całą noc, aby krakersy miały czas nasiąknąć kremem. Masło w kremie można zastąpić margaryną. Smak kremu kokosowego można wzbogacić o kilka kropel olejku migdałowego. Krem w cieście jest bardzo słodki, więc można śmiało zmniejszyć ilość cukru. Ciasto, z uwagi na dodatek masła do kremu, jest dość ciężkie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskalitr zupy. Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś woli bardziej rzadkie kremy, należy wlać więcej wody. Do grzanek można dodać inne niż wymienione zioła np. bazylię, czy słodką paprykę. Grzanki można zastąpić kupnym groszkiem ptysiowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaUwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 spore placki ziemniaczane. Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką. Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki. Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem. Mięso wołowe
Gospodyni MiejskaCiasto marchewkowe z polewą z białej czekolady... Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe. Oblane białą czekoladą. Szybkie i proste w wykonaniu. Posmakuje niejednemu łasuchowi. Polecam! Składniki: 220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach; 300 g mąki pszennej; 2/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16g); 4 jaja; 220 ml oleju; 2 łyżeczki cynamonu; 3 łyżki rodzynek; 2 łyżeczki
Gospodyni MiejskaNaleśniki z serem... Pyszne i słodkie ruloniki. Z nadzieniem z białego sera. Smacznego! Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka mleka; 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; 2 jaja; Szczypta soli; Olej do smażenia. Nadzienie: 750 g chudego białego sera; 7,5 łyżki białego cukru; 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g); 3 żółtka jaj; Kilka łyżek mleka - opcjonalnie. Sposób
Gospodyni MiejskaSurówka z selera z rodzynkami... Długie, cienkie wiórki aromatycznego selera. A do tego słodkie, miękkie rodzynki. Skropione sokiem z cytryny. Oprószone cukrem i pieprzem cytrynowym. Oblepione majonezem ze śmietaną. Pyszna surówka do obiadu. Polecam! Składniki: 1 duży seler korzeniowy; 1/2 szklanki rodzynek; Sok wyciśnięty z całej cytryny; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowa z kukurydzą... Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa. Z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Zabielona kwaśną śmietaną. Oprószona koperkiem. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior; 1 duża marchewka; 5 średnich ziemniaków; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g); 2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe; Pęczek koperku
Gospodyni MiejskaLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki... Miękkie i rozpływające się w ustach. Pokryte warstwą słodkiego lukru. Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania. Pyszne! Składniki: 250 g mąki pszennej; 85 g zmielonych na pył migdałów; 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 200 ml płynnego miodu; 85 g masła; 1/2 szklanki
Gospodyni MiejskaPierniczki Katarzynki... Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki. Wymagające kilkutygodniowego leżakowania. Wykrawane specjalną foremką. Delikatne i rozpływające się w ustach. Bez dodatku tłuszczu. Zapraszam! Składniki: 200 g płynnego miodu; 1 łyżeczka przyprawy do piernika; 1 łyżka kakao; 100 g cukru pudru; 1 jajo; 400 g mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni MiejskaDuszona marchewka z groszkiem... Miękkie kosteczki słodkiej marchewki. Kulki zielonego groszku. A całość oblepiona maślaną zasmażką. Idealny dodatek do obiadu! Składniki: 4 średniej wielkości marchewek; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); 6 łyżek zimnej wody; Pół łyżeczki soli; 4 łyżeczki cukru; 2 łyżki masła; Płaska łyżka mąki pszennej. Sposób przygotowania: Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną
Gospodyni Miejskałyżeczka oleju; Szczypta soli. Masa makowo-bakaliowa: 250 g maku; 120 g miodu; 2 łyżki cukru pudru; 30 g masła; 50g rodzynek; 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zwartości tłuszczu 30%; 50 g posiekanych migdałów; Aromat migdałowy. Sposób przygotowania: Mak wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył mak) i pozostawić na noc. Następnego dnia
Gospodyni Miejskazależności od ostrości świeżych chili. Zamiast świeżych chili można dodać chili w płatkach. W celu złagodzenia smaku potrawy świeże chili można zastąpić zwykłą, czerwoną papryką, a chili w proszku słodką paparyką w proszku. Z dodatku koperku można całkowicie zrezygnować. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaKakaowe ciasteczka z lentilkami... Słodkie i mocno kakaowe krążki. Ozdobione kolorowymi cukierkami. Kuszące nie tylko dla dzieciaków! Składniki: 100 g miękkiego masła; 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 3/4 szklanki cukru pudru; 3 łyżeczki kakao; 2 surowe żółtka jaj; 100 g lentilek. Sposób przygotowania: Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść
Gospodyni MiejskaBabka pomarańczowa z makiem... Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa. Z dodatkiem maku. Oblana słodkim syropem pomarańczowym. Oprószona startą skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 370 g mąki pszennej; 180 g miękkiej margaryny; 3 jaja; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/3 szklanki maku; 1/2 szklanki mleka; 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; Skórka otarta z 1 dużej
Gospodyni MiejskaZupa krem buraczano-pomidorowa z fetą... Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki. Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego. Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety. A całość oprószona szczypiorkiem. Zapraszam! Składniki: 4 średnie buraki; 1 cebula; Puszka pomidorów (waga 400 g); 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety
Gospodyni Miejska