słodkie - 12682 przepisów (strona:469/846)

Shrek, zielony ogr zdobywa stoły 153

łasucha. Niby zielone, niby powinno sugerować, że nieświeże a jednak wszyscy się nim zajadali.  Czym przekonał do siebie brzydki ogr? Według mojego teścia ciasto nie było zbyt słodkie a ciekawe w smaku, rzadko bowiem korzysta się w kuchni z zielonej masy. Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża

ciastkarnia na kruchym spodzie
ciasteczka serowe, szybkie i dobre na wszystko:) 171

Dzisiaj  miałam wyjątkową ochotę na coś słodkiego. W zasadzie jak już tak rozpieszczam innych słodyczami dlaczego nie pozwolić sobie na małe co nieco. Przeszukałam swoje przepisy i natrafiłam na ciasteczka serowe. Dawno ich nie robiłam a są naprawdę dobre. Nie są zbyt pracochłonne dlatego zdecydowałam się na nich wykonanie. Na zdjęciu wyglądają one na dużo ciemniejsze, nie należy się

ciastkarnia na kruchym spodzie
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 192

oczyszczonej masa: kostka margaryny szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 kieliszki ajerkoniaku dodatkowo: polewa dwukolorowa masa karmelowa z puszki albo mleko zagęszczona słodkie Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć na stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach.  W szklance mleka rozpuścić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Proste brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia mojego pomysłu 264

spód blaszki kładziemy herbatniki na na wierzch rozsmarowujemy lekko ciepły budyń. Na wierzch kładziemy znowu herbatniki i smarujemy je masą krówkową. Jeśli nie mamy takiej wystarczy  gotować puszkę słodkiego mleka zagęszczonego  przez 3 godziny. Masę krówkową przykrywami herbatnikami. Brzoskwinie z puszki miksujemy blenderem i dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną z niewielkiej ilości wody. Gdy masa lekko stężeje

ciastkarnia na kruchym spodzie
piernik staropolski z świątecznego stołu 222

się przepisem bo może ktoś będzie chciał po świętach ochotę na piernika. W domu posiadam eksperta w kwestii pierników więc przepis trochę poprawiłam bo według łasucha był za mało słodki. Mam nadzieje, że święta minęły wszystkim w miłej  rodzinnej atmosferze. Szkoda tylko że nie było śniegu, może w przyszłym roku:)  Składniki: (porcja na 4 pierniki

ciastkarnia na kruchym spodzie
szarlotka z kokosem po mojemu:) 183

postanowieniami zabieram się jeszcze ostrzej do szkolenia swoich umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień idzie zatem szarlotka w moim wydaniu. Między świętami a sylwestrem naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w lodówce jedynie potrawy świąteczne. Wyzbierałam wszystkie resztki i stworzyłam własny przepis. Ciasto było smaczne tylko nie wiem jak je nazwać:) Składniki: 20 dag mąki 20 dag cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szybki cytrusowy deser 201

stan trwał dalej. Ostatnio do gustu przypadł mi ser ricotta. I tym razem zdecydowałam się wykorzystać go w deserze. Polecam go przede wszystkim ze względu na bardzo słodki i  specyficzny smak. Deser zrobiłam bardzo szybko, teraz czeka w lodówce na degustatorów.  Składniki: (porcja na 3 pucharki) 3 mandarynki średni pomarańcz grejfrut opakowanie serka ricotta śmietana 30% 2 łyżeczki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 327

pieczenia. Gotową masę przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopcik studzimy i następnie pokrywamy go dżemem np. porzeczkowym ( najlepiej żeby nie był zbyt słodki) Galaretkę rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dzielimy ją równie w trzech miseczkach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe ciasteczka z sezamem 177

się tego nazbierało więc szykujcie się na dużą dawkę nowych przepisów. Zacznę do małych ciasteczek, które zrobiłam z silnej potrzeby poprawy sobie humoru. Akurat w domu nie miałam nic słodkiego ale za to znalazłam margarynę, gorzkie kakao i parę innych składników. Nie wiem czy widoczne będzie na zdjęciu ale ciastka mają kształt gwiazdek i małych misiów. Mój łasuch oczywiście

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ślimaki cynamonowe, kanelboller 183

domowe jak wiadomo lepsze więc goszczą one na naszym stole bardzo często. Porcja starcza na 20 bułeczek i polecam je bardzo wszystkim którzy lubią cynamon. Nie są one bardzo słodkie ale co ciekawe oprócz cynamonu wyczuwalny jest maślankowy posmak samego ciasta. Jak dla mnie spełnia wszelkie drożdżówkowe walory. Acha, zapomniałam dodać,  ja jak zawsze użyłam mąki pełnoziarnistej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 228

dopisałam skąd go mam) Dodałam do niego mój przepis na posypkę, użyłam znowu mojej ulubionej mąki razowej i gotowe:)  W każdym razie polecam go bo nie jest zbyt słodki  i ma ciekawy smak. Połączenie jabłek i migdałów sprawdziło się niezawodnie a do tego wsypałam jeszcze cynamon i kardamon. Naprawdę polecam, ta kompozycja smaków zdecydowanie przypadła mnie do gustu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 208

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich sytuacjach ratuję się moim ulubionym ciastem marchewkowym. Jest smaczne i zaspokaja apetyt na słodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu

ciastkarnia na kruchym spodzie
sernik jogurtowy z brzoskwiniami 231

Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu z delikatnym sernikiem na zimno. Dosyć często robię serniki na zimno, nie tylko latem i najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:)  Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: spód: 100 g herbatników 100 g masła masa serowa: szklanka cukru pudru

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pijana szarlotka 178

jabłek idealnie komponuje się z  korzennymi armatami, cynamonem i rumem również powinien. Nie myliłam się, szarlotka miała ciekawy posmak, lekka nuta rumu sprawiała, ze ciasto nie było zbyt słodkie. Wszystkim bardzo smakowało, mnie również i znów okazało się, że warto eksperymentować.  Chciałam również zaprosić was na mojego drugiego bloga, postanowiłam podzielić się z wami przemyśleniami na inne tematy

ciastkarnia na kruchym spodzie