słodkie - 12682 przepisów (strona:461/846)

Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 199

kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano oliwa do smażenia Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wlałam pomidory, a kiedy woda już wystarczająco odparowała dorzuciłam odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka

bastalena
82.Zielonkawa jesień: czyli karmelizowane zielone pomidorki! 181

Witamy Was serdecznie w ten letni wrześniowy dzień! (; Brzmi to dość abstrakcyjnie, bo nikt takiego pięknego września nie pamięta od lat.. Ale nie będziemy dziś

Symfonia Smaków
Chutney śliwkowy 194

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chutney śliwkowy to połączenie słodkich śliwek z dodatkiem cebuli, octu jabłkowego oraz przypraw. Jest doskonałym dodatkiem do mięs pieczonych, kanapek z wędliną oraz serów. Smakuje wybornie. Przepis znalazłam tutaj . Post Chutney śliwkowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pudding z chałki 271

pudding z chałki. Pudding przygotowywałam podczas gotowania na Moście Kultury w ramach akcji "Latające Talerze" i Cisowianka. Gotujmy zdrowo - mniej soli". Jeśli macie w domu czerstwą chałkę, inne słodkie bułki, czy nawet jasne pieczywo - śmiało - użyjcie ich do takiego puddingu. A ja mam już plan na inną wersję smakową, ale o tym, w niedługiej przyszłości ;) Składniki: * 1 chałka ( może być

kolorowotorcikowo
PRZETWORY - Powidła śliwkowe 209

łyżką, aby nie przywierały do dna. Gdy śliwki pokryją się sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją,  dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:)  Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
OGÓRKI Z PAPRYKĄ 360

Ogórki z papryką idealnie pasują do kanapę, pięknie się prezentują na półmiskach z wędlinami, a słodko kwaśnym smakiem podkreślą nie jedną potrawę. Bardzo dobra alternatywa dla ogórków konserwowych.  Składniki: 2 kg. ogórków 1/4 kg. cebuli 1 czerwona papryka 1 żółta papryka gorczyca liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarenkach Zalewa: 1,5 szklanki octu 5 szklanek wody 10 łyżek

RAROSSA
SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 203

Słodko kwaśna masa serowa ze śliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem wiórek kokosowych. Masa śliwkowa 20 sztuk śliwek 250 g sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki  3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku

RAROSSA
CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 280

koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto 30 dkg mąki 15 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka

RAROSSA
PIEROGI Z BIAŁYM SEREM 222

Pierogi z białym serem są moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem. SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu 4 łyżek

RAROSSA
Crumble ze śliwkami 192

Klasyczny crumble, czyli prosty deser owocowy na ciepło z dodatkiem słodkiej kruszonki. Składniki na 4 sztuki: 6 śliwek 2 łyżeczki cukru masło do natłuszczenia foremek kruszonka: 10  łyżek mąki pszennej                     5 łyżek cukru pudru                     5 łyżek masła Piekarnik nastawić

wyzwania kuchenne
Bezy 161

Delikatne, rozpływające się w ustach bezy, czyli słodkie ciasteczka z białek i cukru w kształcie nieregularnych stożków. Pysznie smakują same lub jako dodatek do deserów :) Składniki: 3 białka szczypta soli 190 g cukru pudru Dobrze schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na wysokich obrotach.  Gdy piana będzie bardzo dobrze ubita, dosypywać stopniowo cukier puder i miksować

wyzwania kuchenne
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą 252

Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą. Składniki: 5 jabłek cynamon cukier waniliowy na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej                          100 g masła zimnego

wyzwania kuchenne
Razowa tarta z jabłkami 252

Zdrowsza" wersja tarty jabłkowej z mąką razową i brązowym cukrem. Krucha i nie za słodka, doskonała na deser o każdej porze roku. Składniki: 80 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1-2 łyżki masła

wyzwania kuchenne
Bezowe serduszka 181

Urocze różowe serduszka - dla wszystkich miłośników chrupiących i słodkich bez :) Składniki: 2 białka szczypta soli 125 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny czerwony barwnik w żelu Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Ciągle mieszając dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać sok z cytryny i barwnik (im więcej barwnika tym kolor intensywniejszy). Blaszkę

wyzwania kuchenne
Lime curd 155

Słodko-kwaśny limonkowy krem z dodatkiem masła. Świetny do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Przepis pochodzi z książki "Jak być domową boginą" Nigelli Lawson. Składniki na 350 ml kremu: 75 g masła 3 jajka 75 g cukru sok z 4 limonek otarta skórka z 1 limonki W rondelku roztopić masło. Zdjąć z ognia. Dodać roztrzepane jajka, cukier, sok z limonek

wyzwania kuchenne