Zapachniało zimą i świętami. Zagościły w moim domu piernikowe muffiny, aromat przyprawy korzennej jest nieziemski, czuć go w całym domu... wiem, wiem powinnam odpędzać zimę zamiast ją przywoływac, ale cóż począć kiedy stęskniłam się za piernikowym smakiem. Przepis wyszkrobałam od Dusi , wyszły pyszne. Składniki 2 szkl mąki 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka kakao
Kuchenne aromatyUwielbiam piec muffinki szczególnie dla tego że nie wymagają dużego nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez dodanie mąki ziemniaczanej do budyniu oraz rodzynek. Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 rozpuszczonej kostki masła 2 jajka 1 szklanka mleka Nadzienie 1 budyń waniliowy mleko
Kuchenne aromatydowolnie modyfikować o suszone owoce lub dżemy) - kolorowa posypka Suche składniki wymerdać w misce, a mokre w drugim naczyniu. Wszystko razem połączyć i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek na muffiny i posypać kolorowymi płatkami/kulkami. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni
upichconaCorner by "jagodzianka" Delikatne i lekkie babeczki czekoladowe. Jeśli nie zjecie wszystkich, zamroźcie pozostałe. Można je dekorować różnymi kremami czy lukrami. Dekoracje z … Przeczytaj cały artykuł Post Czekoladowe muffiny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Niedawno odkryłam krem z chałwą – rewelacja! Bardzo smaczny, delikatny krem. Świetny dodatek do tortów, babeczek, muffinów i innych ciast. … Przeczytaj cały artykuł Post Krem z chałwą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Popovery, amerykańska wersja brytyjskich ”yorkshire puddings” to zrobione z ciasta naleśnikowego, bardzo lekkie muffiny. Piecze się je w specjalnej blasze … Przeczytaj cały artykuł Post Popovery (American popovers) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWszystko dla niego jest niesamowicie fascynujące! Trochę nas nie było, więc mamy całkiem sporo zaległych przepisów, które uparcie czekają na dodanie! I dziś możemy Was zaprosić na pyszne czekoladowe mufinki! Są wspaniałe, mocno czekoladowe i wilgotne! Przepis od Lindy Lomelino - Call me cupcake! Polecamy :) Składniki: 300 g mąki, 80 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody
Plate of Joyrazem i pozostawiłam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Oczywiście pamiętamy aby nie przegotować żelatyny, gdyż wtedy straci swoje właściwości. Przestygniętą kawę z żelatyną przelałam do silikonowych foremek na muffinki, tak 1/3 wysokości. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Jak kawa stężała zabrałam się za warstwę advocatową. Warstwa Advocatova: 130 ml likieru Advocat 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma
Blondynka GotujeMuffinki pizzowe?- Nic prostszego. Robi się je wyjątkowo szybko a efekt jest naprawdę świetny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 100 g tartej mozzarelli 500 g pieczarek 250ml mleka 2 jaja 100 g masła ketchup/ sos pomidorowy olej rzepakowy (do smażenia) Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy
Wielki apetytMasz dosyć monotonnych, kanapkowych śniadań? To propozycja idealna dla Ciebie! Muffiny na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy to doskonała opcja dla zabieganych. Robi się je w tempie ekspresowym (razem z pieczeniem to ok. 25 minut)- przez ten czas zdążysz zaledwie wypić kawkę i umyć zęby. Zanim się obejrzysz twoje śniadanko będzie już gotowe. Ja robię
Wielki apetytIdziesz do pracy a twoje dziecko potrzebuje coś fajnego na drugie śniadanie do szkoły? Dobrze trafiłeś! Przygotowanie muffin do dosłownie 5 minut. Upieczesz je w trakcie porannego mycia zębów. A smak?- Zadowoli każdego (nawet nastolatka). Tym razem przygotowywała je moja 6 letnia Weronika, więc uwierzcie ich przygotowanie jest naprawdę proste. Składniki: 80 g masła 170 g mąki
Wielki apetytKolejny przepis na muffinki, które możesz zabrać ze sobą do pracy, na piknik lub przygotować na Kinderball. Ja zrobiłam je dla mojej 6-latki do szkoły, jako drugie śniadanie. Składniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g borówek 3 jajka 100 g cukru 250 ml mleka 125 masła Sposób przygotowania: Rozpuszczone, przestudzone
Wielki apetytbanan kilka kropel soku z cytryny Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości foremki na mufinki. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Ostudzić ,następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Resztki wyciętego ciasta pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w gorącej wody . Śmietankę ubić na sztywną masę
Moje domowe kucharzenieprzy pomocy widelca, bądź drewnianej łyżki. Następnie dodajem cukier, kakao, znów mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę i wszystko dokładnie łączmy. Masę serową przelewamy do papilotek na muffinki lub innych dowolnych, małych foremek. Gruszkę kroimy wzdłuż na grube "stożki". Wkładamy kawałek gruszki do każdego serniczka. Tak przygotowane serniczki umieszczamy w piekarniku. Serniczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez
Słodkie okruszkiurodzinowych babeczek dla dzieci możemy podejść na dwa sposoby: zrobić muffinki inspirowane postaciami z bajek (Myszka Miki i Minie , rybka Nemo , Angry Birds ) lub przygotować „niejadalne” dekoracje do zwykłych babeczek. Pierwszy sposób na pewno zachwyci nie jedno dziecko, problem w tym, że kiedy gości jest dużo lub nie mamy wystarczająco czasu, żeby przygotować słodycze tego samego dnia
Ciastkozercy