słodkie - 12682 przepisów (strona:449/846)

Kruchy spód, lekka pianka i borówki 258

się od owoców. Upiekłam więc kolejne ciasto, tym razem wykorzystując przepis na kruche ciasto rabarbarowe . A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki. Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z rozmarynem 181

Chlebki z rozmarynem   Składniki: 250 g mąki chlebowej 150 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 szczypty słodkiej papryki Dodatkowo: gruba sól morska, rozmaryn olej do posmarowania chlebków mąka ziemniaczana do wałkowania Wykonanie: Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn.  Miseczkę z zaczynem przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 258

francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca  w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło

Kulinarne przygody Gatity
Szybka tarta z warzywami 217

pisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym , lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w  drzwiach, lub jako element dania  "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na dynie... 219

roku pierwsze dynie pojawiły się dużo wcześniej niż zwykle. Dynie to bardzo wdzęczny materiał dla kucharza, możemy ją wykorzystywać zarówno do dań wytrawnych jak i tych  na słodko. Całe szczęście ostatnio znowu wraca do łask, bo przez wiele lat była nieco zapomniana... Dynia jest produktem dość kalorycznym, 540kcal/100g, ale jest bogata w magnez, żelazo, witaminę E i jest źródłem

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 202

Przepis na tę aromatyczną słodko-kwaśną włoską potrawę znalazłam chyba ze 2 lata temu w Wysokich obcasach . Agnieszka Kręglicka pisała tam o kaparach i przy okazji podała przepis właśnie na caponatę. Zawsze pojawia się ona u nas na stole we wrześniu, to taki smakowity kulinarny koniec lata. Tylko, że ja, w przeciwieństwie do Agnieszki Kręglickiej nie podsmażam bakłażana

Kulinarne przygody Gatity
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 268

Dzisiejszy przepis na pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty . W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 250

powrocie do domu.  No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A  w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim  mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki: 1 kalafior 1 marchewka 1 cebula 1 podłużny serek topiony 1 litr bulionu lub wody sól pieprz suszone

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 267

zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy.   Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 182

Sezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej. Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu , dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz

Kulinarne przygody Gatity
Dżem dyniowy z pomarańczami 223

wielu blogach dyniowe szaleństwo ! No bo jak tu się oprzeć, kiedy kuszą nas z targowych straganów różnorodnością kształtów, kolorów i smaków ? Po prostu nie da rady :-). Nie robiłam nigdy słodkich przetworów z  dyni, więc postanowiłam trochę zaryzykować...  Gotowy dżem wypróbowałam na własnym mężu, zaakceptował  stwierdził, że bardzo dobre, więc nie pozostaje mi nic innego

Kulinarne przygody Gatity
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 206

starszy tylko dobrze smakuje ! Przepis pochodzi ze strony Chillibite.pl ., z której nieustająco czerpię kolejne kulinarne inspiracje.  Muszę powiedzieć, że smak ciasta mnie pozytywnie zaskoczył... wytrawny spód i słodka delikatna piankowa masa na górze. Ja do ciasta wykorzystałam upieczoną dynię, ale jeśli nie macie pod ręką upieczonej dyni, to możecie użyć świeżej i ugotować ją na parze. Pumpkin pie, czyli

Kulinarne przygody Gatity
Leczo 236

zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 200 g żółtej papryki 250 g cienkiej kiełbasy 200 g cebuli 350 g pomidorów bez skórki 150 g pieczarek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej rozgrzanej patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan faszerowany z mięsem 242

tłuszczu. Bakłażan faszerowany z mięsem Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 1 kg bakłażana 2 pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli  1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i dalej

Kulinarne przygody Gatity
Schab pieczony w przyprawach 267

się tworzy po włożeniu upieczonego schabu do lodówki ? :-) Schab pieczony w przyprawach Składniki: 1,5 kg schabu (u mnie z warkoczem) sól 4 ząbki czosnku pieprz czarny młotkowany słodka papryka opcjonalnie czerwony  pieprz Wykonanie: Schab myjemy, ale nie wycieramy go do sucha, zostawiamy lekko wilgotny, żeby przyprawy dobrze się nam do niego przykleiły. Czosnek ucieramy w moździerzu razem

Kulinarne przygody Gatity