słodkie - 12682 przepisów (strona:461/846)

PRZETWORY - Powidła śliwkowe 242

łyżką, aby nie przywierały do dna. Gdy śliwki pokryją się sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją,  dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:)  Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
OGÓRKI Z PAPRYKĄ 394

Ogórki z papryką idealnie pasują do kanapę, pięknie się prezentują na półmiskach z wędlinami, a słodko kwaśnym smakiem podkreślą nie jedną potrawę. Bardzo dobra alternatywa dla ogórków konserwowych.  Składniki: 2 kg. ogórków 1/4 kg. cebuli 1 czerwona papryka 1 żółta papryka gorczyca liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarenkach Zalewa: 1,5 szklanki octu 5 szklanek wody 10 łyżek

RAROSSA
SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 227

Słodko kwaśna masa serowa ze śliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem wiórek kokosowych. Masa śliwkowa 20 sztuk śliwek 250 g sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki  3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku

RAROSSA
CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 307

koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto 30 dkg mąki 15 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka

RAROSSA
PIEROGI Z BIAŁYM SEREM 239

Pierogi z białym serem są moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem. SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu 4 łyżek

RAROSSA
Crumble ze śliwkami 215

Klasyczny crumble, czyli prosty deser owocowy na ciepło z dodatkiem słodkiej kruszonki. Składniki na 4 sztuki: 6 śliwek 2 łyżeczki cukru masło do natłuszczenia foremek kruszonka: 10  łyżek mąki pszennej                     5 łyżek cukru pudru                     5 łyżek masła Piekarnik nastawić

wyzwania kuchenne
Bezy 188

Delikatne, rozpływające się w ustach bezy, czyli słodkie ciasteczka z białek i cukru w kształcie nieregularnych stożków. Pysznie smakują same lub jako dodatek do deserów :) Składniki: 3 białka szczypta soli 190 g cukru pudru Dobrze schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na wysokich obrotach.  Gdy piana będzie bardzo dobrze ubita, dosypywać stopniowo cukier puder i miksować

wyzwania kuchenne
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą 275

Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą. Składniki: 5 jabłek cynamon cukier waniliowy na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej                          100 g masła zimnego

wyzwania kuchenne
Razowa tarta z jabłkami 274

Zdrowsza" wersja tarty jabłkowej z mąką razową i brązowym cukrem. Krucha i nie za słodka, doskonała na deser o każdej porze roku. Składniki: 80 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1-2 łyżki masła

wyzwania kuchenne
Bezowe serduszka 202

Urocze różowe serduszka - dla wszystkich miłośników chrupiących i słodkich bez :) Składniki: 2 białka szczypta soli 125 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny czerwony barwnik w żelu Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Ciągle mieszając dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać sok z cytryny i barwnik (im więcej barwnika tym kolor intensywniejszy). Blaszkę

wyzwania kuchenne
Lime curd 176

Słodko-kwaśny limonkowy krem z dodatkiem masła. Świetny do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Przepis pochodzi z książki "Jak być domową boginą" Nigelli Lawson. Składniki na 350 ml kremu: 75 g masła 3 jajka 75 g cukru sok z 4 limonek otarta skórka z 1 limonki W rondelku roztopić masło. Zdjąć z ognia. Dodać roztrzepane jajka, cukier, sok z limonek

wyzwania kuchenne
Mazurek z białą czekoladą i figami 183

Słodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę

wyzwania kuchenne
Pralinki migdałowe 236

Szybkie słodkie praliny z migdałami, masą marcepanową i białą czekoladą.  Składniki na około 25 sztuk: 200 g marcepanu 2 łyżeczki likieru amaretto 100 g migdałów w płatkach 100 g białej czekolady Marcepan ugnieść z likierem. Nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki. Płatki migdałowe rozgnieść lub lekko zmiksować w blenderze. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zamoczyć w niej kulki

wyzwania kuchenne
Limonkowe tartaletki z bezą 188

Orzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu.  Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła  50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka             130 g cukru pudru

wyzwania kuchenne
Eton mess 170

Eton mess, czyli słodki bałagan z trzech pysznych składników: truskawek, bitej śmietany i bez. Klasyczny angielski deser, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut :) Proporcje nie są ważne - zawsze smakuje wybornie... Składniki na dwie porcje: 500 g truskawek 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml śmietany 30 % kilkanaście małych bez Truskawki pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem. Odstawić, aby puściły trochę soku

wyzwania kuchenne