kminku 1/3 łyżeczki cynamonu sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku 3 goździki 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki masła 50 ml śmietany słodkiej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - sok z marchwi ( wyciśnięty lub kupny) wlewamy do garnka i powoli go redukujemy mniej więcej 1/3 objętości - do tego dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny
Basia w kuchniszklanki mąki gryczanej 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłe wody sól Farsz: 1/2 kostki tofu wędzonego 3 łyżki puree z dyni 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut
Truskawkowa FiestaZamieszczam kilka przepisów z mojego bloga na dania mięsne. Może wykorzystacie. Domowa rolada Filet z indyka Żeberka w sosie słodko- kwaśnym Mielone z pieczarkami Pulpety z karkówki SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyostatnia. Danie jest boskie! SKŁADNIKI : - 1/2 mięsa z udźca z indyka - olej rzepakowy - 4 łyżki posiekanych orzeszków z nerkowca - posiekana natka pietruszki lub kolendry - sos sojowy jasny- 2 łyżki - słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki - ocet ryżowy- 1 łyżeczka - 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej - gwiazdka anyżu - chili czerwone - czosnek 2 ząbki - 6 pomidorków koktajlowych - 1/2 łyżeczki przyprawy
SMYKWKUCHNIPrzepis na polędwiczki wieprzowe z ciekawym korzennym lekko słodkim smakiem. Przyprawa do nacierania polędwiczek: Składniki: ½ szklanki kakao w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki mielonych goździków 3 pełne strąki anyżu 1 łyżka stołowa świeżo zmielonych ziaren kawy ½ łyżki czarnego pieprzu 2 łyżki soli koszernej 1 łyżka cukru pudru. Przygotowanie: Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka i dokładnie
naRuszciesię w niej kalarepka i seler naciowy. Składniki: kalarepka 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 1 szt seler naciowy kilka łodyg cukinia 1 szt przyprawy: sól, papryka słodka, kolendra, oregano, majeranek, pieprz lub ulubiona przyprawa grillowa olej lub oliwa z oliwek 2 łyżki Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i selera naciowego kroimy na plasterki, kalarepkę "na zapałkę", paprykę
głodny alergikzawsze jest ochota i czas by coś upiec. Jednak coś słodkiego do kawy u mnie zawsze być musi. Po prostu jesteśmy łasuchami i tyle. Dla tych, co nie umieją lub nie mają ochoty na pieczenie polecam domowe kasztanki. Składniki: 220 g herbatników typu petitki 120 g masła 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu
Ala piecze i gotujeRafaello z pewnością stworzył geniusz. Idealne połączenie słodkiej masy z kokosem i migdałami, zamknięte w niewielkiej kulce to zestawienie tak dobrze dobrane, że obawiałam się, że nigdy nie uda mi się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :) Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół kubka cukru pudru pół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej) pół łyżeczki proszku
sama złodyczwersjach - ja proponuję dzisiaj kurczaka z ... musem jabłkowym :) SKŁADNIKI 4 kawałki kurczaka (u mnie ćwiartki) 5 jabłek 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki majeranku sól, pieprz papryka słodka oliwa PRZYGOTOWANIE Cebulę podsmażamy na oliwie. Dodajemy jabłka (ze skórką) pokrojone w ósemki. Smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy majeranek i miód - mieszamy. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem
Moje Kuchenne RewelacjeLivers in Parma ham Składniki. 30 dag wątróbek drobiowych 6 plastrów szynki parmeńskiej pieprz Marynata. 5 dag oliwek zielonych 1 łyżeczka kminku zmiażdżonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 50 ml oliwy Wykonanie. Wątróbki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i każdy kawałek owinąć plastrem szynki. Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką. Zawiniątka, po dwa, nabić
Kulinarny karnet ChristopheraZnałam to ciasto jedynie ze słyszenia. Podobno boskie, ale bardzo słodkie ;). Kiedy udało mi się kupić gotowe ciasto filo (zrobienie go samej zostawię sobie na inny czas ;)) od razu wpadł mi pomysł, aby je uczynić. Z pomocą przyszedł mi również sklep firmowy Piątnica , gdzie można dostać wiele artykułów w przystępnych cenach i to bez wychodzenia z domu. Gorąco
Malinowe Pocałunkikobieto, zrozum faceta... Na taką zmianę trochę napuściły mnie koleżanki blogerki a pomysł podrzuciły w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne " Zobacz także przepis na Naleśniki z serem i bakaliami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: ok. 1 kg szynki wieprzowej sól Umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą. Zalewa: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziela angielskie 1 liść laurowy łyżeczka chilli łyżeczka papryki słodkiej łyżka czombru 2 ząbki czosnku Rozcieramy w moździerzu przyprawy, czosnek, następnie mieszamy z oliwą i nacieramy mieszanką mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 12 h. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia
kuchcikowniamięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki
kuchcikowniacałej Adżarii – zarówno w plantacjach jak i prywatnych ogródkach. Największą część upraw zajmują mandarynki. Gruzja eksportuje je głównie do Rosji i do swoich wschodnich sąsiadów. Gruzińskie mandarynki są słodkie, soczyste i pachnące. Miałam okazję odwiedzić ich bajkową uprawę oraz sortownię. W „fabryce mandarynek” przerabia się kilkaset ton tych owoców dziennie! Adżarska wieś Klimat Gruzji, niesamowitą gościnność Adżarów
Poezja smaku