Słodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem. Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli łyżka oleju Czytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodzieNajlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką. Składniki: kurczak po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak uzyskamy marynując
prawdziwe jedzenieŻeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu
prawdziwe jedzenieZimową porą lekarze polecają miodowy kogel mogel z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami spirytusu. A skoro już jesteśmy przy spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich likierów
prawdziwe jedzenieporcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię parę kropel oleju. Z podanej ilości wychodzi 5-6 naleśników lub 10 na małej patelni. Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany. Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami
prawdziwe jedzenieSkładniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Fasolę płuczemy i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie. W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę
prawdziwe jedzeniemajerankiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wersja druga - czekamy aż same się zrobią: Pokrojone ziemniaki mieszamy w misce z olejem, cebulą i przyprawami. Możemy dodać sproszkowaną słodką lub ostrą paprykę. Wykładamy na folię do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piec na 220 stopni. Pieczemy ok. godziny. Co jakiś czas ziemniaki mieszamy by się zbyt nie przypaliły
prawdziwe jedzeniegładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie masy i dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię z kilkoma kroplami oleju. Smażę cienkie naleśniki na złoto z obu stron. Podaję ze słodkim farszem np. owocowym lub polane jogurtem
prawdziwe jedzeniezależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie
prawdziwe jedzeniedużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala. Ciasto dzięki skarmelizowanej skórce jest dość słodkie by jeść je bez dodatków. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie żeby posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą jak ciasto zrobione w piekarniku. Przydatny do zrobienia ciasta z patelni
prawdziwe jedzenieWyrabiamy ciasto i lepimy małe kuleczki. Wrzucamy na osolony wrzątek. Czekamy aż wypłyną i po dosłownie paru minutach wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy do mięsa lub na słodko np. z białym serem
prawdziwe jedzeniemaksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala. Więcej informacji o ciastach z patelni według moich przepisów . Masa owocowa: Ma przeciąć słodki smak ciasta i delikatnie je nawilżyć. Dżem porzeczkowy (lub inny koniecznie kwaskowy) rozrzedzam wodą i mieszam z odrobiną alkoholu (według uznania). Masa serkowa: Twaróg miksuję z bananami na gładką masę
prawdziwe jedzeniemasę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Bakalie można wybrać dowolne: im więcej daktyli, moreli czy rodzynek tym bardziej słodkie ciasto. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu
prawdziwe jedzenieSkładniki : 200 g ryżu 300 g schabu 3 cebule ćwiartka białej kapusty olej sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Zaczynamy od mięsa: schab kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, dolewamy wody i dusimy pół godziny pod przykryciem. Dodajemy poszatkowaną cebulę. Ryż płuczemy na sitku, dokładamy do mięsa i przyprawiamy (dwie łyżeczki soli i po łyżeczce innych przypraw
prawdziwe jedzenieSłodki i bardzo wartościowy wyciąg z buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy jest świeży i właśnie dlatego nastawiam syrop tylko z jednego buraka a nie kilku na raz. Składniki: średniej wielkości surowy burak łyżeczka cukru Buraka dokładnie myjemy i wycieramy. Odcinamy plasterek z wierzchu
prawdziwe jedzenie