słodkie - 12682 przepisów (strona:388/846)

ROGALIKI Z DŻEMEM 218

PREZENT  KTÓRY KAŻDA GOSPODYNI POWINNA MIEĆ U SIEBIE W DOMU.  *Zapraszam na profil Tupperware na Fb: https://www.facebook.com/tupperwarepolskaoficjalnyprofil?fref=ts *TEST DŻEMU TRUSKAWKOWO- RABARBAROWEGO OWOCOWA ROZKOSZ: Kiedy otrzymaliśmy słodka paczuszkę od firmy  na pierwszy okrzyk chłopaków- moich synków poszedł dżem truskawkowo- rabarbarowy , juz wiedzielismy, idealny do rogalików. Przeciez taki robimy swój i jest przepyszny.. Ale nie dało

Z Majeczką w kuchni
PLACUSZKI WANILIOWE 193

kształcie serca :)    Składniki: 3/4 kg mąki 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 szklanki mleka 2 jajka olej do smażenia 2 łyżki przyprawy do deserów i dań słodkich Kamis Wykonanie: Wbijamy jajka do mąki, dodajemy mleko, cukry. Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy łyżką na rozgrzana patelnię duże placki wielkości jak naleśnikowe. smażymy na złoto.Dopiero z przestudzonych placuszków wycinam

Z Majeczką w kuchni
TARTA Z GRANATEM 181

Jeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę. Składniki: 25 dag mąki 15 dag masła 3 łyżki cukru jajko sól morska młynek Kamis masa: 24 dag serka mascarpone 250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 2 granaty Wykonanie: Masło

Z Majeczką w kuchni
GULASZ WIEPRZOWY Z ZIEMNIAKAMI 192

życie !   Składniki: 500g mięsa na gulasz ja użyłam szynki 300 g ziemniaków 1 cukinia puszka pomidorów 2 cebule czerwone 1,5 szkl bulionu warzywnego 1 papryka 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis sól morska Kamis młynek pieprz mielony Kamis ognista mieszanka przypraw Kamis olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w piórka cebule. Podsmażamy. Dodajemy bulion. Dokładamy pokrojone

Z Majeczką w kuchni
RAZOWE GOFRY 208

łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1/2  szklanki mleka 1/2 szklanki wody przegotowanej 1 szklanka śmietany 18% 4 jajka 1 łyżka przyprawy do dań słodkich Kamis Wykonanie: Do mąki dodajemy resztę składników, wszystko dokładnie miksujemy. Do rozgrzanej gofrownicy nalewamy porcje ciasta, zapiekamy na rumiano. Świetnie pasuje do nich dżem pomarańczowy Owocowa Rozkosz

Z Majeczką w kuchni
SZYBKIE CIASTO 730

pomocą przyjdzie to szybkie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje 10 minut, z pieczeniem równo godzina :)   Składniki: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do dań słodkich Kamis 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 2 szkl mleka 2 jajka słoiczek dżemu- ja użyłam agrest  z kiwi Owocowej Rozkoszy 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy

Z Majeczką w kuchni
GOFRY Z BITĄ SMIETANĄ 195

słodką kolację czy podwieczorek sprawdzą się idealnie ku wielkiej uciesze nie tylko maluchów :) Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka 1 szklanka smietany 18 1/2 szkl.wody przegotowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1/3 szkl.oleju bita smietana-do dekoracji listki mięty Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.Wlewamy ciasto do gofrownicy,zapiekany na złoto.Gotowe gofry smarujemy konfiturą

Z Majeczką w kuchni
DOMOWY JOGURT Z DODATKAMI 143

Domowym sposobem przygotowałam jogurt, wyszedł przepyszny i nie równał się smakiem do tego kupowanego, nawet dzieciaki były nim zachwycone mimo że przecież naturalny nie jest wogóle słodki. Ja polubiłam go z różnymi dodatkami jako pyszne śniadanie czy lekką kolację. Dziś proponuję z dżemem i musli. Składniki:  szklanka domowego jogurtu 3 łyżki dżemu- ja użyłam czarnej porzeczki z morelą Luks

Z Majeczką w kuchni
TARTA A'LA MAZUREK 235

Wielkanoc to musi być i mazurek..kajmakowy,słodki, u mnie w domu nie każdy za nim przepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam tartę pół na pół  z kajmakiem, każdy znajdzie kawałek dla siebie. Zrobiłam ją a'la mazurek! Składniki: puszka masy makowej Bakalland morele suszone Bakalland żurawina suszona Bakalland migdały Bakalland piana z 3 jajek pól

Z Majeczką w kuchni
SYROP Z MŁODYCH PĘDÓW SOSNY 191

Gęsty, aromatyczny słodki syrop był stosowany już przez moją babcię.Zawarte w nim olejki eteryczne to doskonały inhalator na nasze gardło i drogi oddechowe. Ma w sobie dużo witaminy c, węglowodanów i soli mineralnych które wspomagają działanie układu odpornościowego. Syrop działa wykrzytuśnie i bakteriobójczo. Składniki: 2 kg młodych pędów sosny do 12 cm 2 kg cukru Wykonanie: Zbieramy młode pędy

Z Majeczką w kuchni
GRILLOWANA KARKÓWKA 193

Taka jest ta karkówka, zasmakuje każdemu Składniki: 10 plastrów karkówki musztarda dijon Kamis 1/2 keczupu Kamis włoskiego 4 łyżki oleju po 1 łyżce: majeranku, soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki słodkiej, rozmarynu, kolendry Wykonanie: Karkówkę obsuszamy. Wszystkie przyprawy dobrze ze sobą mieszamy, nacieramy nimi karkówkę. Odkładamy na min. godzinę. Musztardę dokładnie mieszamy z keczupem,dodajemy olej. Po godzinie karkówkę wkładamy

Z Majeczką w kuchni
MIODOWA PIERŚ KURCZAKA Z GRILLA 181

synom bardzo posmakowały. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki miodu- ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobań sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso

Z Majeczką w kuchni
CHŁOPSKIE ZIEMNIACZKI 222

miejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z  ulubionych przez dzieciaki.Wersja nie pieczona- a gotowana Składniki: 1/2 kg ziemniaków młodych peczek koperku 1 duża cebula słodka olej do smażenia sól-1/2 łyżki do ugotowania ziemniaków pieprz-łyżeczka rozmaryn lub inne ulubione zioło Wykonanie: Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, gotujemy w osolonej wodzie.Wykładamy całe

Z Majeczką w kuchni
PSTRĄG GRILLOWANY 158

sezon na niego tak krótko trwa. Zapraszam na pstrąga z grilla. Składniki: 2 pstragi po ok.25 dag sok z cytryny po łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymian ku,lubczyk sól,pieprz do smaku marynaty 4 łyżki oleju rydzowego Wykonanie: Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy

Z Majeczką w kuchni
AROMATYCZNA KARKÓWKA Z KAMISEM 177

zawsze wkładam w marynatę na całą noc, wtedy naprawdę fajnie przejdzie smakiem i aromatem.   Dzis wypróbowałam gotową mieszankę do karkówki ,, GRILL KARKÓWKA" KAMIS. W składzie znajdziemy czosnek, słodką paprykę,kolendrę, rozmaryn, czarny pieprz matke pietruszki i liście laurowe. Wszystko to razem sprawia ze mięsko jest bardzo aromatyczne. A mi dodatkowo podoba się ze przyprawy nie są pomielone, tylko gruboziarniste

Z Majeczką w kuchni