formie. Kiedy szarlotka zupełnie ostygła wierzch posmarowałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru, soku cytrynowego, odrobiny wody i oleju. Odstawiłam żeby lukier zastygł. Taka szarlotka jest bardzo delikatna, słodka i jak to określili moi goście - jak z cukierni ! Naprawdę przepyszna
Smaczna Pyzarozpływał się w ustach jest po prosu rewelacyjny i w sumie bardzo prosty. Składniki: 1 świeża figa 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu prawdziwego cynamon 2 łyżki śmietany 18% (słodka i gęsta) migdały drobna kosteczka Przygotowanie: Figę naciąć na krzyż uważając by nie rozciąć do końca. Lekko rozchylić. Do środka figi włożyć masło, miód i delikatnie oprószyć cynamonem. Przełożyć
Ala piecze i gotujeporanku spędzonym na grzybach zastanawiałam się co z nimi zrobić, ponieważ uwielbiam tarty za równo na słodko jak i na obiad, postanowiłam przygotować taka obiadową tartę z grzybami leśnymi. Wyszło obłędnie za równo na ciepło jak i na zimno. Ten przepis będzie gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu. Składniki: ciasto 260 g mąki 125 miękkiego masła
Niezły Młynekszukacie pomysły na pyszną, zdrową przekąskę, która nie wymaga spędzenia długiego czasu w kuchni to zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Idealna propozycja kiedy macie ochotę na coś słodkiego między posiłkami. Ciasteczka są bardzo sycące i bogate w błonnik. Polecam!! Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 0,5 szklanki płatków owsianych
Mania Gotowaniaowoców, wybrać pięknie dojrzałe, tak aby podczas grillowania zmysłowo połaczyły się z karmelem. Grillowane nektarynki idealnie nadają się na lekki deser, albo kiedy najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego, bo przygotowuje się go dosłownie w parę minut. Równie doskonały na podwieczorek dla dzieci, pamiętajcie o zdjęciu gałązek rozmarynu, bo inaczej nie ruszą... Grillowane karmelowe nektarynki z lodami Składniki
Mia Cucina SofietaBardzo lubię warzywne zupy kremy, ostatnio przygotowałam pyszną zupę ze świeżych pomidorów . Nie lubię kukurydzy konserwowej, ale lubię kukurydzę świeżą wyłuskaną prosto z kolby, jest słodka i chrupiąca, można ją jeść nawet świeżą bez ugotowania. Gdy zobaczyłam zdjęcie kukurydzianego kremu u Doroty z Kuchenne szaleństwa, postanowiłam ugotować swoją wersję zupy z kukurydzy, korzystając z sezonu, że już są dojrzałe kolby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiast,które nie wymagają pieczenia, bardzo często są lubiane przez dzieci. Taki przysmak , zaspakaja potrzebę słodkiego deserku, a jednocześnie doskonale smakuje. Moja propozycja , to mały torcik z serków i galaretki. Wypróbujcie,np na urodziny malucha doskonałe. Czego potrzebujemy 3 serki homogenizowane waniliowe 4 galaretki , 2 czerwone i dwie żółte ( można dać każdą inną) owoce świeże
W kuchennym oknie EwyPiątkowy wieczór to czas , by pomyśleć o czymś słodkim na nadchodzący weekend. Chyba większość z nas tak robi. Ja już obiecywałam sobie ,że koniec takich cotygodniowych rarytasów, jednak nie potrafię oprzeć się przepisom , które zachęcają mnie do ich zrobienia. I tak w jednym z zeszytów " Przyślij przepis" natrafiłam na ciasto z jabłkami, a ponieważ miałam robić tradycyjną szarlotkę, jabłka już
W kuchennym oknie Ewymojej kuchni kasze i pierogi. jedne już opublikowałam, ale przy okazji robienia ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów . Polecam warto wypróbować. Efekt po ugotowaniu Czego potrzebujemy: Link : ciasto na pierogi Farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka) 1/2 kg sera ok szklanka cukru ( tu według
W kuchennym oknie Ewyoctu 10%. Gorącym zalewamy ogórki. odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy. Wariant mniej pikantny,to papryka słodka 1 łyżka i bez chili. Polecam również: Sałatka na zimę SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewywody 2 łyżki oleju rzepakowego * dodatki: - na sos: puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść świeżych liści bazylii łyżeczka oregano pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki - na wierzch: 10 pieczarek pokrojonych w plasterki jedna papryka pokrojona w kostkę kula mozzarelli pokrojona w półplasterki 10 plastrów sera gouda 10 plastrów
Kulinarny Pamiętnikzawsze z tego co mam w domu, musiała wyczarować coś dobrego. Chodzi za mną słodki duch , a ja nie dam się tak łatwo skusić. Płatki żytnie dostałam jakiś czas temu od rodziców, część wykorzystałam do wypieku chleba, a dziś pomyślałam, że jeśli już są to trzeba je spożytkować. I powstały zdrowe ciacha . Czytaj więcej
Farmażonyodkąd pierwszy raz go zrobiłam. Połączenie jeżyn i banana jak dla mnie jest idealne. :-) Koktajl nie zawiera nawet grama cukru (oprócz tego w owocach), a mimo to jest słodki. Na dodatek zrobienie go zajmie nam jedną, krótką chwilę. :-) Na 2 porcje potrzebujemy: 300g dojrzałych jeżyn 1 duży, dojrzały banan 2 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka Wszystko blendujemy
kuchnia do kwadratuSmażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący. Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem chilli słodko- pikantnym
Moje Kuchenne Rewelacjekurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag grzybów leśnych 1 duża cebula 200 g śmietany 12 % pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka czerwona papryka masło i olej do smażenia makaron razowy PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną
Moje Kuchenne Rewelacje