słodkie - 12682 przepisów (strona:384/846)

Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 146

zwykłego), 1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku), 1 czerstwa kajzerka, 2 jaja 4 łyżki wyłuskanego słonecznika, 200 ml mleka, 50 ml koniaku, 50 ml porto (lub innego czerwonego, słodkiego wina), oliwa, sól i pieprz do smaku, listek laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Włoszczyznę umyć i obrać. Mięso umyć, ugotować do miękkości razem z włoszczyzną, listkiem

SzczyptaSmaQ
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 222

Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół , które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się

SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 169

łatwo ją aromatyzować  dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach.   Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa i lekko pikantna, w smaku przypominająca rukolę.   Nasturcję z łatwością

SzczyptaSmaQ
Figi z kremem pieprzowo-cytrynowym i dziką różą, serwowane na szałwiowych grzankach 199

często z dużą dawką stresu, spożywane w pośpiechu albo ograniczone do wypicia kawy. Możecie przygotować szybkie grzanki na maśle szałwiowym, z figą i puszystym kremem serowym, z ulubioną konfiturą słodką albo pikantną, lub skropić je sosem balsamicznym. Figi doskonale łączą się ze wszystkimi smakami.  Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4    Składniki: 8 kromek pieczywa tostowego

SzczyptaSmaQ
Kawa z gorzką czekoladą i słonym karmelem 139

Małej kaloryczności nie będzie... ale czasami warto odpuścić :) Słony karmel zagościł na dobre w mojej kuchni. Dziś gorzko-słono-słodka kawa. Proporcje składników można dostosować do własnych upodobań.      Składniki: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold 1/3 szkl. gorącej wody 100 ml spienionego mleka Łyżka słonego karmelu Łyżeczka gorzkiej czekolady 90% 3 orzechy laskowe Słony karmel

SzczyptaSmaQ
Serowe tartaletki z borówkami, karmelizowanymi figami i orzechami laskowymi 169

Urocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 8 Składniki: Masa serowa: ·      500 g zmielonego twarogu, ·      1/4 szklanki cukru, ·        2 jaja, ·        Laska wanilii lub esencja waniliowa

SzczyptaSmaQ
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 153

jesienne i zimowe wieczory. Niestety, tak jak większość nalewek, nabiera walorów smakowych po dłuższym staniu w zacisznym kąciku (min. 3 m-ce).  Osobiście preferuję trunki lekko słodzone, miłośnicy słodkich trunków powinni dodać więcej syropu z agawy lub miodu (nawet do 1 l na 2 kg owoców).   Owoce dzikiej róży i pigwy zwierają duże ilości łatwo przyswajalnej witaminy

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 205

światło . Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie  na 5 minut . Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym. Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem sezamowym

SzczyptaSmaQ
Cantucci z żurawiną 185

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina  marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut     Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki   miękkiego

SzczyptaSmaQ
Łowickie gruszki z owczym serem i gryczanym popcornem 201

Szybkie śniadanko, festiwal smaków i faktur.  Soczysta gruszka karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie malinowym, kremowy i słony ser owczy, rewelacyjny popcorn z kaszy gryczanej i pikantny, czerwony pieprz. Pełny zestaw śniadaniowy: witaminy, nabiał, zdrowe, rozgrzewające węglowodany. Idealny zestaw na jesienne chłody. Koniecznie spróbujcie popcornu, znakomity sposób na szybką kaszę gryczaną bez długiego gotowania. Czas przygotowania: 15 minut Porcje

SzczyptaSmaQ
Konfitura z zielonych pomidorów 182

pomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko).   Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.* * Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, tak żeby się nie stykały, zalać

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 278

Uwagi: Puree z pieczonych batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość. Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem ( tak jak w przepisie dyniowym , dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki  z kremem batatowym. Tu znajdziecie

SzczyptaSmaQ
Tarta Limoncello z persymoną 209

Persymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach.  Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni. Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu

SzczyptaSmaQ
Zupa buraczkowa mojej babci 2444

najbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru  aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak - zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką - tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam po dwie kulki ziemniaczanego puree posypanym koperkiem Smacznego

Basia w kuchni
Polędwica dojrzewająca 139

Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą. SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g ) - cukier - sól  - papryka słodka - papryka ostra  - czosnek grenulowany  - pieprz świeżo zmielony  SPOSÓB WYKONANIA: - schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy  go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania