150g piersi z kurczaka 250g mrożonej mieszanki warzywnej(ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula) łyżka oliwy z oliwek koperek suszony pieprz sól czosnkowa estragon papryka słodka majeranek imbir PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka Pod koniec smażenia przyprawiamy według uznania Dodajemy mieszankę warzywną i smażymy
peanutbuttermonsterobiadu, ponieważ wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami. SKŁADNIKI: 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g 15g suszonych pomidorów 10g świeżego szpinaku bazylia oregano cząber papryka słodka sól czosnkowa koperek potrzebne będą również 2 wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami Szpinak dokładnie płuczemy, kroimy pomidory w paski Na brzegu kotleta układamy pokrojone pomidory Na nich
peanutbuttermonsterWieczorną porą zachciało mi się czegoś słodkiego, ale jednocześnie dietetycznego. Moja porcja truskawek czekała na mnie w kuchni. Szybko je odszypułkowałam, kombinując nad sposobem ich pochłonięcia. Zwykłe zasypanie cukrem jakoś dzisiaj mnie nie kręciło. Dziś, właśnie dziś, czułam potrzebę podrasowania ich i skonsumowania inaczej niż zwykle. Zaczęłam myszkować po szafkach, czując zniecierpliwienie. A gdy znalazłam kilka produktów, wiedziałam, że głodna
Moje Pyszne Siódme Niebomoim żołądkiem o wiele lepiej i już mogę jeść (wprawdzie w ograniczonych ilościach, ale zawsze to coś) surowe owoce i warzywa. Postanowiłam zamieścić przepisik na moje udziwnione risotto na słodko. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Niebołyżki ulubionego miodu sok z 1/2 cytryny Wszystko razem dokładnie zmiksować na pastę. Trzymać w lodówce do 2-3 dni. Idealny do kanapek, naleśników czy placuszków na słodko. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry, Htipiti , czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri . Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze , świetnie smakuje na chlebku pita , krakersach
Chilli Czosnek i Oliwaglutenu i rzadko jest powodem uczuleń - jest najlepszą kaszą dla małych dzieci i alergików. kasza jaglana 1 szkalnka gorąca woda około 2,5 -3 szklanek przyprawy: na słodko - cukier, cynamon, laska wanilii na słono - sól, liść laurowy, ząbek czosnku Prażenie: Suchą kaszę jaglaną nasypać do rondla z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewana kasza
głodny alergikpędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda około 2 szklanki mąka ziemniaczana cukier (najlepiej ciemny brązowy) Przygotowanie: 2 łyżki 2 łyżki Mięso pokroić w kostkę o boku około
głodny alergikBanan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;) Składniki: mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) 1 szklanka mąka gryczana 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka szczypta soli woda lub mleko sojowe około 3/4 szklanki banany 2-3 sztuki olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem i solą
głodny alergikinnych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula 2 szt czosnek 2 ząbki kurki około 300 g przyprawy: czarna gorczyca, kurkuma, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, kumin sól mąka ryżowa olej do smażenia (lub klarowane masło) woda 2 łyżki 3 łyżki około 1,5 szklanki świeża kolendra lub natka pietruszki Przygotowanie: Soczewicę wypłukać
głodny alergikopakowanie 250 g nektaryny 2 szt kiwi 2 szt mandarynki 3 szt ananas 1 szt papryka żółta lub czerwona olej niekoniecznie 3 łyżki przyprawa grillowa lub słodka papryka, tymianek, szczypta soli i pół łyżeczki cukru Paluszków krabowych (które przygotowywane są z mięsa ryb z aromatem krabów) nie powinny spożywać osoby z uczuleniem na ryby i skorupiaki. Ze względu
głodny alergikwieprzowina) 500 g cebula 3 szt grzyby (podgrzybki, borowiki) 300 g jabłka 2 szt skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek sól papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć
głodny alergikmielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :) Składniki: bakłażan 1 szt sól pół łyżeczki pieprz czarny szczypta papryka słodka pół łyżeczki mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka woda około pół szklanki Przygotowanie: Bakłażana obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości 0,5 cm. Mąkę
głodny alergikcytryny Przygotowanie: Wrzucamy zioła do dzbanka z zaparzaczem, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostudzenia. Odcedzamy zioła, dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. Ze względu na słodki smak lukrecji herbatka nie wymaga dosładzania
głodny alergiksmaku Przygotowanie: Botwinkę pokroić, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Zalać wrzątkiem i ugotować. Wystudzić. Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Jeśli używamy słodkiej śmietanki sojowej lub innego zamiennika jogurtu, to lepiej dodać kiszone ogórki aby smak był bardziej kwaskowaty. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku
głodny alergik