Słodki sentymentŻelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę z cukrem pudrem miksujemy na sztywną masę. Cały czas miksując, wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na górę placka. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy placek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto z Wafelkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plprzyprawami. Wyrabiamy farsz rękoma dolewając po trochu letniego bulionu. Z ciasta odrywamy niedużą kulkę, formujemy ją na blacie lub stolnicy wstępnie rękoma, a następnie rozwałkowujemy na dość cienki placek. By ciasto nie lepiło się do blatu, możemy podsypać mąką. Z placka, szeroką szklanką lub foremką do pierogów, wycinamy okręgi. Pozostałą część ciasta formujemy ponownie w kulkę i powtarzamy
Kulinarna PokusaRacuchy drożdżowe z miodem i śliwkami to kolejna modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik . Tym razem do placków dodałam śliwki oraz miód zamiast cukru. Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta. Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć(...)ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu. Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - dodatkowe informacje: (*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste. (**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku. Do racuchów
Di gotujećwiartki jabłka. Usuń gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokrój w cienkie plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Wycinaj koła przy pomocy szklanki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na połówce placka serowego układaj po plasterku jabłka. Placek składaj na pół. Z podanych składników można uzyskać ok 35 sztuk ciasteczek. Ciastka od góry delikatnie zanurz w cukrze. Dolnej warstwy
Przepiski.pl