mamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone się rozkręca na dobre, tym razem w cieście wylądowały brokuły
Basia w kuchnistole bez okazji bo prostu niedzielne danie:) Przepis na ten sos kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha. SKŁADNIKI : 1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy) 100 g rodzynek 3 żółtka 3 łyżki większe
Basia w kuchniKolejną moją propozycją na dzień dziecka będą kolorowe jabłka w karmelu. Można w domu z dziećmi przygotować kolorowe patyczki, wstążeczki, będzie kolorowo i słodko z witaminami. Przygotowanie karmelu jest w zasadzie proste, ale trzeba przestrzegać kilku zasad. Nigdy nie mieszaj gotującego się karmelu. Nie rozmawiaj przez telefon, gdy obtaczasz jabłko karmelem :))) Jeżeli używasz barwika ubierz rękawiczki bo potem będziesz
Basia w kuchnizrobiłam z trzech płatów - posypuje świeżą miętą oraz cukrem różanym Bardzo proste a cieszy nasze kubki smakowe i nasze oko :) Świetnie danie na lato słodkie a zarazem odświeżające Smacznego
Basia w kuchnimożna na różne sposoby faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia
Basia w kuchniChleb jest zarówno pełen smaku i zarazem lekki. Przepis można nieco zmodyfikować zmieniając ziarna lub przed namoczeniem uprażyć je co nada im nowego charakteru. Słód jęczmienny nada mu lekkiego słodkiego posmaku, chrupiącej skórki oraz ciemniejszego koloru. Smacznego chrupania
Basia w kuchniostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem. Przepis na to smakowe cudo w zeszłym roku znalazłam na "everycakeyoubake.blogspot.com " za co jestem jej niezmiernie wdzięczna. Słodko- lekko kwaśny posmak i ta nuta pieprzu wyczuwalna ....poezja. W tym roku zrobiłam ten dżem na początku, aby kilka słoików znów mieć na zimę. SKŁADNIKI: 1 i 1/4wiśni
Basia w kuchnicytryny. Jeżeli chce, aby był bardziej wodnisty dolewam wody gazowanej. - dodaję mięte i gotowe do picia Pyszny sok co ugasi pragnienie najlepiej smakuję mocno schłodzony, jeżeli arbuz jest mało słodki można dodać łyżeczkę miodu Smacznego orzeźwienia
Basia w kuchnicoś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję :)Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny kwaskowate ... cóż chcieć więcej. SKŁADNIKI : ( porcja podana na 1 ser pleśniowy) ser camembert 1 szt płatki
Basia w kuchniczerwona 1 szt czosnek 3 ząbki cebulka 3 szt małe dynia (połowa z mniejszej po oczyszczeniu) rozmaryn 2 gałązki tymianek 4 gałązki sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą (wedle uznania) oliwę 2-3 łyżki olej 2 łyżki do posmażenia Skład to jest moja propozycja jeśli nie lubimy czegoś po prostu można to pominąć lub dodać
Basia w kuchnijabłko, zetrzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy na rozpuszczone masło, gdy jabłka nam już miękną dodajemy łyżkę cukru brązowego (możemy pominąć jeśli jabłka już same w sobie są słodkie) - tak przygotowany ryż i jabłka dodajemy do miseczki, pucharka i posypujemy cynamonem - do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe
Basia w kuchniUwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z makaronu wyszło cudowne. Makaron jest sprężysty, cukinia lekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z cukinii, pomidorków oraz oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się
Basia w kuchnizrobić sałatkę. Już nigdy nie wróciłam do gotowania warzyw we wodzie tylko je piekę w piekarniku. Warzywa nie tracą witamin tyle co gotowaniu, są w same w sobie tak słodkie i nadają cudownego smaku w połączeniu z całością. A jak się to połączy z domowym majonezem.......pycha!!! SKŁADNIKI :porcja na średnią miskę 2-3 marchwie średniej wielkości 4 ziemniaki
Basia w kuchniwytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania mięsa, aby stworzyć aromatyczne mięso. SKŁADNIKI : boczek surowy bez skóry ok 1 kg paprykę słodką ok 1 łyżeczki jeśli lubimy możemy też posypać ostrą sól morska pieprz świeżo zmielony musztarda ostra 2 łyżki czosnek 2 ząbki potarte do mięsa
Basia w kuchninasza mikrofalówka :). Teraz ja piekę swoim córeczką jabłko, ale nie była bym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Moi domownicy do straszni łasuchy więc dodałam im słodkie kruche ciasteczko, które zapiekało się z jabłkiem. Kruche ciastko, rozpływające się cieplutkie jabłko i zapach cynamonu. Nic ująć nic dodać. <3 SKŁADNIKI : z tej porcji ciasta zrobiłam 10 szt "kapeluszy
Basia w kuchni