Sałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem... Chrupiące różyczki kalafiora. Słodkie ziarna kukurydzy. Aromatyczny, drobno posiekany koperek. Oblane sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany. Pachnąca, smaczna i tania. Polecam! Składniki: 1 średni kalafior (waga około 500 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Pęczek koperku; 2 ząbki czosnku; 4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
Gospodyni Miejskawaga około 500 g); 500 g pomidorów; 1 duża, czerwona cebula; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1 łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 czubata łyżka masła; 3 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić
Gospodyni MiejskaSurówka z marchewki, jabłek i pora... Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek. Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki. W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu. Pyszny dodatek do dania głównego. Polecam! Składniki: 3 bardzo duże marchewki (co daje 4 szklanki startej marchewki); Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką; 2 czubate łyżki
Gospodyni MiejskaSałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami... Cienkie plasterki wyrazistego w smaku pora. Wiórki ugotowanych na twardo jajek i sera. Słodkie ziarna złocistej kukrydzy. A całość oblepiona duetem majonezu i śmietany. Pychota! Składniki: 2 średnie pory (biała część); 250 g żółtego sera, 5 jaj; Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g); 4 łyżki majonezu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej
Gospodyni MiejskaSałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem... Drobne łezki makaronu w kształcie ryżu. Żółte ziarna słodkiej kukurydzy i kosteczki jajek. Dużo prażonego, chrupiącego słoneczniku. A całość połączona majonezem i śmietaną. Chrupiąca przyjemność! Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu; 150 g ziaren słonecznika; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 4 jaja; 4 łyżki majonezu; 2 łyżki kwaśnej
Gospodyni Miejskawszystkim "kropką nad i" - bodźcem do założenia bloga kulinarnego. Emisja programu 6 września o godzinie 17.30 na antenie Kuchnia+ zdjęcia opublikowane dzięki Ani z słodki-kompromis.blogspot.com
SzczyptaSmaQdeserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią. Eksperymentuje z czeremchą od kilku
SzczyptaSmaQzwykłego), 1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku), 1 czerstwa kajzerka, 2 jaja 4 łyżki wyłuskanego słonecznika, 200 ml mleka, 50 ml koniaku, 50 ml porto (lub innego czerwonego, słodkiego wina), oliwa, sól i pieprz do smaku, listek laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Włoszczyznę umyć i obrać. Mięso umyć, ugotować do miękkości razem z włoszczyzną, listkiem
SzczyptaSmaQSłodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół , które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się
SzczyptaSmaQłatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach. Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa i lekko pikantna, w smaku przypominająca rukolę. Nasturcję z łatwością
SzczyptaSmaQczęsto z dużą dawką stresu, spożywane w pośpiechu albo ograniczone do wypicia kawy. Możecie przygotować szybkie grzanki na maśle szałwiowym, z figą i puszystym kremem serowym, z ulubioną konfiturą słodką albo pikantną, lub skropić je sosem balsamicznym. Figi doskonale łączą się ze wszystkimi smakami. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 8 kromek pieczywa tostowego
SzczyptaSmaQMałej kaloryczności nie będzie... ale czasami warto odpuścić :) Słony karmel zagościł na dobre w mojej kuchni. Dziś gorzko-słono-słodka kawa. Proporcje składników można dostosować do własnych upodobań. Składniki: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold 1/3 szkl. gorącej wody 100 ml spienionego mleka Łyżka słonego karmelu Łyżeczka gorzkiej czekolady 90% 3 orzechy laskowe Słony karmel
SzczyptaSmaQUrocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 8 Składniki: Masa serowa: · 500 g zmielonego twarogu, · 1/4 szklanki cukru, · 2 jaja, · Laska wanilii lub esencja waniliowa
SzczyptaSmaQjesienne i zimowe wieczory. Niestety, tak jak większość nalewek, nabiera walorów smakowych po dłuższym staniu w zacisznym kąciku (min. 3 m-ce). Osobiście preferuję trunki lekko słodzone, miłośnicy słodkich trunków powinni dodać więcej syropu z agawy lub miodu (nawet do 1 l na 2 kg owoców). Owoce dzikiej róży i pigwy zwierają duże ilości łatwo przyswajalnej witaminy
SzczyptaSmaQświatło . Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut . Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym. Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem sezamowym
SzczyptaSmaQ