kilka dni pojawiają się babeczki marchewkowe. Są nawet ok. Nawet – bo brakowało mi w nich porcji wilgoci i dodatkowego smaku poza cynamonem. I tak urodził się przepis na te muffiny. Ustawcie piekarnik na 180⁰C, niech się powoli nagrzewa. Naszykujcie od razu 12 średnich papierowych lub silikonowych foremek na babeczki. Te rustykalne, które są tutaj na zdjęciach, zrobiłam
Karo in the Kitchencukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie tam, gdzie przepis wymaga
Karo in the Kitchenostudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać jajko i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszać. Dodać do sypkich składników i wymieszać do połączenia składników. Pod koniec dorzucić posiekaną śliwkę. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez ok 25-35 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego
CookYourselfwersji bez cukrowej lub z dodatkiem niewielkiej ilości miodu lub syropu z agawy, mus ten może posłużyć nam jako pyszny zamiennik dżemu lub jako pyszna baza do ciasteczek lub muffin dyniowych (przepisy wkrótce na blogu) Składniki : - 1 średnia dynia (ok 1 kg) - 4-5 jabłek - 4-5 łyżek nasion chia - 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie) Przygotowanie
zdrowa vege kuchniapieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka
Moja smaczna kuchniawiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia - ze wszystkim będzie smakowało bajecznie. Tym razem miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu brat zawsze zabierał. Zaczęło gorączkowe przeszukiwanie szafek i składników. Bułeczki drożdżowe odpadały ze względu na godzinę. Zresztą nie miałabym czym ich nadziać. Tak oto powstały muffiny bez proszku do pieczenia (bo nie było), z prawie samych zdrowych składników. Rano uśmiech na twarzy dziecko i słowo "Upiekłaś" - bezcenne. Składniki (na 12 - 14 sztuk
Sto kolorów kuchnimałym. Jak widać na załączonych zdjęciach, przygotowałam drożdżówki w dwóch rozmiarach – większe były pieczone w tartaletkach o średnicy 10 cm, mniejsze natomiast w silikonowych foremkach na mini-muffinki. Z jednej proporcji otrzymałam 5 dużych drożdżówek i 11 małych. Biorąc pod uwagę fakt, że tartaletki mieściły 5 małych różyczek, w przepisie napisałam, że z jednej proporcji otrzymuje się 7 dużych
ciastkowylabsmakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach. Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :) Są naprawdę rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się wszystkie składniki, naleśniki smażą się bez problemów. Wychodzą delikatne
Kuchnia EllieKolejny przepis na wykorzystanie nadmiaru cukinii oraz sezonowych owoców. Muffiny są miękkie, wilgotne i przepyszne. Idealne na lato, polecam! Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 5 łyżek mąki kukurydzianej 3 łyżki miodu, stewii lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 5 łyżek rozpuszczonego masła 250 gram musu z cukinii (cukinię pieczemy w piekarniku
Mango Papajanajbliższą mi rodzinę. Pewnie byłabym najszczęśliwsza na świecie, gdyby nie fakt, że dwa potężne cuda dostałam dzień przed wyjazdem na urlop. Dłużej nie myśląc starłam część cukinii i zrobiłam muffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej
Mango PapajaBardzo lubię takie urocze wypieki - babeczki, tarteletki, muffinki, to coś dla mnie. Lubię także, gdy cechuje je jakiś zdecydowany smak, forma oraz konsystencja. Te, zdecydowania pasują do moich wymagań ;) Babeczki są jakby zbudowane z idealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM
Życie zamknięte w smakuminimalnej ilości gorącej wody. Mieszamy intensywnie aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i łączymy z przestudzoną galaretką. Masę umieszczamy w odpowiednich foremkach - u mnie silikonowe do muffin - i wstawiamy do lodówki. Serwujemy pod stężeniu i schłodzeniu. Jeżeli macie problem z wyjęciem musu z formy, wstawcie ją na chwilę do ciepłej wody. Składniki na frużelinę: - 1 marakuja
Życie zamknięte w smakusezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis
Życie zamknięte w smakubosko ... Idealne do kawy z przyjaciółką, do zrobienia na szybko gdy zaskoczą nas niespodziewani goście ... Pokochają je wszyscy za wszystko co powyżej! Potrzebna będzie forma do muffin, podane w przepisie ilości wyliczyłam na 12 mini serniczków. Składniki (na spód): 12 pełnoziarnistych herbatników 100 gramów masła lub 12 okrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta
Garniec Magalie