należy zwiększyć proporcje ciasta kruchego o połowę. Przy wyborze jabłek do sernika kierujcie się ich smakiem, najlepiej wziąć takie, które będą miały lekko kwaskowaty, soczysty miąższ. Jeśli wykorzystacie bardziej słodką odmianę owoców, konieczne może być zmniejszenie ilości cukru dodanego do masy jabłkowej
Smakołyki Berenikizmiękną, dodajemy wszystkie warzywa z puszki. Zmniejszamy ogień. Warzywa skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Mieszamy. W słoiczku łączymy: jogurt, 2 łyżki curry, pieprz, szczyptę soli i papryki ostrej i słodkiej. Potrząsamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy. Na koniec dodajemy trochę ketchupu. Ja użyłam makaronu penne, ale można go zastąpić ryżem lub nawet bagietką, a co! :) Połączenie ekstremalne, ale ja lubię
Kitchens Alphabetzbliżają się święta Bożego Narodzenia i Wigilia, warto pomyśleć o świątecznym menu... Składniki: 750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj) sok z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych klarowane masło lub ewentualnie olej do smażenia Filety z ryby rozmrozić, jeśli nie używamy
Czerwień i błękitbardzo przyjemny pomarańczowy kolorek :) Polecam z ciepłymi, chrupiącymi grzankami!:) Składniki: dynia- około 1200g 2 czerwone papryki cebula 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra czosnek granulowany kminek Dynię kroimy na pół i pozbywamy się miąższu ze środka. Następnie ją obieramy i kroimy na mniejsze części. Układamy na blasze, wyłożonej papierem
Czerwona PorzeczkaDzień dobry, Po pizzy z brukselką i szynką przychodzę do Was z kolejnym zaskakującym przepisem wykorzystującym pieczone warzywo. Już sam kalafior upieczony z chilli, nasionami kopru włoskiego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią
Chilli Czosnek i Oliwaosobą aktywną, musiałam coś jeść. Teraz żyję w kraju, w którym wszystkie moje założenia zostały zburzone jak domek z kart ;p We Francji je się zazwyczaj dość skromne, acz słodkie śniadanie (stąd u mnie zawsze tyle dżemów i chleba ;p). Nie ma mowy o jajecznicy! Zostałam już nie raz wyśmiana ;) Między 12:00-14:00 Francuzi mają przerwę w pracy
Kitchens Alphabetwrzątku, mieszamy by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub siteczkiem. Podajemy ze skwarkami albo sosem. Świetnie też smakują na słodko odgrzane na patelni z masłem i posypane cukrem
prawdziwe jedzenieprodukt sprawdzi się w tej roli. Wyszło ciekawie i smacznie. Biszkopt czekoladowy to biszkopt od W-Z z Moje Wypieki . Przepis wpisał się na stałe w moje słodkie menu. Na koniec chciałabym podziękować firmie Glasmark , dzięki której miałam możliwość w piękny sposób zarówno zaprezentować jak i przetransportować ten tort, dzięki okrągłej desce ze szklanym kloszem - Dziękuję :) BISZKOPT: 6 jajek
Blondynka GotujeUwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie ! Odrywane
Kulinarne przygody Gatitywymyśliłam danie. A w lodówce miałam: kawałek boczku 30 kg szynki trochę ugotowanego makaronu koncentrat pomidorowy ponadto użyłam: marchewkę kawałek selera 4 małe cebulki olej odrobina pikantnego ketchupu paprykę słodką sól, pieprz koperek A działo się to tak: Cebulki przesmażyłam na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodałam kawałek pokrojonego w paseczki boczku oraz szyneczkę. Warzywka starłam na drobnych oczkach dorzuciłam
Walijskie Pichceniecienkich paróweczek 1 cebula czerwona 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku papryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka, Wykonanie: Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, parówki obieramy z folii, kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy
Walijskie Pichcenieprawidłowy przepis na tę zupkę, poniżej zamieszczam mój własny - dopasowany do mojego smaku :) A potrzeba na barszczyk: kawałek żeberka wędzonego 4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku liść laurowy ziele angielskie łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu
Walijskie PichcenieDziś dla odmiany obiadek z wieprzowiny. Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe. Składniki: steki wieprzowe 2 cebule sól, pieprz odrobina słodkiej papryki ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia Wykonanie: Mięsko rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natartłam przyprawami i podmażyłam z każdej strony na oleju aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor
Walijskie PichcenieSkładniki: suszone grzyby (ok 100g na duży garnek) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule liść laurowy sól pieprz ziele angielskie łyżka mąki pszennej słodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebuli natka pietruszki Wykonanie: Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć
Walijskie Pichceniebardzo wysokie. A to efekt po wyjęciu z piekarnika.... jestem zadowolona :)))) Potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko. Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową. Oczywiście kroiłam
Walijskie Pichcenie