mięsa: - chilli - pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka: - 100 g mąki - 1/3 łyżeczki majeranku - 1/3 łyżeczki pieprzu - 1/3 łyżeczki chilli - 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/3 łyżeczki oregano - 1/3 łyżeczki bazylii - 1/6 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki kolendry - 1/2 łyżeczki soli Sałatka: - dowolny mix sałat - kilka pomidorów - ogórek zielony - łyżka oliwy z oliwek
Kulinarne zapędy Kokosamakaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym krokiem będzie zamarynowanie pokrojonego uprzednio w kostkę mięsa. Najlepiej zrobic to co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas
Kulinarne zapędy KokosaDodajemy ok. łyżki bazylii, tyle samo oregano i ziół prowansalskich. Ja oprócz tego dodałam również odrobinę rozmarynu. Doprawiamy solą, pieprzem i czerowną papryką, w zależności od upodobań może być słodka lub ostra :) Gotujemy dosłownie przez chwilę, by wszystkie smaki się połączyły. W kwestii podania szkoły są dwie - uprzedzając wszelkie krytyczne komentarze, sama jestem zwolenniczką tej drugiej, nakazującej dokładne wymieszanie makaronu
Kulinarne zapędy Kokosapożywny i sycący :) Składniki: - pojedyncza pierś z kurczaka - 250 g pieczarek - dwie małe cebule - 200 ml śmietany 18% - pół pęczka natki pietruszki - 100 g masła / margaryny - sól, pieprz, czerwona słodka papryka Zaczynamy od kurczaka - pierś myjemy, a następnie kroimy w doś ć drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką, mieszamy, odstawiamy do lodówki. Teraz nadchodzi pora na krojenie pozostałych
Kulinarne zapędy Kokosaprzygotowywanie ich w "gołej" kostce rosołowej moim zdaniem nie oddaje pełni potencjału tych malutkich kotlecików, stąd pomysł na małą modyfikację :) Składniki: - opakowanie kotletów sojowych - dwie kostki warzywne - kawałek czerwonej słodkiej papryki - liść laurowy - 3 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - bazylia, oregano - 2 jajka - bułka tarta - tłuszcz do smażenia Na początku musimy przygotować bulion - do ok. 1,5 litra wody wrzucamy
Kulinarne zapędy Kokosakoncentratu pomidorowego Pudliszki - 2 łyżki oleju do smażenia Marynata: - płaska łyżeczka bazylii - płaska łyżeczka oregano - szczypta rozmarynu - szczypta soli - pół łyżeczki curry - 1/3 łyżeczki chilli (lub według uznania) - łyżeczka słodkiej papryki - łyżka oleju Na początku marynujemy kurczaka - do umytego i pokrojonego w dość drobną kostkę mięsa dodajemy wszystkie przyprawy wymienione powyżej, dokładnie mieszamyi wstawiamy do lodówki. Czas marynowania? Jaki chcemy
Kulinarne zapędy Kokosamoja rodzina okrzyknęła je mianem najlepszych skrzydełek, jakie kiedykolwiek jedli :) Świetnie pasować będzie do nich sos BBQ . Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka słodkiej papryki - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1/3 łyżeczki chilli / pieprzu cayenne - ok. 3 łyżek oleju - 1 łyżeczka cukru - sól, pieprz Na początku musimy podzielić nasze, umyte oczywiście wcześniej, skrzydełka - odcinamy lotki, których
Kulinarne zapędy Kokosaczerwonej soczewicy - puszka pomidorów - 50 g masła - pęczek świeżej, posiekanej kolendry - 3 cebule - 3 ząbki czosnku Przyprawy: - 1/3 łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka kolendry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego, ja wzięłam za mały i zaraz zobaczycie, co się stało) wrzucamy masło, a na nie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty
Kulinarne zapędy KokosaDziś na tapetę bierzemy kuchnię azjatycką - zamiast kupować gotowy sos słodko - kwaśny w sklepie możemy minimalnym kosztem w kilka minut przygotować własny, do tego z produktów, które większość z nas zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję. Składniki: - 3 łyżki ketchupu - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 3 łyżki octu - 3 łyżeczki mielonego imbiru
Kulinarne zapędy KokosaDrugim czynnikiem była nowo odkryta przeze mnie przyprawa zwana czubrycą, na którą natknęłam się na jednym ze stoisk podczas miejskiego jarmarku. Jest to mieszanka cząbru, kozieradki, papryki chilli, papryki słodkiej, czarnego pieprzu, suszonej cebuli, czosnku i tymianku. Od sprzedawczyni dowiedziałam się, że pasuje ona praktycznie do wszystkiego - mięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;) Składniki: - 1 podwójna pierś
Kulinarne zapędy Kokosaciasto nie było zbyt wysokie. Składniki kruchego ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 250g zimnego masła - 5 żółtek - 110g ksylitolu lub cukru (gdy wolimy bardziej słodkie to 130g) Składniki bezy: - 2-3 białka - 100-150g drobnego cukru trzcinowego Dodatkowo: - 1-1,5kg musu jabłkowego - 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę, ksylitol, żółtka i zimne masło pokrojone
Smaczne Zdrowepokrojoną cebulę i pokrojone pieczarki, podsmażać wszystko z 5 minut na większym ogniu mieszając wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz i gotować na średnim ogniu do miekkości mięsa śmietanę słodką gęstą 18% wymieszać z mąką i ciut wodą i zagęścić sos mieszając, wsypać koperek i do smaku ewentualnie soli smaczny gulasz na obiad można podać z czym się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/4 małej dyni hokkaido 1/2 cukinii kilka kromek czerstwego chleba kilka plasterków sera, pokrojonego w paski 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, cukinię w półplastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temp
Moja smaczna kuchniasłodkie desery mogą być zdrowe ! TAK ... TAK ... TAK ... Ba, nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Nie przekona się ten, kto nie spróbuje. Zachęcam Was do przygotowania jaglanego kremu czekoladowego. Może on stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnych musów czekoladowych, ale ... będzie znacznie mniej kaloryczny, przy tym bogaty w składniki odżywcze, czyli ZDROWY ! Ja zaczynam swą przygodę z jaglanką i już wiem
kolorowotorcikowoObłęd dla kubków smakowych na moich talerzach dziś gości! Wytrawne gofry, z dodatkiem chili, serka Arla Apetina Pomidory i Bazylia, pysznej, słodkiej grillowanej gruszki, jajkiem poszetowym i Prosciutto di Parma, zwieńczone świeżym pomidorkiem i listkami jędrnej szałwii. Moje popisowe danie, idealne na śniadanie, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś nowym, czymś innym, czymś wyjątkowym i obłędnym w smaku
SMYKWKUCHNI