słodkie - 12682 przepisów (strona:385/846)

Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 220

naprawdę zupa nic, czy aksamitna zupa z bogatym smakiem. Jak dla mnie to drugie smakuję mi jak rozpuszczone lody wanilinowe mniam:) Często podają ja w towarzystwie racucha drożdżowego. Słodka zupa i racuch najlepsze wedle nas połączenie. SKŁADNIKI NA ZUPĘ : - mleko 1,5l - laska wanilii (opcjonalnie można użyć cukier wanilinowy ) - białka 2szt - cukier puder 2 łyżki - żółtka 2szt - cukier 6 łyżeczek

Basia w kuchni
Żeberka w przyprawie korzennej w sosie czekoladowo- chili 153

powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę, że nie :) połączenie w sam raz na taki okres co jest przed nami. Czas przygotowania ok 50 min po zamarynowaniu mięsa. SKŁADNIKI : - żeberka ok 1kg - sól morska

Basia w kuchni
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 159

Naszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi  czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie

Basia w kuchni
Była sobie kurka w polencie. 129

mąki kasztanowej  obecnie na ogół z mąki  lub kaszki kukurydzianej u nas bardziej znana jako mamałyga. A szkoda, że nie wykorzystujemy jej jest smaczna zrobiona na słodko i jak w postaci słonej. Ja tym razem podałam ją z suszonymi pomidorami połączonymi z kurkami pod kołderka sera cheddar.  SKŁADNIKI :czas przygotowania 70 minut porcja na 4 - 5 osób

Basia w kuchni
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 200

wyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam ok 1kg - ciasto francuskie 1 op - szpinak  świeży 1op - czosnek 2 ząbki -sól, pieprz - paprykę ostrą łyżeczki - pół kostki masła - śmietanę słodką 12% - 100ml - jajko rozmącone  SPOSÓB WYKONANIA: - schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryka oraz natarłam czosnkiem. Włożyłam do lodówki na 2 godziny, aby schab przeszedł przyprawami

Basia w kuchni
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 231

Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :) Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety. SKŁADNIKI: ok 40 pierogów - mąka pszenna 0,5 kg - jajko 1szt - niecała szklana

Basia w kuchni
Zupa krem z kukurydzy w towarzystwie mleczka kokosowego 154

krem. Jadłam często na bazie samej kukurydzy , tym razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka a zarazem rozgrzewająca. SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki - mleczko kokosowe 1szt (400ml) - bulion warzywny ( polecam domowy klik ) 1 litr - masło 2 łyżki (najlepiej sklarować

Basia w kuchni
Zupa gulaszowa 194

oliwa ok 8  łyżek  czosnek 2 duże ząbki oregano 2 gałązki  tymianek 2 gałązki rozmaryn gałązkę  kminek 1 łyżeczkę  papryka ostra do smaku papryka słodka 1 łyżeczkę  sól morska do smaku  pieprz kolorowy do smaku  mąka - odrobina do posypania mięsa  woda ok 4 szklanek (jeżeli będzie za mało zawsze można dolać

Basia w kuchni
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 246

Tradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na  nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę pięć minut wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało

Basia w kuchni
Kluski Rzymskie z pomidorkami "Gnocchi alla Romana" 203

mojej miłości do Włoch ich kultury i jedzenia nieraz wspominałam. Kocham makarony a semolina jest królową w mojej kuchni. Dziś zrobiłam kolejną porcję Rzymskich klusek z parmezanem, słodkimi pomidorkami i pachnącą bazylią. Skradło to moje podniebienie :) Proste szybie a jakie cudowne w smaku. Nasze zmysły są najlepszym przewodnikiem po krainie jedzenia. Kluski dają wiele możliwości łączenia ze sobą smaków

Basia w kuchni
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 178

będą zadowoleni z takiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:))  SKŁADNIKI : porcja

Basia w kuchni
Żurek na domowym zakwasie 181

litrów zimnej wody ustawiam średni ogień i gotuję - między czasie obieram włoszczyznę i kroję ją w drobną kostkę a marchew w talarki - obraną cebule opalam na ogniu doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar - po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki - wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek

Basia w kuchni
Pasztet drobiowy według Basi 393

pieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie, aby stworzyć jak największą gamę smaku. Jedni lubią pasztet bardziej suchy a jedni taki co bardziej można rozsmarować ja jestem po środku

Basia w kuchni
Chleb oliwny z botwinką 236

zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak botwinki a wizualnie super to wygląda. Nie jednego gościa na majówce możemy zadziwić pozytywnie. Chleb wspaniale się komponuję z kawałkiem mięsa grilowanego. Inspiracją dla mnie była książka "Książka kucharska włoskiej

Basia w kuchni
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 235

pierożki w kształcie kwadratów. Nadzienie do ravioli może być różne, ja lubię makarony, pierożki mój mąż kaszankę :) więc nie mogło być inaczej jak tylko połączyć to. Pierożki są pyszne słodkie jabłuszko obsypane świeżym tymiankiem i tradycyjny smak kaszanki. Połączenie to nie raz będzie gościło na moim stole. SKŁADNIKI :na  ok 25 szt (przepis autorski) na ciasto 400 g semoliny

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania