słodkie - 12682 przepisów (strona:431/846)

Wigilia , starodawne zwyczaje… 271

mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce

Kulinarny karnet Christophera
Schab suszony w ziołach. 296

najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Składniki: 1 kg schabu b/k 2 dag soli peklowej 2 dag soli kuchennej 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki majeranek, 0,5 łyżeczki papryka słodka 0,5 łyżeczki tymianek, 0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki ziaren jałowca 5 ziaren ziele angielskie 3 liść laurowy 1 łyżeczka  cukier Mięso dokładnie oczyścić

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1282

sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem i estragonem. Wsypać

Kulinarny karnet Christophera
Pory zapiekane z parówkami. 210

podania zwykłych parówek z eleganckim porem . Składniki. 2 duże pory 30 -40 dag pieczarek 1 jabłko kwaskowate 5 parówek 3 łyżki masła 2 łyżki żurawiny suszonej 125 ml śmietanki słodkiej 5 dag ser ementaler 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie. Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki

Kulinarny karnet Christophera
Desery truskawka i gruszka. 245

korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem imbiru. Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Makaron w cytrynie i śmietanie. 226

lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .   Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 266

Wielkiego Postu nie ma szans wygrać z realiami wolnego rynku. Dla większości więc „śledzik” to kolejna okazja do tego, by korzystać z uroków życia. Raz na słono, raz na słodko. Pośród wspaniałego mięsiwa i mocy innych nie postnych potraw nie może zabraknąć właśnie śledzia. Śledź w śmietanie . 2 szt. śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona

Kulinarny karnet Christophera
Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek. 227

pistacjami. Syrop. Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto. Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny. Syrop możemy przygotować wg własnego smaku, nie jesteśmy ortodoksyjni

Kulinarny karnet Christophera
Churros - na dobry początek dnia. 228

Churreria na dworcach, lotnisku i wszystkich ruchliwych ulicach. Jest to bardzo popularna przekąska śniadaniowa. Te długie paluchy zjada się samodzielnie lub po umoczeniu w kawie z podwójnym mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie. Składniki. 200 g mąki 180ml wody 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania

Kulinarny karnet Christophera
Kluski francuskie smażone. 244

małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Kluski francuskie podajemy polane sosem. Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z awokado. 203

Soup with avocado. Składniki. 2 awokado dojrzałe 125 ml śmietany słodkiej 200ml bulionu z drobiu 1 łyżka wytrawnego sherry sól 4 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki wody sól Wykonanie. Z dojrzałego awokado wydrążyć miąższ. Wlać śmietankę i zmiksować. Dodać zagotowany bulion, dobrze wymieszać .Doprawić solą ,sherry, pieprzem i odstawić. Mąkę kukurydzianą zagnieść z małą ilością wody, ciasto powinno być twarde

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 249

listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią. Pozostałe kurki usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Upieczoną roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć w ziarnach sezamu. Roladkę pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Grillowana karkówka z wędzoną szynką. 224

pomidory koktajlowe 0,5 szt. papryka żółta 0,5 szt. papryka czerwona przyprawa do dań Kucharek majeranek pieprz cayenne 2 ząbki czosnek 3 łyżki olej bazylia pieprz czarny papryka słodka Wykonanie. Karkówkę pokroić na 4 kotlety, rozbić, przyprawić. Do oleju dodać pokrojony drobno czosnek, dwa listki pokrojonej drobno bazylii i włożyć doprawione kotlety. Marynować około 1 godziny. Kotlety wyjąć, ponacinać

Kulinarny karnet Christophera
Słoneczna sałatka z boczkiem i smażonymi kaparami. 256

kapusty pekińskiej 1 papryka żółta 5 pomidorków żółtych 20 dag boczku wędzonego 1 słoik kaparów 3 łyżki oleju Sos. 300 ml jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka sosu chilli słodko pikantnego  sól, pieprz Wykonanie. Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć kapary ,aż się rozwiną. Sałatę lodową pokroić w dosyć duże kawałki , a kapustę pekińską

Kulinarny karnet Christophera
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 350

się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego  winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami.  Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy

Kulinarny karnet Christophera