ostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem). Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej
Taste Of My Dayprzygotowane ciasto wykładamy łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut. Ciasteczka zawierają tylko naturalne składniki, dużo błonnika, przez co są zdrową słodką przekąską również dla osób dbających o linię, po zjedzeniu której długo utrzyma się wrażenie sytości. Idealnie komponują się np. z jogurtem :) Smacznego
Taste Of My DayGotujemy na wolnym ogniu. Paprykę parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry kroimy w drobne paski i dodajemy do pozostałych składników. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź słodką. Opcjonalnie zamiast śmietany możemy dodać 1/4 szklanki mleka do zabielenia. Przed podaniem, danie posypujemy zieleniną, np szczypiorkiem. Osobiście większość zup jem z chlebem :) Z tym daniem fajnie komponuje się ciabata
Taste Of My Dayrogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Po ostudzeniu obficie posypujemy je cukrem pudrem, lukrem lub inną słodką polewą :) Smacznego
Taste Of My Dayziemniaków 4 jajka brokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś z kurczaka awokado 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy przyprawy: curry, tymianek, majeranek, bazylia, papryka ostra i ew. słodka Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy
Taste Of My DayDzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne! Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie, np. z dżemem i kawą, czy szklanką mleka :) Składniki: 150 g masła 0,5 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka skórki z cytryny 0,5 szklanki mleka
Taste Of My Dayosłodę tego tygodnia, przepis na coś słodkiego z nutką kawy - przepis na muffiny :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 125 g masła 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
Taste Of My DayDzisiaj mój ukochany kleik ryżowy, wersja na słodko, z cynamonem i rodzynkami. To danie kojarzy mi się z dzieciństwem, jest delikatne i lekkostrawne, a jednocześnie niesamowite w swej prostocie i w smaku :) Składniki: ryż rodzynki cynamon masło sól, cukier Przygotowanie: Ryż zalewamy wodą w proporcji 1:4 (na szklankę ryżu 4 szklanki wody) i gotujemy pod przykryciem na wolnym
Taste Of My DayMoimi ulubionymi słodkimi wypiekami bezsprzecznie są cista z owocami, a wśród nich pierwsze miejsce zajmuje szarlotka, której poświęcę dzisiejszy wpis :D Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 6 łyżek cukru pudru szczypta soli i sody kostka margaryny do pieczenia, 250 g 4 łyżki stołowe zimnej wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier waniliowy
Taste Of My Dayupodobań, do owoców możecie dodać np. garść rodzynek, które urozmaica je. Jabłek nie słodziny, cukier zawarty w owocach pod wpływem temperatury skrystalizuje się, w dodatku będziemy je jeść ze słodkimi lodami i dodatkami, nie potrzebujemy już dodatkowych kalorii. W zamian dla zróżnicowania smaków, możemy dodać trochę soku z cytryny. Gdy owoce są miękkie i gotowe do spożycie przekładamy
Taste Of My Daydoprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kilka łyżeczek cukru, na 18 małych sztuk widocznych na zdjęciu użyłam ok pełnych 7 łyżeczek cukru oraz 2 łyżki octu balsamicznego dla przełamania słodkiego smaku. pozostawiamy na małym ogniu stale mieszając do momentu rozpuszczenia się kryształków, połączenia wszystkich składników i pokrycia buraków powstałą glazurą. Marchew pietruszkę obieramy, kroimy w słupki i przekładamy na patelnię
Taste Of My DayDynia doskonale się przechowuje (w chłodnym miejscu nawet do 6 miesięcy), jest idealna na przetwory, ale możemy ją również piec, gotować, smażyć, dusić. Sprawdza się w daniach wytrawnych i słodkich. Jej zastosowanie jest niemal nieograniczone, zatem czerpmy z tej skarbnicy pełnymi garściami, zwłaszcza że mamy wybór w całej masie odmian, dzięki czemu nam się nie znudzi, ani nie przeje
Taste Of My Daylato w tym roku już do nas nie wróci. Już tęsknię za słońcem, świeżymi sezonowymi owocami, długimi beztroskimi dniami spędzonymi na świeżym powietrzu na aktywności fizycznej lub totalnym słodkim lenistwie... Lecz jeśli nie mamy na coś wpływu, najlepiej płynąć z prądem, dostosować się do nowej rzeczywistości i dostrzec w niej pozytywy. Jesień, pomimo chłodu, krótszych dni, też jest przecież piękna
Taste Of My Daypomysł na to z czym go zjeść. Sam, suchy nie jest zbyt atrakcyjną potrawą, zyskuje w towarzystwie dodatków, to one nadają daniom z ryżem charakter. Zdecydowałam się na wersję słodką, ryż zapiekany z sezonowymi owocami. W lodówce znalazłam jabłka i kilka śliwek, wszystko co mi do kulinarnego szczęścia w danym momencie było potrzebne :) Składniki: torebka ryżu jabłko kilka śliwek łyżka
Taste Of My Daybędę się rozpisywać, tej sałatki trzeba spróbować! Jest słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki pół kostki masła (100 g) 200 g sera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę
Taste Of My Day