jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 3 łyżki miodu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka szczypta soli 3 łyżki b gęstego jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętegorocznej Wigilii będę gościć 2 małe łasuchy, które uwielbiają słodkie dania, również dania z makiem, znajdzie się też kilku dużych amatorów klusek z makiem. Kluski z makiem to idealny deser wigilijny. Przepis na kluski z makiem z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Kluski z makiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsernik zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na cała noc. Przygotowujemy polewę z 200 g gorzkiej czekolady i 100 ml śmietany 30 %, oraz 100 g białej czekolady i 50 ml słodkiej śmietanki. Przygotowujemy dwie polewy: zagotowujemy śmietanę, wyłączamy gaz, dodajemy połamane kostki czekolady i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia czekolady, gdy przestygnie smarujemy ozdobnie powierzchnię sernika polewą czekoladową, możemy zrobić ozdobne smugi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśrodku nie było powietrza. Następnie wkładamy do siatki wędliniarskiej. Wieszamy w miarę chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu. Temp. ok. 17-18 °C. Suszymy pancettę przez dwa tygodnie, Jeżeli boczek wydziela słodko-pikantny zapach to znaczy, że pancetta jest już gotowa, może wisieć dłużej, oryginalna włoska pancetta suszy się kilka miesięcy. Przepis ciut zmodyfikowałam a znalazłam na forum strony wedlinydomowe.pl. The post Pancetta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to nie musimy przygotowywać wielkiej porcji, można zrobić porcję mini. Jak mówi Piotrek jestem mistrzynią „gotowania po niemiecku”, czyli ugotowania 1 talerza zupy lub zrobienia deseru dla 1 osoby. On niestety jest mistrzem gotowania dla pułku wojska, nie umie przygotować małej porcji. Przygotowałam więc deser czarno-biały dla jednej osoby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniższej o 20 stopni temperaturze niż wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada. Sernik nie jest za słodki, ma delikatną konsystencję, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki 1 kg twaróg półtłusty 4 jaka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Winiary
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgodz. 6.00 zajrzałam do garnka). Następnie zdejmujemy pokrywkę wyjmujemy wanilię i zawartość naczynia miksujemy na gładkie puree. Pycha! jeśli dla kogoś puree jest za mało słodkie może dodać więcej cukru. The post Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikantne roladki z ciasta francuskiego z salami, szpinakiem i mieszanką meksykańską. Ciasto to jeden z produktów, który zawsze jest u mnie w lodówce, doskonale sprawdza się do przygotowania dań słodkich jak i wytrawnych, gdy mamy niespodziewanych gości to w 30 minut można z niego wyczarować świetne przekąski, ciasteczka, czy też inne dania. Takie roladki są idealne na przyjęcie, nie tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarynujemy ok. 1 godziny w lodówce. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kurczaka, delikatnie podsmażamy, wlewamy 250 ml wody i dusimy 15 minut. Gdy kurczak zmięknie a woda odparuje dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki 30%, redukujemy sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Kurczaka na wschodnią nutę podałam z podsmażonym z cebulką ryżem, który następnie został ugotowany w bulionie. 1 posiekaną cebulkę szklimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna moja propozycja na słodki deser wykorzystujący pianki Jojo. Była już pianka z polewą czekoladową. Proponowałam Wam też kolorowy deser piankowy dla dzieci. Tym razem do przygotowania deseru piankowego wykorzystałam mrożone jagody, które zalegają u mnie w lodówce. Deser powstaje z masy piankowej uzyskanej po rozpuszczeniu pianek Jojo w gorącym mleku i ubitej śmietanki. Ten deser piankowy z masy Jojo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchorizo i szałwią. Wyglądem te kluski przypominają kopytka , czy leniwe pierogi. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi. Tylko, że leniwe robi się z twarogu w kostkach, podaje na słodko i polewa masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są serwowane na wytrawnie. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam pyszny kremowy serek kanapkowy z nasze lokalnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzień pączki, faworki zwane zamiennie chruścikami, oponki oraz inne słodkości. To jedyny dzień w roku, w którym można zapomnieć o diecie, nie liczyć kalorii i bezkarnie zajadać się słodkim, lukrowanymi lub obsypanymi cukrem pudrem wypiekami. W Tłusty czwartek amatorzy słodkości łączą się, bo to święto miłośników smażonych, czy pieczonych słodkości. Dzisiaj specjalnie nie napisałam nowego przepisu, tylko zgromadziłam swoje najlepsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędesery piankowe to trochę improwizacja, powstają w zależności od dodatków, które wyciągam z zamrażalnika. Ostatnio pokazywałam deser piankowy z jagodami. Deser piankowy z malinami to kolejna moja propozycja na słodki deser wykorzystujący pianki Jojo. Aby nadać różowy kolor piance wykorzystałam syrop z malin jaki robiłam latem. A maliny to owoce, które często wykorzystuję do przygotowania deserów. Była już pianka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrochę jednak trzeba poczekać na efekty, jednak warto! (Ja czekałam 2 miesiące, gdyż nalewkę nastawiłam 9 stycznia). Nalewka jest bardzo bardzo pomarańczowa z lekko kawowym posmakiem. Nalewka jest mocna, słodka , o lekko bursztynowym kolorze. Ta nalewka też świetnie rozgrzewa w chłodne dni. 7 pomarańczy 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 1/2 litra spirytusu 400 ml whisky 2 przecięte laski wanilii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię