jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć kilka owoców borówki (4-5 sztuk) i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachnajbliższą mi rodzinę. Pewnie byłabym najszczęśliwsza na świecie, gdyby nie fakt, że dwa potężne cuda dostałam dzień przed wyjazdem na urlop. Dłużej nie myśląc starłam część cukinii i zrobiłam muffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej
Mango Papajaczasami warto zaszaleć hmm? Ale ten smak.. po długich (serio długich) rozmyślaniach zdecydowaliśmy się na orzechowego cupcake'a, jedząc go człowiek przeżywa w buzi czystą rozkosz, wilgotny muffin, krem smakujący masłem orzechowym i do tego wszystkiego jeszcze rozpływająca się czekoladka(dobra to winna temperatury, ale wyszło idealnie) Mówię wam warto tam zajść ;) Skusiłam się również na zakup makaronika madagaskar
More food, love and dreamsposypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku
Moje domowe kucharzeniePotrzebne nam: - 100 g mąki pszennej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kakao - jajko - 100 ml mleka *dodatkowo: - łyżka smalcu - małe opakowanie jogurtu owocowego (ja użyłam jogurtu Jogobella Blueberry Muffin) Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać w misce tak, by nie powstały grudki. Następnie ciasto wykładać partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć racuszki na rumiano
W poszukiwaniu inspiracjirazie śniadaniowe propozycje na szybkie śniadanie, w minimalnych warunkach (krojenie brzoskwini łyżeczką, da się? da xd) a na resztą zdjęć zapraszam juto :) Bananowo-kawowa muffina gryczana, z ufo i suszonym mango, do tego kawa w termos i idealne śniadanie na drogę płatki owsiane(zalane wodą) z jogurtem naturalnym z ufo i borówkami coś na szybko, bez wymysłów
More food, love and dreamswszystko mieszamy łyżką do połączenia składników. Tak przygotowane mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia. Na koniec dodajemy rozdrobione orzechy, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do papilotek na muffiny (do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20-23 minut (do tzw. suchego patyczka). Babeczki podajemy przyozdobione rozdrobnionymi orzechami w karmelu wraz ze schodzonym
Słodkie okruszkiPyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki ładnie rosną, pięknie pachną, są soczyste i nie przyklejają się do papierowych papilotek. Zamiast mąki owsianej możemy dodać mąkę kukurydzianą, ale z owsianą bardziej mi smakowały. Bardzo polecam i zapraszam na FILM ! Składniki
Mała CukierenkaPyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki ładnie rosną, pięknie pachną, są soczyste i nie przyklejają się do papierowych papilotek. Zamiast mąki owsianej możemy dodać mąkę kukurydzianą, ale z owsianą bardziej mi smakowały. Bardzo polecam i zapraszam na FILM ! Składniki
Mała Cukierenkagodziny, zanim zaczniemy robić lody. 150 g borówek miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki. Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty
Kulinarne przygody Gatitywiadro wiśni - chyba ponad 5kg...przez 2,5h je drylowałam...Z kuchni wyszły dwa rodzaje dżemów - czekowiśnia (polecam, musicie zrobić!), ten na który przepis podaję dziś oraz nalewka i muffiny. Dodanie kardamonu do tego dżemu to był świetny pomysł! Ta przyprawa świetnie pasuje do wiśni. Spróbujcie :) DŻEM WIŚNIOWY Z KARDAMONEM przepis autorski // 5 słoików ~1,5kg wiśni (waga bez pestek
chili & sugarUpiekłam niedawno muffinki najeżone jeżynami , dziś kolejny przepis z udziałem tych owoców. W tym roku dojrzały znacznie wcześniej niż zazwyczaj i jest ich sporo, choć są dużo mniejsze. Susza w mojej okolicy trwa :( Dziś wyczytałam, że jeżyny mają dobry wpływ na przemianę materii, regulują poziom cukru w organizmie, a dzięki sporej zawartości błonnika wpływają pozytywnie na mniejszy poziom cholesterolu. Mają
Weekendy w domu i ogrodziedomu, bo było za gorąco... ;) Wieki nie jadłam crumbli i cudownie było sobie dzisiaj przypomnieć ten smak i pochrupać ♥♥♥ ~~~~ Zaktualizowałam wczorajszy wpis o przepis o który prosiliście :) Więc pieczcie muffiny i dajcie znać jak wyszły :) KLIK PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki gryczanej ~30g miękkiego (nie z lodówki i nie rozpuszczonego) oleju kokosowego biolada.pl ~opcjonalnie cukier/stevia ~250g dowolnych owoców - u mnie
breakfast of dreamsCzekoladowe muffiny z bananami! ;-))) Przypominam przepis, który bił rekordy popularności na blogu. Cały czas aktualny! PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNI