placki - 22990 przepisów (strona:364/1533)

Kofty wieprzowe 66

przemielony, ale nie opublikowany, właściwie nie wiem czemu. Dzisiaj nadrabiam, potrawa zdecydowanie warta zapamiętana. Mięsiwo wyszło bardzo aromatyczne, bardzo. Zresztą, sami widzicie co siedzi w składzie. Kofty zjedliśmy z plackami tortilli, z jogurtem, chili, sałatą i czerwoną cebulą. Przy okazji robienia tych oryginalnych, dorzucę do nich harissę albo sos z pieczonej papryki – będą jeszcze lepsze. Składniki(...)były wielkości piłeczek pingpongowych) i smażymy z wszystkich stron na średnim ogniu, około 5 minut. Nie smażcie ich za długo, powinny być soczyste. Koftami można nafaszerować chlebki pita lub placki tortilli i uzupełnić je o sałatę lodową, czerwoną cebulę, jogurt i plasterki chili. Sami już ocenicie, co Wam do tego pasuje. Artykuł Kofty wieprzowe pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Tortilla z szarpaną wołowiną, rukolą i suszonymi pomidorami 78

pomidorami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Patrzę na zdjęcie poniżej, przypomniałam sobie TEN smak i już czuję się głodna. Tak, to się udało. Z pozdrowieniami dla mojej prześladowczyni. Składniki: 4 placki tortilli 2 szklanki szarpanej wołowiny 2 garści rukoli 1 czerwona cebula 6-8 suszonych pomidorów z zalewy mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Jogurt mieszamy(...)rozdrobnionym czosnkiem, solimy, pieprzymy i mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy minutę w piekarniku, nakładamy na nie wołowinę, rukolę, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, polewamy sosem jogurtowym, zawijamy. Artykuł Tortilla z szarpaną wołowiną, rukolą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Piernik staropolski cz.2 106

rzadkie i mają sporo wody, to podgrzejcie je przez kilka minut, mieszając, aby część wody odparowała. Zaczynamy przekładać piernik powidłami. Smarujemy dolną warstwę połową masy. Następnie dociskamy drugi placek piernikowy i jego smarujemy pozostałymi powidłami. Na wierzchu kładziemy trzeci placek, pilnując, aby krawędzie były równo ułożone. Można nimi posmarować brzegi. Tak złożony piernik równomiernie obciążamy i odkładamy

Analiza Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 104

oprószam mąką, ale bardzo nieznacznie tylko tak, by nie lepiło się do wałka (zbyt duża ilość mąki spowoduje, że będziemy mieć kłopot by je zlepić). Wałkuję na dość cienki placek grubość około 2 – 3 mm. W naszym przypadku z pewnością lepiej ciut za grubo niż za cienko, ostatecznie możemy jeszcze rozciągnąć kółko w rękach. Z placka

Ania gotuje
Tradycyjny makowiec – składany 82

Prosty przepis na mięciutki, wilgotny tradycyjny makowiec – składany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię, pieczesz jeden placek i masz pyszne ciasto warstwowe. Bakalie, mak i puszysty biszkopt tworzą idealną kompozycję smaków, której nie może zabraknąć na Twoim stole. To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Robisz dwie proste masy, które razem pieczesz, a później wystarczy tylko(...)tego prostego placka zmontować makowiec warstwowy na biszkopcie. Polecamy również inne nasze przepisy na pyszne bardzo proste w wykonaniu ciasta. Min. seromakowiec na herbatnikach , ciasto piernikowe z pysznym kremem mlecznym, delikatne ciasto „pijak” bez pieczenia , oraz sernik z białą czekoladą . Tradycyjny makowiec – składany Składniki: Masa makowa: 200 g maku mielonego szklanka (250) mleka 300 g bakalii

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto Królewiec 89

Składniki: ( na dużą blaszkę) (szklanka 250 ml) Placki miodowe : Mąka pszenna 2 szklanki Cukier 3/4 szklanki Miód płynny 2 łyżki  Masło 150 g Jajko Soda łyżeczka Biszkopt: Jajka 6 sztuk Cukier szklanka Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki Olej 5 łyżek Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Masa: Mleko 500 ml Cukier 1/2 szklanki Mąka ziemniaczana(...)cały czas mieszamy w garnku. Gdy składniki nam się połączyć zdjąć z ognia i od razu przekładać ciasto. Od dołu palek miodowy, połowę gorącego budyniu, biszkopt, budyń i placek miodowy. Na wierz przygotować polewę czekoladową. U mnie rozpuszczona tabliczka mlecznej czekolady z jedna łyżką oleju. Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub

Kulinarne przygody
Drożdżówka czekoladowo orzechowa 88

miski dodaj mało, kakao i cukier, wszystko ucieraj na gładką masę. Dodaj orzechy i wymieszaj. Instrukcja:  Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkuj na stolnicy na prostokątny placek ok  50 x 30 cm o grubości 0,5 cm. Połową nadzienia pokryj placek. Zroluj ciasto  i przetnij wzdłuż na pół. Przecięty rulon ciasta owijaj wokół

Niezły Młynek
Drożdżówka czekoladowo orzechowa 107

miski dodaj mało, kakao i cukier, wszystko ucieraj na gładką masę. Dodaj orzechy i wymieszaj. Instrukcja:  Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkuj na stolnicy na prostokątny placek ok  50 x 30 cm o grubości 0,5 cm. Połową nadzienia pokryj placek. Zroluj ciasto  i przetnij wzdłuż na pół. Przecięty rulon ciasta owijaj wokół

Niezły Młynek
Naleśniki Michela Roux, czyli tu jest jakby luksusowo! 80

Drukuj Naleśniki Michela Roux Pyszne, puszyste, delikatne. Naleśniki idealne! Jeden składnik na pewno Was zaskoczy. Posiłek deser, kolacja, obiad, śniadanie Kuchnia francuska Słowo kluczowe jajka, naleśniki, obiad bez mięsa, placki, placki śniadaniowe, śniadania, śniadania na słodko, szybki obiad, tani obiad Całkowity czas przygotowania 20 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 125 g mąki pszennej 325 ml mleka

Na-talerzu.pl
Pielmieni 94

obsychało.  Jeden z kawałków ciasta rozwałkować cienko na blacie lekko oprószonym mąką. Następnie przy pomocy wykrawaczki o średnicy ~6 cm wycinaj okrągłe placuszki (fot.1) .  Na środek placka nakładać około 1 łyżeczki farszu mięsnego  (fot.2) . Pielmieni powinny mieć więcej farszu niż ciasta.  Pierożki składać na pół i sklejać boki  (fot.3) . Po sklejeniu łączenia zbliżyć(...)skleić  (fot.4) .  W ten sposób składać wszystkie pierożki. Resztki ciasta po wykrawaniu pierogów zbierać i na koniec połącz w jedną kulę. Ponownie rozwałkować ciasto i wycinać placki pod pierogi.  Pierożki pielmieni układać obok siebie na obsypanej mąką stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryć je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.  Każdą partię pielmieni umieszczać

Świat Domowej Kuchni
Gorące trójkąty z patelni 456

dodajemy wszystkie składniki i niezbyt długo wyrabiamy na jednolitą masę. Zbyt długie wyrabianie spowoduje bowiem coraz większe rozrzedzanie masy. 2. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozklepujemy na okrągły placek o wielkości patelni. Następnie kroimy go na 8 części. 3. Patelnię przecieramy niewielką ilością oleju. Następnie przenosimy na nią po kolei poszczególne trójkąty i smażymy na małym ogniu

Kuchnia Na Wypasie
Omlet w tortilli z serem burrata i wędzonym łososiem 165

Roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek i rozgrzej patelnię z łyżką tłuszczu. Wlej na patelnię masę jajeczną i od razu jej wierzch przykryj tortillą. Lekko dośnij placka do omleta i przewróć omleta z tortillą na drugą stronę (omletem na wierch, tortillą do patelni). Połóż na omlecie, na jednej z jego krawędzi, pozostałe składniki: ser burrata(...)sałat, kiełki i wędzonego łososia a następnie zwiń tortillę od jednego boku ze składnikami do drugiego. Podgrzej placka w miejscu łączenia przez minutę na patelni i ściągnij tortillę z ognia.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Watruszki - rosyjskie buleczki z serem 472

ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, odstawić na 10 minut, następnie rozwałkować na placek o grubości ok 1cm, ułożyć w sporych odstępach na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Składniki nadzienia zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać rodzynki(...)skórkę pomarańczową i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180stC. Na środku każdego placka zrobić wgłębienie za pomocą szklanki (szklankę zanurzyć w mace, żeby ciasto się nie przyklejało). We wgłębienie nałożyć masę serową. Można to również zrobić za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką, żeby uzyskać ciekawy wzór. Brzegi bułeczek posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Obiad gotowy
Piernik kawowy - kuchnia podkarpacka 91

dobrze miksujemy. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładami do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni C na około 45 minut (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 blaty, które przekładamy powidłami. Dekorujemy wierzch. Mój placek wyrósł z lekką górką, więc ją ścięłam, rozdrobniłam i użyłam do dekoracji wierzchu. Posmarowałam go cieniutko powidłami

Trzeci talerz