synom bardzo posmakowały. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki miodu- ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobań sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso
Z Majeczką w kuchnimiejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z ulubionych przez dzieciaki.Wersja nie pieczona- a gotowana Składniki: 1/2 kg ziemniaków młodych peczek koperku 1 duża cebula słodka olej do smażenia sól-1/2 łyżki do ugotowania ziemniaków pieprz-łyżeczka rozmaryn lub inne ulubione zioło Wykonanie: Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, gotujemy w osolonej wodzie.Wykładamy całe
Z Majeczką w kuchnisezon na niego tak krótko trwa. Zapraszam na pstrąga z grilla. Składniki: 2 pstragi po ok.25 dag sok z cytryny po łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymian ku,lubczyk sól,pieprz do smaku marynaty 4 łyżki oleju rydzowego Wykonanie: Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy
Z Majeczką w kuchnizawsze wkładam w marynatę na całą noc, wtedy naprawdę fajnie przejdzie smakiem i aromatem. Dzis wypróbowałam gotową mieszankę do karkówki ,, GRILL KARKÓWKA" KAMIS. W składzie znajdziemy czosnek, słodką paprykę,kolendrę, rozmaryn, czarny pieprz matke pietruszki i liście laurowe. Wszystko to razem sprawia ze mięsko jest bardzo aromatyczne. A mi dodatkowo podoba się ze przyprawy nie są pomielone, tylko gruboziarniste
Z Majeczką w kuchniugotowanych ziemniaków polecam takie aromatyczne zapieczone, które świetnie pasują do dań mięsnych ale także szklanki kefiru, zsiadłego mleka czy chłodniku Składniki: 1 kg młodych ziemniaków po 3 łyżeczki: papryki słodkiej, majeranku, soli, pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis 5 łyżeczek suszonego rozmarynu Kamis kilka gałązek świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, wrzucamy do garnka, zalewamy
Z Majeczką w kuchniwięcej czasu poświęcić całej rodzinie :) Składniki: kurczak ok. 1,5 kg sól do natarcia kurczaka pieprz do natarcia kurczaka- u mnie kolorowy świeżo mielony młynek Kamis papryka słodka- 4 łyżki papryka ostra - 1 łyżka Wykonanie: Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , od zewnątrz i wewnatrz kurczaka. Mieszamy ze soba obie papryki, oprószamy nimi kurczaka, po czym wklepujemy żeby
Z Majeczką w kuchnimocno pyszne ! Składniki: pól kg piersi z kurczaka sól,pieprz słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g szklanka wody pól papryki czerwonej pól papryki żóltej zioła prowansalskie tymianek rozmaryn papryka słodka papryczka chili- odrobinkę ząbek czosnku olej do smażenia Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do naczynia żaroodpornego wykładamy koncentrat, dolewamy wodę, dodajemy
Z Majeczką w kuchnileszcze- każdy po ok 70 dag sól,pieprz, kolendra rozmaryn świeży kilka gałązek 80 dag ziemniaków kilka łyżek oleju przyprawy do ziemniaków: po łyżeczce: kminku, majeranku, chili, papryki słodkiej, kolendry sól Wykonanie: Rybę sprawiamy, wyrzucamy też skrzela i oczy. Myjemy, obsuszamy, dokładnie nacieramy solą i pieprzem oraz kolendrą wewnątrz i zewnątrz ryby. Układamy na blache do pieczenia obkładamy rozmarynem. Wkładamy
Z Majeczką w kuchnipiersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonki węgierskiej Leczo Iglotex 4 łyżki soso łagodnego ajvar 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Piersi kurczaka oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, obsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju w patelni wok. Warzywa gotujemy ok 10 minut w posolonewodzie,odcedzamy, dodajemy na patelnię, wlewamy też bulion. Dorzucamy pokruszony makaron.Dodajemy sos ajvar, często mieszamy, aż makaron wsiaknie cały
Z Majeczką w kuchnikanapki. Szczerze polecam wypróbowanie Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią
Z Majeczką w kuchniwędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na druga patelnię wrzucamy pokrojone
Z Majeczką w kuchniprawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu
Z Majeczką w kuchnijest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 230 g twarogu półtłustego 1/2-3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli +do podania: bułka tarta, masło, cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Twaróg
My Culinary Artmożna przygotować pyszny obiad lub kolację na ciepło w dwóch wersjach bezmięsnej lub mięsnej. Oto moja dzisiejsza propozycja. Składniki: spaghetti razowe mieszanka warzywna mrożona "chińska" olej sezamowy sól papryka słodka i ostra pieprz jasny sos sojowy Makaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut. W trakcie
chwile dla mniemarchewkę, newellę wędzoną zamarynowaną w sosie pistacjowo-ziołowym, dodajemy gałązkę pietruszki i zawijamy papier ryżowy jak na fotografii poniżej Rollsy możesz podać w takiej formie lub polać sosem chili słodko- kwaśnym! Pyszne
SMYKWKUCHNI