słodkie - 12682 przepisów (strona:444/846)

Słoneczna sałatka z boczkiem i smażonymi kaparami. 201

kapusty pekińskiej 1 papryka żółta 5 pomidorków żółtych 20 dag boczku wędzonego 1 słoik kaparów 3 łyżki oleju Sos. 300 ml jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka sosu chilli słodko pikantnego  sól, pieprz Wykonanie. Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć kapary ,aż się rozwiną. Sałatę lodową pokroić w dosyć duże kawałki , a kapustę pekińską

Kulinarny karnet Christophera
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 300

się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego  winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami.  Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy

Kulinarny karnet Christophera
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 322

spaghetti z dziurką. Składniki. 2 piersi z kurczaka 1 garść makaron bucatini 2 ząbki czosnku 2 łyżki natka pietruszki przyprawa do dań Kucharek pieprz 0,5 łyżeczki papryka słodka 10 dag mozzarella biała starta oliwa z oliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana 36% 1 łyżeczka sosu miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie . Piersi

Kulinarny karnet Christophera
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 307

piersi z kurczaka 20 dag pieczarki 1 por 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs  2 łyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki

Kulinarny karnet Christophera
Soczyste schabowe 189

jajka 2 łyżeczki śmietana 18% 2 łyżeczka ketchup 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić  i włożyć  do marynaty. Pojemnik z marynatą i filetami przykryć  i wstawić

Kulinarny karnet Christophera
Pomidory zapiekane z gruszką i smażonymi kaparami 165

Roasted tomatoes with pear and fried capers Połączenie kwaśnego, słodkiego i słonego też może być atrakcyjne. Składniki. 2 pomidory 1 gruszka Konferencja 2 łyżki kaparów królewskich 1 łyżka bazylii sól Wykonanie. Z pomidorów ściąć górę i wydrążyć wnętrze, posolić. Kapary smażyć na oliwie ,aż się rozwiną. Gruszkę dojrzałą obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaparami i posiekanymi listkami

Kulinarny karnet Christophera
Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey 157

zalać przegotowaną, przecedzoną zalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć Tak zamarynowane śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko. Rada. Londyńskie śliwki jemy z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi, z mięsem ,warzywami, białym serem, pieczywkiem. Śliwki mają wspaniały korzenny smak i są delikatniejsze od świeżych marynowanych w occie

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura z czerwonej cebuli 134

resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów

Kulinarny karnet Christophera
Knedelki z pomidorkami 116

plastry, na każdy położyć  jeden lub dwa pomidorki i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrzącą, lekko osoloną  wodę i gotować, aż wypłyną. Podawać ze śmietanką. Knedelki, nadziane słodkimi  pomidorkami  cherry, mogą śmiało zastąpić deser

Kulinarny karnet Christophera
Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo 185

Canarian mojo potatoes Składniki. 15 ziemniaków małych 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli morskiej Sos mojo. 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku rzymskiego 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 1 łyżka wody gorącej Wykonanie. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Umyte, osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowiec 5051

pojemnika spożywczego, aby nie zmiękły SERWOWANIE CIASTA - schłodzone ciasto cytrynowe wyjąć z lodówki, kroić w kwadraty, przed podaniem obficie posypać z wierzchu pokruszonymi bezami Cytrynowiec nie jest ciastem mocno słodkim, lecz ze względu na masę budyniową i krem z bitą śmietaną, można zaliczyć go do ciast dość ciężkich i sytych. Najsłodszym elementem są bezy, którymi dekorujemy wierzch ciasta. Smak cytrynowy

Smakołyki Bereniki
Masło orzechowe PRIMAVIKA – idealne spotkanie przy kawie 160

napój bogów i kawa musi mieć towarzystwo subtelne, bo sama w sobie jest mocna i wyrafinowana. Do kawy musi być COŚ wyjątkowego. Akurat pech chcial, że nie miałam nic słodkiego. I postanowiłam sobie sama zrobić coś pysznego do kawy. Pieczywo chrupkie pszenno-razowe z masłem orzechowym czekoladowym PRIMAVIKA, które to masło dostalam w ramach współpracy, wraz z tymi produktami PRIMAVIKA

Z Kuchni Do Kuchni
Mielone kuleczki z ogórkiem 207

odrobiną wyobraźni i doprawić garścią fantazji. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3-4 ogórki kiszone 8-10 dag sera żółtego 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra i słodka mąka do obtaczania masło do smażenia / oliwa Przygotowanie : Ogórki oczyszczam z wodnistego miąższu i ścieram na tarce na małych oczkach, ser również ścieram na małych oczkach. Mięso mielone doprawiam

Mechanik w kuchni
Pozytywna Zabawa - dzień 4 135

logistycznych rozwiązań, dzięki czemu dotarłam do domku o całkiem przyzwoitej porze:) #4 - idąc za ciosem kinowego odprężenia, po szybkiej wizji lokalnej badającej stan przygotowania do zajęć edukacyjnych oddałam się słodkiemu lenistwu:) I jak tu się nie cieszyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sezamowy filet z indyka z pieczoną dymką 260

filetu i jakoś aż głupio mi było włożyć go do piekarnika :) Efekt smażenia bardzo mnie zadowolił - indyk był soczysty (wyszedł chyba nawet lepszy od tego pieczonego), a słodki sos pasuje do niego idealnie - a czas przygotowania trzy razy krótszy :) Polecam!  Składniki (dla dwóch osób): 300 g filetu z indyka 100 g ryżu jaśminowego 3 łyżki sosu

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania