słodkie - 12682 przepisów (strona:449/846)

Makaron, ser, truskawki 212

Przyznać się proszę ! Kto uwielbiał to proste danie w przedszkolu ? I prosił dokładkę ? :-). Ten zestaw, tak prosty i smakowity, zawsze kojarzy mi się z

Kulinarne przygody Gatity
Mus truskawkowy z bitą śmietaną 243

szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była  kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru. Mus truskawkowy z bitą śmietaną Składniki: 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 388

temu na blogu   Pieczarka Mysia . Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Domowy cukier waniliowy 227

tygodnie. Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania. Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków

Kulinarne przygody Gatity
Kruchy spód, lekka pianka i borówki 237

się od owoców. Upiekłam więc kolejne ciasto, tym razem wykorzystując przepis na kruche ciasto rabarbarowe . A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki. Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z rozmarynem 160

Chlebki z rozmarynem   Składniki: 250 g mąki chlebowej 150 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 szczypty słodkiej papryki Dodatkowo: gruba sól morska, rozmaryn olej do posmarowania chlebków mąka ziemniaczana do wałkowania Wykonanie: Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn.  Miseczkę z zaczynem przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 223

francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca  w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło

Kulinarne przygody Gatity
Szybka tarta z warzywami 195

pisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym , lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w  drzwiach, lub jako element dania  "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na dynie... 192

roku pierwsze dynie pojawiły się dużo wcześniej niż zwykle. Dynie to bardzo wdzęczny materiał dla kucharza, możemy ją wykorzystywać zarówno do dań wytrawnych jak i tych  na słodko. Całe szczęście ostatnio znowu wraca do łask, bo przez wiele lat była nieco zapomniana... Dynia jest produktem dość kalorycznym, 540kcal/100g, ale jest bogata w magnez, żelazo, witaminę E i jest źródłem

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 180

Przepis na tę aromatyczną słodko-kwaśną włoską potrawę znalazłam chyba ze 2 lata temu w Wysokich obcasach . Agnieszka Kręglicka pisała tam o kaparach i przy okazji podała przepis właśnie na caponatę. Zawsze pojawia się ona u nas na stole we wrześniu, to taki smakowity kulinarny koniec lata. Tylko, że ja, w przeciwieństwie do Agnieszki Kręglickiej nie podsmażam bakłażana

Kulinarne przygody Gatity
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 241

Dzisiejszy przepis na pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty . W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 229

powrocie do domu.  No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A  w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim  mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki: 1 kalafior 1 marchewka 1 cebula 1 podłużny serek topiony 1 litr bulionu lub wody sól pieprz suszone

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 241

zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy.   Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 157

Sezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej. Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu , dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz

Kulinarne przygody Gatity
Dżem dyniowy z pomarańczami 204

wielu blogach dyniowe szaleństwo ! No bo jak tu się oprzeć, kiedy kuszą nas z targowych straganów różnorodnością kształtów, kolorów i smaków ? Po prostu nie da rady :-). Nie robiłam nigdy słodkich przetworów z  dyni, więc postanowiłam trochę zaryzykować...  Gotowy dżem wypróbowałam na własnym mężu, zaakceptował  stwierdził, że bardzo dobre, więc nie pozostaje mi nic innego

Kulinarne przygody Gatity