placki - 22990 przepisów (strona:358/1533)

Cevapici z pitą i warzywami 81

pomidory, resztę wody letniej, olej. Ciasto wyrabiam robotem. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zagniatam na stolnicy, dzielę na cztery części. Formuję płaskie placki. Odstawiam na desce do wyrośnięcia, pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smaruję pity z dwóch stron olejem. Grilla rozgrzewam, układam placki i grilluję z każdej strony

wesoła kuchnia
Placki z kurczaka i młodej kapusty 881

Pomysł na smaczny obiad z kilku prostych składników. Delikatne i aromatyczne placki z kurczaka i młodej kapusty z dodatkiem sporej ilości koperku. Prosto szybko i pysznie :)  około 6 placków  1 duża pierś z kurczaka około 250 g ćwiartka średniej młodej kapusty 4 łyżki posiekanego koperku 2 jajka 3-4 łyżki mąki 3 łyżki jogurtu naturalnego użyłam greckiego

Andzia Pichci
Placek ze szparagami 62

Placek ze szparagami, placek z zielonymi szparagami . 300 g zielonych szparagów, 2 całe dymki, 100 ml mleka, 60 ml oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki startego sera cheddar, gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz, olej słonecznikowy lub oliwa, Szparagom odłamać końcówki, pokroić je w cienkie plasterki. Dymkę pokroić w cienkie plasterki. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć

królestwo garów
Łatwa focaccia ze szpinakiem i bratkami 94

Byćmoże wybrałam nie to miejsce ale szczerze mówiąc w ogóle tamten, mój pierwszy i jedyny jak dotąd pobyt we Włoszech, zawiódł mnie kulinarnie... A czym jest focaccia? To gruby placek drożdżowy z ciasta na pizzę pieczony z dużą ilością oliwy, który wyrasta dużo dłużej od klasycznej pizzy, często w chłodzie przez około 8 godzin. W zależności od regionu focaccia(...)szpinakiem, kwiatami bratka zebranymi z balkonu i dmuchawcami z cebulowych krążków. Podążając za przepisem znalezionym w internetowych przestrzeniach, pominęłam nocne wyrastanie, jednak efekt końcowy był naprawdę świetny! Miękki placek drożdżowy, pachnący tymiankiem i świeżymi ziołami idealnie wpasował się w parapetówkową imprezę mojej siostry :) Zachwycił nie tylko kwiatową mozaiką ale i smakiem, dlatego jeżeli jesteście ciekawi tego włoskiego wypieku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Roladki z tortilli z łososiem 64

Tortillę to pszenne placki, które można wykorzystać do wielu smacznych dań i przekąsek. W swojej kuchni zawsze posiadam paczkę tortilli, ponieważ lubię mieć w zanadrzu coś do przygotowania czegoś pysznego na szybko. Bardzo popularną przekąską serwowaną na różnego rodzaju imprezach są roladki z tortilli. Można je przygotować z różnym nadzieniem, wedle smaku i uznania. Roladki z tortilli z łososiem(...)okazję. PRZEPIS NA ROLADKI Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM Składniki 2 tortille 100 g wędzonego łososia 100 g serka kanapkowego pęczek koperku 4 liście sałaty masłowej garść pomidorków koktajlowych Wykonanie Placki tortilli rozkładamy na deseczce i smarujemy kremowym serkiem. Ja zazwyczaj wybieram śmietankowy. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim serek. Na serku układamy plastry wędzonego łososia. Na łososia kładziemy liście

Alle Dobre!
Syrniki 85

Przygotowałam je według przepisu znalezionego w książce "Fit przepisy od Baletnicy". Placuszki podajemy wedle uznania, z sezonowymi owocami, dżemem, konfiturą, śmietaną, miodem...    Składniki ( na 8-10 niedużych placków): 250 g sera twarogowego (najlepszy będzie taki o dość chudej konsystencji)  1 jajko 3-4 łyżeczki cukru 40 g suchej kaszy manny  aromat waniliowy (lub inny ulubiony) odrobina(...)patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wilgotnymi rękoma formować okrągłe spłaszczone placuszki, obtoczyć je w kaszy mannie, smażyć na rumiano z obu stron. Ostrożnie je przewracać, są dość delikatne. Placki można też smażyć na patelni do smażenia bez tłuszczu. 3. Podawać wedle uznania, z sezonowymi owocami, dżemem, konfiturą, śmietaną, miodem - co dusza zapragnie ;-) Smacznego!!! Źródło: Fit przepisy od Baletnicy, Svetlana

Kuchnia domowa Ani
Placki z młodej kapusty 86

Placki z młodej kapusty z dodatkiem ziemniaków to super pomysł na bezmięsny obiad. Sprawdzą się również jako bezmięsna kolacja. Z dodatkiem śmietany i ulubionej surówki smakują wyśmienicie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu dopóki sezon na mło The post Placki z młodej kapusty appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bardzo Kruche, Domowe Paluchy Kminkowo Paprykowe 96

Gotowe zagniecione ciasto chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. 3. Następnie tak schłodzone ciasto dzielimy na 4 kuliki i wałkujemy osobno każdą z nich na dość cienki placek. Smarujemy każdy placek wodą i obsypujemy dodatkowo kminkiem bądź papryką Radełkiem wykrawamy paseczki, skręcamy je i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Gotowe pieczemy w 180 stop przez

Gotowanie...to proste !
Placki jogurtowe 91

rozwiązania są najlepsze :) 350 g gęstego jogurtu 1 jajko 1 szklanka mąki (ok. 150 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki mieszamy na jednolitą masę. Smażymy po łyżce masy na placek. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana. Można smażyć bez tłuszczu lub na jego niewielkiej ilości

Kucharzyca
Chlebek czosnkowy do dzielenia. 73

KOSTKĘ. POSIEKAĆ RÓWNIEŻ PRZYGOTOWANE ZILOLA. MIEKKIE MASLO WYMIESZAC W MISCE Z ZIOŁAMI, CEBULA, ROZGNIECIONYM CZOSNKIEM I SOLA. WYROŚNIĘTE CIASTO WYŁOŻYĆ NA STOLNICE, CHWILE WYROBIC A NASTEPNIE ROWALKOWAC NA CIENKI PLACEK. NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE ROZSMAROWAĆ RÓWNO MASŁO Z ZIOŁAMI. PLACEK POKROIĆ W PASKI. PASKI GRUBE NA WYSOKOŚĆ TORTOWNICY. GOTOWE PASKI ZŁOŻYĆ W HARMONIJKĘ I UKŁADAĆ JEDEN OBOK DRUGIEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Drożdżowy placek z rabarbarem 88

Jest rabarbar jest i ciasto. Zwykły placek drożdżowy, placek bo nie wyrasta jakoś na wielkie i puszyste. Ale jest proste i smaczne. Przepis ze starego kalendarza ze zrywanymi kartkami, od siebie dorzuciłam kruszonkę. składniki: 450 g mąki pszennej 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 210 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 1 jajko 80 g masła

Monia miesza i gotuje
Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową 71

lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy małe okrągłe placki (o średnicy około 11 cm) i przekładamy na blaszkę. Następnie nakładamy po jednej dużej łyżce frużeliny Apple & Pear in Jelly na rozwałkowane placki, zostawiając około

Oryginalny smak
Grill vege 100

Polecam taką oto kombinację smaków, kolorów na grilla w wersji wege. Kotleciki z fasoli i cukinii podałam na paście z pomidorów suszonych z tortillą. Polecam samemu zrobić placki.       tortille: przepis na 5 sztuk 1 szklanka mąki pszennej typ 450/ szklanka 250 ml/ 1/2 łyżeczki soli 100 ml wrzątku 1 łyżka masła około 20 g   mielone(...)wyrobione, odstawiam je przykryte ściereczką na 15 minut. Dzielę na pięć części. Ściereczkę zmaczam wodą i owijam kawałki ciasta w nią. Jeden kawałek  ciasta rozwałkowuję na bardzo cienki placek.  Nie podsypuje mąką. Moja tortille miały średnicę 25 cm. Tak samo rozwałkowuję pozostałe porcje ciasta. Patelnię grillową rozgrzewam i na suchej smażę po około 40 sekund z każdej

wesoła kuchnia
Za co kochamy naleśniki i najlepsze przepisy na naleśniki 88

Oczywiście jest kilka sprawdzonych trików, sekretów kucharskich, które należy opanować aby stać się mistrzem naleśnikarstwa, lecz nawet mimo to jest to banalnie proste danie. Mówimy tu oczywiście o samych plackach, gdyż farsz do naleśników to oddzielna kwestia i może być tak skomplikowany, że przerośnie nawet największego szefa kuchni. Dlatego też przedstawiamy naleśnikowe FAQ czyli najczęściej zadawane pytania. Czym(...)naleśniki? Naleśnik to nic innego jak placek ciasta naleśnikowego usmażony na patelni. Ciasto na naleśniki składa się z mąki, mleka, wody, jajek, soli i tłuszczu (według różnych przepisów oleju bądź masła). Ciasto na bazie wymienionych składników należy wymieszać a następnie usmażyć na patelni. Albo w naszej ulubionej cienkiej formie albo w grubszej czyli po amerykański. Jakie są rodzaje naleśników

ProstePesto.pl
Pieczone zrazy wieprzowe. Pełne aromatycznego farszu. Przepis bez sznurowania 92

olej, dodatkowo 1-2 cebule do wyłożenia brytfanki, do sosu łyżka papryki słodkiej, łyżka mąki pszennej. Jak zrobić pieczone zrazy wieprzowe? Plastry schabu rozbij przy pomocy tłuczka na cienkie placki – uważaj, żeby nie przedziurawić mięsa. Boczek pokrój w cienkie plastry lub kostkę, ogórki w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Każdy placek oprósz solą i pieprzem, posmaruj musztardą, wyłóż

Kulinarna Polska