słodkie - 12682 przepisów (strona:441/846)

Maślane rogaliki 156

mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.    W książce "Smakowite pieczywo" znajdziemy wiele pomysłów na różne wypieki od słodkich bułeczek, po jasne i ciemne chleby, a nawet specjalności ze świata. W książce oprócz przepisów znajdziemy wiele rad typu co zrobić by chleb nam się udał, jak przechowywać pieczywo oraz

Aga w kuchni
Cukinia, bakłażan, dynia 237

Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie , np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią. Osobiście za dynią nie przepadam, ale za to cukinię uwielbiam :)    Ponadto w książce znajdziemy mały wstęp o tych warzywach, z które

Aga w kuchni
Surówka marchewka z brzoskwinią 239

tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy je w kosteczkę. Dodajemy do marchewki i surówkę zalewamy 2/3 soku z puszki. Mieszamy. Dla mnie surówka jest wystarczająca słodka, więc nie dodaję już cukru

Aga w kuchni
Drożdżowe serowe paluchy 128

szklanki mąki,   25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 125 ml ciepłego mleka, 125 g masła, 1 żółtko, 150 g sera gouda, rozmaryn, słodka papryka Kamis, sól morska Kamis. Przygotowanie:      Do miski wkładamy mąkę, pokruszone drożdże, kawałki masła, sól, cukier, letnie mleko i włączamy mikser na wolne obroty. Po 5 minutach wyciągamy ciasto

Aga w kuchni
Szaszłyki drobiowe z piekarnika 236

Składniki 2 piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis, szczypta chilli Kamis, 1 łyżeczka rozmarynu Kamis, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Kamis, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, sos paprykowo-musztardowy Tarsmak. Przygotowanie:      Piersi kurczaka myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Nacieramy solą i pieprzem. Kroimy w kawałki

Aga w kuchni
Polędwiczki w sosie szałwiowym 186

kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie:      Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu i słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną

Aga w kuchni
Faszerowane muszle 43618

Czaniecki, 500 g mięsa mielonego z szynki, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 6 łyżek ketchupu, 20 g startego sera mozzarella, posikana natka pietruszki, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie:      Makaron muszle gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną

Aga w kuchni
Pierogi z makiem 193

świątecznym stole znalazły się u mnie po raz pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :) Składniki: ciasto:   1 kg mąki   500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów

Aga w kuchni
Devolaile w płatkach owsianych 210

ryż basmanti Sonko. Przygotowanie:        Każda pierś rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta układamy plasterek sera i zawijamy roladki. Jajko roztrzepujemy ze słodką papryką, obtaczamy w nim kotlety. Następnie obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podajemy z ryżem. Smacznego

Aga w kuchni
Penne di pomodoro 186

opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 150 ml domowego koncentratu pomidorowego, 10 zielonych oliwek, 100 g boczku, 1/2 cebuli, 1 czerwona papryka. 1/4 łyżeczki chilli Kamis, sól Kamis, pieprz Kamis, słodka papryka Kamis. Przygotowanie:       Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wraz z cebulką. Następnie dodajemy paprykę i oliwki pokrojone w plasterki. Całość zalewamy

Aga w kuchni
Pierogi nie tylko po polsku 158

Książka " Pierogi nie tylko po polsku" wg. mnie ma swoje plusy i minusy... Plusem tej książki jest duża różnorodność przepisów na pierogi z różnymi nadzieniami - na słodko i wytrawne oraz smażone, gotowane, drożdżowe...  ravioli,kołduny, cepeliny, tortellini oraz pielmieni.  Przy przepisach znajdziemy cenne rady i wskazówki. Minusem tej książki jest brak zdjęć do przepisów, są tylko pojedyncze zdjęcie

Aga w kuchni
Mięsa 218

grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane

Aga w kuchni
Spaghetti pomodoro 126

Składniki: 500 ml domowego koncentratu pomidorowego , 400 g mięsa mielonego, 2 łyżeczki bazylii, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, sól, pieprz makaron do spaghetti Czaniecki, rukola Fit&Easy. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę i mięso mielone. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Następnie

Aga w kuchni
Grill 155

Faszerowane cukinie Grillowane cukinie Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z ziemniakami Grillowana papryka z serem Grillowane pieczarki Owoce z grilla Miodowe skrzydełka Polędwiczki wieprzowe Pstrąg z grilla Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami i ananasem

Aga w kuchni
Pappardelle z brokułami 172

pappardelle Czaniecki, 1 brokuł, 20 g żółtego sera, 3 łyżki kukurydzy, 5 zielonych oliwek bez pestek, 400 ml kremówki 30%, 1 podwójną pierś kurczaka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chilli, sól, biały pieprz. Przygotowanie:         Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą

Aga w kuchni