napełniać słoiczki smakołykami. Składniki: dojrzałe śliwki węgierki Śliwki przebieramy, przerywamy na pół żeby wyjąć pestki. Wybieramy tylko te śliwki, których miąższ jest pomarańczowo-czerwony a więc na tyle słodki by nie było potrzeby używania cukru. W głębokiej patelni smażymy śliwki przez godzinę aż puszczą sok. Odstawiamy do ostygnięcia (lub do następnego dnia). Znów podgrzewamy śliwki tym razem dłużej, nawet
prawdziwe jedzenieJabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję. Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz
Smakołyki Berenikipowidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku. Składniki na 6 słoiczków po ok 200 ml: 2 kg dojrzałych, słodkich śliwek (waga po wypestkowaniu) 30-40 ml rumu 38% (lub więcej wg. uznania) 400 g ksylitolu (lub więcej) sok z połowy dużej cytryny Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić
Ze smakiem i z pasjąTradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami. Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej
prawdziwe jedzeniełyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1-2 krople ostrego sosu (ja użyłam "Pain is Good #114 Jamaican" ponieważ jest słodko-ostry, ale może też być tabasco) Sałatę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na talerzu. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ser i mango kroimy w kostkę. Całość rozkładamy na liściach sałaty, dodajemy
My Culinary Artzimną wodą. Odstawiamy na bok. 4. Miksujemy dokładnie zawartość rondelka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (ja dodałam również łyżeczkę ksylitolu, ponieważ jak dla mnie krem był za mało słodki) i wrzucamy główki szparagów. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając. 6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy
My Culinary Arttortille 1 pierś z kurczaka 1 mała puszka kukurydzy lub mieszanka (kukurydza, fasola) 100g sera żółtego 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz + do podania: kwaśna śmietana, guacamole lub salsa 1. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy
My Culinary ArtFantastyczny sernik na lato. Jest delikatny, "piankowy", a kwaskowaty smak matchy idealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml śmietanki
My Culinary Artząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy
Tajskie smakipapryczkę chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut. 4. Podajemy z makaronem ryżowym i (opcjonalnie) słodkim sosem chilli. Smacznego :) Potrawa inspirowana przepisem ze strony KUCHENNY BLAT
Tajskie smakiWieprzowina potrafi być niewdzięczna jeśli chodzi o przygotowanie. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje
Tajskie smakiPyszny i delikatny japoński rosół z dodatkiem pasty miso (która jest bardzo zdrowa!) z pszennymi noodlami, zainspirowany przepisem ze strony SŁODKO-KWAŚNY . Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto. Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich
Tajskie smakiwychodzi) Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Następnie do miski wkładamy 200g serka półtłustego, 600g serka waniliowego, 4 łyżki kakao i 5 łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie to oczywiście ilość cukru można zwiększyć. Całość miksujemy blenderem. Do szklanki wlewamy 1/3 wrzątku, w którym rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny. Żelatynę dolewamy do serków i miksujemy blenderem. Wylewamy na dno tortownicy. Odkładamy
Kolizje Smakówpolewamy nim owoce. Ilość soku zależy od owoców. W przedstawionej sałatce jest duża ilość kwaśnych produktów, dlatego soku dajemy mniej ( około 2 łyżek) Latem, gdy będzie więcej świeżych słodkich owoców, soku można dać więcej. Całość mieszamy. Nakładamy do miseczek powstałych z grejpfruta i zajadamy ze smakiem
Kolizje Smaków