muffiny - 9030 przepisów (strona:391/602)

Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki 133

produktów przemiany materii, oczyszcza i łagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Suszone śliwki wpływają na przyspieszenie metabolizmu, pomagają oczyszczać jelita, poprawiają trawienie oraz zapobiegaja nadmiernemu wchłanianiu cukrów i cholesterolu. Czyli jedzcie mufinki na zdrowie ! The post Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Muffinki z kremem kajmakowym 183

Dawno nie było na blogu żadnych słodkości postanowiłam zrobić więc muffinki. Krem niestety nie wyszedł, a najgorsze jest to że robiłam go po raz setny i zawsze wychodził, tym razem zrobił się rzadki. Nie chcąc zmarnować składników poratowałam się żelatyną, wyszła pianka zamiast kremu, ale cóż przynajmniej coś wyszło. Składniki na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru

Kuchenne aromaty
Babeczki z migdałami i czekoladą 162

niedopieczone. Eksperymenty z ciastem jednak pokazały, że moje obawy są niesłuszne i pieczenie babeczek się uda. Buszując po różnych stronach natrafiłam na bloga www.hungryshots.com znalazłam tam przepis na muffinki z migdałami. Od razu pomysł mi się spodobał, gdyż mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym

apetytnapieczenie
Buraczane mufinki na Dzień Mamy 147

stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Przygotować krem - za pomocą miksera (wolne obroty) lub trzepaczki utrzeć ser z cukrem. Za pomocą rękawa cukierniczego (ja wykorzystałam woreczek śniadaniowy, któremu obcięłam róg!) udekorować muffiny, a na wierzch kremu ułożyć świeże owoce, ja wykorzystałam maliny. Najlepiej smakuje następnego dnia. Co wy przygotowujecie dla Waszych mam w dniu ich święta

Szybko Tanio Smacznie
Pomarańczowe babeczki z makiem 157

ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz mak i miksujemy znowu. Na koniec wsypujemy na przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut.  Babeczki są mięciutkie, delikatne, o lekkim cytrusowym zapachu

apetytnapieczenie
Jajeczne babeczki z indykiem 120

Alternatywy pół pomidora bazylia Kawałek piersi z indyka mielimy i dodajemy do niej resztę składników. Dokładnie mieszamy, przede wszystkim, aby dobrze rozmieszało się jajko. Wypełniamy masą silikonowe foremki na muffinki i wkładamy do parowaru na 15 minut. Skomentuj

MamaOskarka
Migdałowe muffinki z malinami 209

składników – nie dłużej. Masę przelewamy do formy na muffinki z 12-stoma otworami, wyłożonej papilotkami (gdy nie mamy papilotek, otwory należy wysmarować masłem i oprószyć mąką). Do każdej muffiny wkładamy cztery lub pięć malin i lekko dociskamy. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze

Poezja smaku
Mufinki z jabłkami, migdałami i cynamonem 53

Aromatyczne, nie za słodkie, owocowe mufinki z migdałami stanowią pożywny posiłek zarówno jako drugie śniadanie jak i popołudniowy deser do kawy. Najlepiej smakują na ciepło. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia: Przepisy z serca domu

Milion Smaków
Muffinki jabłkowo-gruszkowe bezglutenowe light 70

Muffinki idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy je potraktować nie tylko jako przekąska, ale pełnowartościowe danie w formie zdrowych słodyczy. Ciasto konsystencją odbiega od tradycyjnych mącznych muffinek (jest bardziej rzadkie

Milion Smaków
Muffinki marchewkowe z korzenną nutą 58

słodkie przysmaki mogą być jednocześnie zdrowe i lekkie? Oczywiście - wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Aromatyczne, marchewkowo-korzenne muffinki na pewno umilą Ci dzień w pracy jednocześnie zaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco. Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego

Milion Smaków
Mini-tarty z pieczonymi buraczkami 76

naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry. Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień wcześniej

Milion Smaków
Muffiny jaglano-dyniowe 91

zdrowa i pożywna wersja klasycznych muffinów na bazie dyni. Mąkę pszenną zastąpiłam zdrową mąką jaglaną a cukier odrobiną miodu. Słodyczy tym muffinkom dodaje owsiana kruszonka - możecie też oczywiście przygotować je bez kruszonki, wówczas cukru nie będzie wcale

Milion Smaków
Babeczki marcepanowe 121

Dodajemy masło z mlekiem i nadal ubijamy. Całość mieszamy z suchymi składnikami na jednolitą, gładką masą. Dodajemy małe kawałeczki masy marcepanowe i mieszamy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki i pieczemy 18 – 20 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Rada: babeczki  pieczemy w sylikonowych foremkach, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytapia się tłuszcz w którym na początku

Moniki Smakołyki
Ciasto z rabarbare, i kruszonką 117

Weekend się kończy... Co upiekliście dobrego na ten czas? Ja korzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki rabarbaru. Piekłam już ciasteczka, muffinki i ciasto z rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym ciastem z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem i kruszonką   Składniki

Lawendowe Niebo
Muffinki porzeczkowe 106

czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki

Kuchenne aromaty