piekarniku (masa z tofu musi zastygnąć, poza tym najlepiej smakują po wystygnięciu :)). Smacznego! Przy okazji zapraszam na kolejny wegański pasztet! Tym razem w wersji mini - upieczony w foremkach na muffiny :) Wykonany z białej fasoli, z dodatkiem suszonej żurawiny, Był przepyszny! (kliknij na zdjęcie poniżej
breakfast of dreamsprzyjemna, poznałam parę ciekawych osób :) Ale do rzeczy - przygotowaliśmy 5 dań , były to: kotlety z kaszy jaglanej (z marchewką, sezamem i słonecznikiem), pasta z groszku, smoothie bananowo-pomarańczowo-szpinakowe, muffiny bananowe z czekoladą, carpaccio z buraka. Wszystkie potrawy bardzo mi smakowały, najciekawsze dla mnie było carpaccio :) Musze jeszcze powiedzieć jedno - a mianowicie, że zabrałam ze sobą Mamę, której również warsztaty
breakfast of dreamsczekolady - 50g mlecznej i 50g gorzkiej (następnym razem dałabym jednak więcej gorzkiej) ~60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli, jeśli macie niesolone masło) Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut
chili & sugargdyby wyszły. Ale z roztargnienia zapomniałem dodać jajek i muffinki z twarogiem poszły na śmietnik :/ Jakoś tak nie wyrosły wcale i wyglądały jak po wojnie nuklearnej :/ Ale zacznijmy od muffinów kakaowych z buraczkami. Prawdę mówiąc połączenie nieco dziwne, ale po spróbowaniu odrzuciłem wszelkie uprzedzenia, były pyszne! Nawet Karolina, która unika buraków bardziej niż ja pacierza stwierdziła, że mogą być
Marder&Marder Manufacturepisałem w poprzednim poście mam mega zajawkę na muffinki :) Nie będę się specjalnie rozpisywał, wszystko o mojej podniecie można przeczytać w poście, który pojawił się dzień wcześniej :) Zatem przejdźmy od razu do rzeczy, czyli do muffinek jagodowych :) Składniki na 8 muffinek: 300 g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łużeczka proszku do pieczenia 80 g cukru
Marder&Marder ManufactureTrzeci i ostatni - póki co - przepis na muffiny. Tym razem truskawkowe. Tak naprawdę nie jest to żaden nowy przepis, bo robi się je dokładnie tak samo jak jagodowe z poprzedniego (wczorajszego) przepisu :) Ale jeśli komuś nie chce się sięgać do wczoraj to skopiuję tutaj ten przepis. Nie będę się silił na wymyślanie nowej treści, bo piję sobie już trzecie
Marder&Marder Manufactureciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę
Marder&Marder ManufactureNiedawno, w przedostatnim wpisie, były muffiny i tym razem też będą. Wtedy były wytrawne z papryką i fetą, a teraz na słodko, z żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne. Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :) I tak samo jak wcześniej przepis
Marder&Marder Manufacturedodajemy żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą. I przekładamy do foremek na muffiny. Na górę każdej muffinki kładziemy po jednej kandyzowanej wiśni. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z formy, studzimy i oblewamy polewą. Smacznego! My użyliśmy cukru waniliowego
Marder&Marder Manufacturedoskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego i ostudzonego masła
ChilliJemywymieszać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, paprykę i ser żółty, posiekane zioła. Połączyć suche składniki z mokrymi, mieszając je widelcem. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffin tak aby dosięgały prawie ich krawędzi .Posypać żółtym serem oraz papryką ostrą w proszku dla dekoracji. Piec przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni, bądź do suchego patyczka
ChilliJemysiebie – blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Dla bezglutenowców zaś aż połowa przepisów nie zawiera glutenu! Masz ochotę na kaszotto (rizotto z kaszy) czy burgery jaglane albo muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną? Zaopatrz się w tą książkę. Książka dostępna w księgarniach i księgarniach internetowych. Przykładowe danie: quinoa czarna i szparagi O autorach: Paweł Łukasik – pasjonat gotowania, z wykształcenia
WojnaNaSmaki.plobydwu miskach i do suchych dodać mokre. Ciasto ponakładać do foremek a następnie w środek każdej dać truskawkę i borówki, upiec w temperaturze 200 st. 30 min. Gdy muffinki się upieką i wystudzą udekorować bitą śmietaną
harrisaMuffinki zdecydowanie dla amatorów kokosu :) Delikatne, lekko cytrynowe z dużą ilością kokosu. Nam smakowały bardzo :) Idealne na słodki podwieczorek, z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam! :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g roztopionego masła 50 ml soku z cytryny
Domowa cukiernia EwyNajważniejsze przecież w tym wszystkim jest przecież robienie czegoś co sprawia nam przyjemność. A dla mnie moje małe kuchenne przygody są właśnie taką przyjemnością :) A jeszcze dzisiaj zapraszam na muffinki z gruszkami
My simple kitchen