wymyśliłam danie. A w lodówce miałam: kawałek boczku 30 kg szynki trochę ugotowanego makaronu koncentrat pomidorowy ponadto użyłam: marchewkę kawałek selera 4 małe cebulki olej odrobina pikantnego ketchupu paprykę słodką sól, pieprz koperek A działo się to tak: Cebulki przesmażyłam na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodałam kawałek pokrojonego w paseczki boczku oraz szyneczkę. Warzywka starłam na drobnych oczkach dorzuciłam
Walijskie Pichceniecienkich paróweczek 1 cebula czerwona 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku papryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka, Wykonanie: Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, parówki obieramy z folii, kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy
Walijskie Pichcenieprawidłowy przepis na tę zupkę, poniżej zamieszczam mój własny - dopasowany do mojego smaku :) A potrzeba na barszczyk: kawałek żeberka wędzonego 4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku liść laurowy ziele angielskie łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu
Walijskie PichcenieDziś dla odmiany obiadek z wieprzowiny. Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe. Składniki: steki wieprzowe 2 cebule sól, pieprz odrobina słodkiej papryki ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia Wykonanie: Mięsko rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natartłam przyprawami i podmażyłam z każdej strony na oleju aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor
Walijskie PichcenieSkładniki: suszone grzyby (ok 100g na duży garnek) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule liść laurowy sól pieprz ziele angielskie łyżka mąki pszennej słodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebuli natka pietruszki Wykonanie: Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć
Walijskie Pichceniebardzo wysokie. A to efekt po wyjęciu z piekarnika.... jestem zadowolona :)))) Potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko. Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową. Oczywiście kroiłam
Walijskie Pichceniewspaniale komponuje się z delikatną fasolką. Składniki: 6 szt pora kiełbasa śląska lub inna chuda wędlina 1/2 kg fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i ostra papryka olej Wykonanie: Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część w kostkę lub półtalarki. Podsmażamy na oleju. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki wędlinę
Walijskie Pichceniepołączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis. Także jest to mój debiut :) Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku. Nie mocno słodka - taka jakie lubię. Polecam gorąco! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki
Walijskie PichcenieSkładniki: makaron penne ok. 330 ml przecieru pomidorowego 30 dkg szynki cebula ząbek czosnku słodka i ostra papryka w proszku sól, świeżo zmielony pieprz bazylia, oregano ok. 20 g startego parmezanu (dla miłośników) oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki łyżka kwaśnej śmietany koperek Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę
Walijskie Pichceniekartonika) i to ... nie był dobry pomysł. Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła jej smak. Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła soku pomarańczowego a nie napoju. Na pewno skuszę się na jej przygotowanie jeszcze nie raz. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru
Walijskie Pichceniezarazem pożywna. Wystarczy podać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy. Składniki: 3 marchewki 1 por kawałek selera 1 kalafior słodka śmietana 1 porcja rosołowa sól koperek Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie
Walijskie Pichcenielodówce pomidory w puszce lub przecier pomidorowy 1 marchew 30 dkg pieczarek cebula lub 1 por sól liść laurowy ziele angielskie pieprz papryka słodka i ostra koper Wykonanie: Kapustę szatkujemy, następnie wlewamy około szklanki wrzątku i gotujemy. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Razem
Walijskie Pichceniedodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić do niej groszek i będziemy mieli marchewkę z groszkiem, jednak u mnie bardziej preferowana jest sama marchewka
Walijskie PichcenieSkładniki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 1 kajzerka świeża bazylia sól, pieprz odrobina słodkiej papryki olej do smażenia Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.Dokładamy namoczoną wcześniej a teraz odciśniętą bułkę,posiekaną bazylię.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką.Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła.Formujemy niezbyt duże klopsiki.Smażymy z każdej strony
Walijskie Pichceniebiałe kiełbasy listek laurowy ziele angielskie majeranek (sporo) 1/2 szkl. soku z kiszonej kapusty sól pieprz łyżka mąki do zagęszczenia słodka śmietana 18% Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny
Walijskie Pichcenie