Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady. Smak przywodzi mi na myśl Święta Bożego Narodzenia
My Culinary ArtDynia - zwana kiedyś u mnie w domu banią . Wspaniałe warzywo , które idealnie się sprawdza w słodkościach . Z dzieciństwa pamiętam dynię krojoną w grubą kostkę i marnowaną w słodko -kwaśnej zalewie . W zimowe wieczory babcia wyciągała taki słoiczek ze swoich zapasów i kazała zajadać . Powiem szczerze ,że średnio mi smakował ten kwaśny smak . Podobnie jak mdława wówczas dla mnie zupa dyniowa
Malinowa KawiarenkaDzisiaj coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego. Króluje smak cytrynowy. Krem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe
Ala piecze i gotujeByły babeczki z kukurydzą ..a teraz dla odmiany z majonezem..od dawna przybierałam się do upieczenia ciasta z dodatkiem majonezu..nigdy wcześniej nie używałam majonezu do ciasta na słodko..aż w końcu zrobiłam -babeczki.Pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..autorka przepisu stwierdziła, że z tej ilości ciasta wychodzi 16 muffinek...ja postanowiłam zmniejszyć ilość ciasta, bo i zmniejszyła
Moje domowe kucharzeniewsunęłam na najniższą szynę pieca, aby pizza piekła się przede wszystkim od spodu. Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy na bazie passata di pomodoro , wykorzystałam przepyszny dip z pieczonych pomidorów - słodko-kwaśno-pikantny, z dodatkiem octu balsamicznego, który ładnie komponuje się z rukolą. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) ciasto z przepisu Bei , odsyłam
Chilli Czosnek i Oliwaprzekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko-kwaśny. Można naleśniki usmażyć na głębokim oleju. Smacznego
Niezły Młynekjajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników] ok. 100 g przecieru pomidorowego ok. 100 g ketchupu Develey 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki maggi tymianek, papryka słodka, odrobina papryki ostrej lub dowolne przyprawy wedle własnego gustu Dodatkowo parówki jajko W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe
Moje domowe kucharzenienajmniej połowa zdjęć ją zgubiła. Trzeba było cykać te fotki na auto! Potrzebujesz: kura wiejska do 1,5 kg kilka łyżek oliwy 2 czubate łyżki majeranku czubata łyżeczka słodkiej papryki kilka szczypt grubej soli pieprz 2 łyżki masła 2 kubki wody (a jeśli lubisz drób z dżemem /z owocami, to potrzebujesz jeszcze kilogram morelek i działaj
Matka ŻywicielkaPotrzebujesz: kawałek ryby (łosoś lub dorsz - według mnie najsmaczniejsze) kilka ziemniaków koperek oliwa z oliwek gruba sól ulubione przyprawy do posypania ziemniaków (np. kolendra, kminek, papryka słodka / ostra pieprz, majeranek, koper, cząber) Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 180 C 2. Ziemniaki obrać, pokroić w łódki, ugotować w osolonej wodzie ( młodych można nie obierać tylko porządnie wyszorować
Matka Żywicielkastaram się kupować na lokalnych straganach czy w warzywniakach. Oczywiście mowa tu głównie o owocach, warzywach, pieczywie, jajkach... W markecie, nawet latem, pomidory rzadko kiedy pachną krzakiem. Nie są słodkie ani soczyste, a wygląd ich miąższu i smak przypominają raczej watolinę niż coś jadalnego. Lokalni sprzedawcy nadają koloru miejscom w których mieszkamy. Często są drogowskazami ("tam koło tej babiny
Matka Żywicielkaniższą półkę piekarnika, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne i kremowe w smaku. Masło rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem miodu, cały czas mieszamy, żeby słodka polewa się nie przypaliła. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i przelewamy na lekko przestudzony sernik. Zostawiamy do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Być może niedługo czekają mnie jeszcze większe
sama złodyczPieczone piersi w orzechach, pyszne i soczyste a przede wszystkim bardzo szybki obiad. Składniki: 1 cała pierś pęczek pietruszki 100 g orzechów nerkowca 1 białko 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Pierś myjemy i przekrajmy na 4 kotlety. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę - orzechy kroimy na drobno, pietruszkę siekamy
Niezły Młyneksosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam
W kuchni Karmel-itkiniezdrowe, ale smaczne. P OTRZEBUJEMY ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/3 szklanki mleka 1 jajko 1/2 szklanki mąki żytniej + mąka do obtaczania oliwa do smażenia sól papryka słodka papryka ostra, czosnek WYKONANIE Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy wzdłuż na paski. Pokrojonego kurczaka przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem
W kuchennym oknie EwyJeszcze mamy jesienne malinki więc trzeba je wykorzystać i przygotować pyszne ciasto z ich udziałem. Proponuje ciasto ucierane, na nim warstwa malinek a na wierzchu puszysta pianka. Słodka pianka idealnie komponuje się z kwaskowatymi malinami. składniki: ciasto 130 g margaryny lub masła 4 żółtka 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mleka
Monia miesza i gotuje