ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;) Spód: 225 g ciasteczek pełnoziarnistych, 100g masła. Ciasteczka połamać na kawałki i najlepiej zmielić przy użyciu blendera. Masło stopić
Z miłości do słodkościbyło domowego chlebka, dlatego chłopcy już sami mnie do tego namawiali. Nawet zaoferowali swoją pomoc (oczywiście w jedzeniu:)). Postanowiłam upiec chlebek pszenny, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale w słodkiej wersji. Wykorzystałam więc skórkę pomarańczową i orzechy tarte, które dostałam do przetestowania. Dzięki orzechom, chlebek ma nieco ciemniejszy odcień, a skórka pomarańczowa nadała mu odrobinę słodyczy oraz niesamowity zapach... Cały
Z miłości do słodkoścismacznego na deser? Najlepiej babeczki! Te są niesamowicie wilgotne i soczyste a do tego baaaaardzo owocowe. Na dodatek przygotowane na naturalnej maślance. Owoce doskonale się łączą tworząc słodko-kwaśny smak, dzięki czemu babeczki sprawdzą się jako deser, a nawet jako śniadanie:) A zawarte w nich owoce dostarczą nam mnóstwo witamin... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 100g margaryny, łyżka kandyzowanej
Z miłości do słodkościChałwa zawsze kojarzyła mi się z dzieciństwem, kiedy wszystko to, co można było zdefiniować jako obrzydliwie słodkie wydawało się najdoskonalszym deserem. Teraz, kiedy pora już umierać, wolę bardziej wyważone smaki - stąd pomysł na stworzenie ciasta o smaku chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej
sama złodyczOkolice Halloween, czyli wszechobecna dynia! Zwykle w zupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka
sama złodyczteż żelatynę - powinna powstać lekka pianka. Wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Jako że ciasto jest mocno słodkie, najlepiej je spożywać, jak to ktoś kiedyś ujął, w towarzystwie kawy o mocy tysiąca skorpionów :) A na koniec klasyk, do którego mogę wracać w nieskończoność :) insertCookd("c0ac3c68b39978341390b6cb6c9fad87
sama złodyczkońca takie zwykłe, bo daję je najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone
sama złodyczuznałam za idealną okazję do przetarcia nowych, kulinarnych ścieżek ;) Połamane, bo połamane, ale było pyszne! Plastikowy tort, który zrobiłam z okazji sylwestra i urodzin pewnego łajdaka. Słodki jak nie wiem co, z mnóstwem kolorowych barwników i festynowego brokatu. Idealny :) Najlepszości w nowym roku
sama złodyczSernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych klasyków - zbity, delikatny w smaku i bardzo słodki. Jak zwykle musiałam coś udziwnić - tym razem była to masa budyniowa z orzeszkami arachidowymi. Wyszło przepysznie! Spód: 200 g ciasteczek dyniowych pół kostki masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 5 jajek opakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka cukru
sama złodyczwzględnego ostygnięcia. Tutaj trzeba być czujnym i od czasu do czasu obczaić czy masa już nie stężała za bardzo - musimy ją w odpowiednim momencie przełożyć na wierzch ciasta. Słodko uzależniające, aż ręka sama sięga po kolejny kawałek... :D Jako że urodziny AR były niedawno
sama złodyczŚrodek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady i brązowego cukru. Odrobina maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę. Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka
sama złodyczKefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance. Deser bezmyślnie polałam wrzącym syropem i porobiły mi się lekkie bruzdy w miejscu gdzie spływał syrop, ale w smaku jest pyszna. Taki syrop pomarańczowy przygotowałam do tostów pomarańczowych , jest idealnym dodatkiem do dań.. Przygotowywałam już panna cotta na mleczku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłka uwielbiam w każdej postaci, więc gdy usłyszałam o galaretce jabłkowej nie oparłam się pokusie aby ją zrobić. Cudowny aromat i słodko-kwaśny smak jabłek, nie pozwala przejść obojętnie obok tej galaretki. składniki 2 kg jabłek (najlepiej kwaśne) woda cytryna cukier przygotowanie Jabłka pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i zalać wodą
RAROSSATorcik z słodko-kwaśną galaretką w kolorze bursztynu, zatopionymi w niej jabłkami oraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem. SKŁADNIKI ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego
RAROSSAswój przepis zrobiłem na 6 szklanek, ale serniczki były zbyt wysokie na 8 szklanek powinny być super. Składniki 500g twarogu sernikowego z wiaderka 8 dużych biszkoptów 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2 łyżki żelatyny 2 łyżki rozpuszczalnego kakao 3 łyżki cukru 300g masy kajmakowej Dodatkowo: 8 szklanek do herbaty 8 kieliszków Przygotowanie 1. Rozpuszczamy
zjem to blog kulinarny