Raita to rodzaj indyjskiego dipu przygotowywanego na bazie jogurtu i przypraw, najczęściej serwowanego jako dodatek do dań głównych. Istnieje wiele wersji tej potrawy np. na słodko z owocami lub na ostro. Raita ogórkowa to indyjska kuzynka greckiego dipu tzatziki Różnią się jedynie przyprawami. Składniki: 1 jogurt naturalny (200 g) 1 średni ogórek szklarniowy 2 ząbki czosnku kawałeczek zielonej papryczki chilli
Oryginalny smakpolędwiczek drobiowych 1 czerwona papryka Marynata: 150 g jogurtu koziego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki chilli 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru sól Dodatkowo: 7 patyczków do szaszłyków raita ogórkowa Przygotowanie: Marynata: Polędwiczki umyć i osuszyć. Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Do miseczki
Oryginalny smakpołączeniu z pysznym serkiem mascarpone, bananami i gęstym sosem karmelowym to istna rozpusta Naleśniki będą idealne na deser, z którego ucieszą się nie tylko dzieci lub słodki obiad. Składniki na około 10 naleśników: Ciasto: 2 jajka niepełna szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego (lub roztopionego masła) około 1/3 szklanki wody mineralnej (gazowanej) szczypta soli
Oryginalny smakmuffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/ Składniki (na 12 babeczek): 3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy 3 jajka
Oryginalny smakporcji): 125 g łososia wędzonego na gorąco 125 g serka Apetina pesto i rukola 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka garść rukoli około 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru biały pieprz sól Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, jeśli są ości usunąć. Przełożyć do blendera, dodać serek i zmiksować na gładką
Oryginalny smakfilety z dorsza (każdy po około 150g) 1/2 opakowania serka Apetina pomidory i bazylia 8 pomidorków koktajlowych 1 gałązka bazylii 1 ząbek czosnku kilka czarnych oliwek 2 łyżki słodkiej śmietany 18% sól pieprz Przygotowanie: Do miseczki przełożyć serek, dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć filety
Oryginalny smakłyżki czerwonego pieprzu 2 łyżki klarowanego masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina makaron „Czarniecki gniazdko 2″ (kilka gniazdek) 200 g śmietany kremówki 30 % 100 g słodkiej śmietanki 18 % sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Polędwiczkę oczyścić z błonki, umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2,5 – 3 cm). Natrzeć łyżką rozgniecionego czerwonego pieprzu i solą
Oryginalny smakDzisiaj miałam ochotę na naleśniki, no i wyszły. Jak zawsze na słodko, z białym serem ;) No i co jest w tym wszystkim najlepsze? Zrobiłam je w mikrofalówce, a nie na patelni. A to wszystko dlatego, że nie zaopatrzyłam się w teflonową patelnię i jakoś muszę sobie radzić :) Ale jeszcze zostały mi 2kg więc dam radę :) Składniki na ciasto naleśnikowe
charlotte gotujenajwyższe fale). Masa serowa : 2 kostki sera po 250g 200 ml jogurtu naturalnego łyżka żelatyny słodzik (masę należy próbować, ponieważ to zależy od naszych upodobań,jak bardzo lubimy słodkie) Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie kiedy żelatyna ma nam trochę przestygnąć zajmujemy się serem. Dwie kostki sera rozduszamy i wlewamy do tego jogurt naturalny. Dodajemy słodzik
charlotte gotujeupodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :) Składniki: 15g drożdży 4 łyżki ciepłej wody 3/4 szkl. mleka 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek) szczypta soli 3 roztrzepane jaja 5 szkl mąki Drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą i wymieszać.Mleko podgrzać i wymieszać z masłem,cukrem
charlotte gotujeBajaderka to zapewne smak dzieciństwa wielu z Was, więc jedząc te ciasto sprawimy, że słodkie lata dzieciństwa przypomną nam się w jednej chwili :) Przepis znalazłam na jednej ze stron internetowych, ale coś mi w tym przepisie brakowało i trochę go urozmaiciłam. A poza tym myślałam że bajaderkę robi się nie wiadomo ile czasu, a tak na prawdę
charlotte gotujeLekkie, brzoskwiniowe ciasto. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy pomysłu co by tu zrobić :) Przepis znaleziony na jakiejś stronie, już nie pamiętam dokładnie na jakiej :) Składniki : 2 i 1/2 szkl. mąki 5 jajek (białka oddzielnie) 1 kostka margaryny szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
charlotte gotujeubić na sztywno 2-3 marchewki - zetrzeć na tarce mniejszych oczkach 2-3 cebule - pokroić w kostkę 4 ząbki czosnku - drobno posiekać majeranek sól pieprz papryka ostra i słodka papryka - starta na tarce 30 - 40 dag pieczarek - obrane, pokrojone i usmażone 30 - 40 dag mięsa mielonego Wszystkie przygotowane składniki wymieszać razem w miesce. Foremki wysmarować i posypać bułką
charlotte gotujeminus, bo znikają w ekspresowym tempie :) Składniki: 2 szkl mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao (można dać też te słodkie dla dzieci) 1,5 szkl cukru pudru 2 tabliczki czekolady mlecznej 1,5 szkl mleka 1 szklanka oleju (można zamiast tego dodać masło) 2 jajka wanilia lub cukier waniliowy lub aromat waniliowy
charlotte gotujeziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: 1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy
charlotte gotuje