słodkie - 12682 przepisów (strona:481/846)

Koktajl truskawkowy na kefirze 172

blender z ostrym ostrzem, ja korzystałam szatkownicę Blendera ręcznego HB724 marki Kenwood. Przygotowałam sporą ilość koktajlu truskawkowego, wykorzystałam zimnego 750 ml kefiru i 1/2 kg truskawek, truskawki były bardzo słodkie, więc dodałam tylko 1 łyżkę cukru waniliowego. Miksujemy umyte, obrane z szypułek truskawki z cukrem, kefirem i rozlewamy do szklanek. Polecam schłodzić kefir przed miksowaniem. Proste i smaczne, polecam Koktajl

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 204

słoiczki do góry dnem aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości frużeliny, można słoiczki spasteryzować. Smacznego, ta frużelina truskawkowo-arbuzowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki. The post Frużelina truskawkowo-arbuzowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet truskawkowy z winem 346

przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Tym razem zamiast soku z cytryny przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet truskawkowy z winem: 3 szklanki słodkich truskawek 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półsłodkie, czekolada do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z jagodami i serem kozim oraz test naleśnikarki 279

każdy sprzęt, czy też gadżet spełnia nasze oczekiwania ? Dzisiejszy przepis chodził mi po głowie od kiedy wybrałam sobie z zaproponowanej oferty sprzętów naleśnikarkę . Bo u nas naleśniki zarówno na słodko, czy wytrawnie smaży się bardzo regularnie. Z samego rana zabrałam się za testowanie naleśnikarki firmy Unold Profi 48155 dostępnej w sklepie internetowym redcoon.pl . Naleśniki z jagodami i serem kozim okazały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 214

patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są Marek Bielski- Doceń polskie i Katarzyna Szatkowska- w Krainie Smaku) z produktami marki ETERNO w roli głównej. Każdy miał też przywieźć ze sobą jakieś słodkie wypieki, które następnie były dekorowane przetworami tej firmy. Jakoś zaproszeni blogerzy nie przejęli się za bardzo tym punktem programu, bo słodycze przywiozło tylko 5 blogerów, w tym pomysłodawczyni Katarzyna Szadkowska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maliny w syropie 480

niepogodę i na zimowe mrozy – doskonale wzbogacają smak herbaty, pomagają przy przeziębieniach, gdyż są doskonałym środkiem rozgrzewającym i napotnym. Samodzielnie przygotowane maliny w syropie mają wyjątkowy smak! Są słodkie i gęste, aż rozpływają się w ustach. Maliny w syropie to smak mojego dzieciństwa. Babcia Antonina zawsze dbała by na zimę był odpowiedni zapas soku z malin i malin

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z agrestu 184

szybki dżem. Wyszły 2 słoiczki 200 ml. Mało, ale to zawsze coś! Ten dżem z agrestu robię według swojego przepisu, mimo, że nie gotuję go długo wychodzi gęsty i słodki jak ulepek, a po skórkach nie zostaje śladu, rozpadają się i tworzą jedną pyszną całość. Można takim dżemem agrestowym przekładać ciasta, dodać do herbaty zamiast cytryny. To taki dżem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić kawę mrożoną? 256

mleka 3,5 % Przygotowanie: Do shakera, jeśli nie mamy to do szklanego słoika wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodajemy 6 kostek lodu, 1 łyżeczkę cukru (jeśli lubicie słodką to należy dodać więcej cukru), wlewamy 100 ml przegotowanej wody i 100 ml mleka. Zamykamy i mocno potrząsając łączymy wszystkie składniki. Odkręcamy i wlewamy kawę mrożona do szklanki, utworzy się na powierzchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z farfalle i warzywami (light) 436

gdyż ładnie się w nich prezentuje. Jest to jeden z moich ulubionych makaronów, przygotowany z semoliny, czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka to połączenie jajka z lekko słodkimi warzywami z puszki (można wykorzystać mrożone warzywa) z ostrością chilli z młynka, do tego lekki sos na bazie majonezu i jogurtu, oraz charakterystyczny smak koperku. Jest to wg mnie bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa brokułowa z grzankami i chili 224

wpisem na pikantny naleśnik z łososiem . Składniki: brokuł – 1 sztuka sól – 1/2 słyżeczki chilli w młynku Kotanyi kika ziaren – kolorowy pieprz ziarnisty rozgniecione 1 ziele angielskie sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki czosnkowe włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet z melona 186

bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z różnych owoców , tym razem postanowiłam go zrobić ze słodkiego melona Galia. Aby dodać mu lekkiego kwaskowego posmaku można dodać sok z cytryny lub limonki, ja dałam wino półwytrawne i przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pumpernikiel party z łososiem 296

jeden kęs! Mini kanapki z łososiem i ricotta będą doskonała na każde przyjęcie. Ricotta to świetny serek o neutralnym smaku, który nadaje się do wykorzystania na wytrawnie i na słodko. A łososia wędzonego to chyba każdy lubi na kanapce, chyba że się mylę. Finger food z łososiem i ricotta: wytrawne mini kanapeczki, czyli pumpernikiel party z łososiem, ricotta i koperkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na lane kluski 588

pyszne, delikatne, proste w wykonaniu, do tego przygotowuje się je błyskawicznie. Są podobne do kluseczek francuskich, do których dodaje się jeszcze masło. Kluski lane pasują do zup na słodko, jak i wytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron np. kluski z tego przepisu pasują również do sosów. Najprostszy przepis na lane kluski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney z czerwonych porzeczek 246

dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu, sporej ilości przypraw itp. Chutney to doskonały dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich. Chutney może być bardzo pikantny, przechodzący do łagodnego, a nawet słodkiego. Postanowiłam sporządzić chutney z czerwonych porzeczek, gdyż te sezonowe owoce doskonale się nadają się na przygotowanie sosu ze względu na swoją kwasowość. Wszystkie przyprawy jakie zastosowałam do sosu chutney dostałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 232

płotami ogródków działkowych. Bo mirabelki nie potrzebują specjalnych warunków, to owoce, którym niestraszne są mrozy, czy złe warunki klimatyczne. Mirabelki przetrwają wszystko. Ja uwielbiam mirabelki są urocze, pyszne, słodkie i kolorowe, u nas rosną żółte i czerwone. Letnia tarta z mirabelkami i budyniem jest lekka i kolorowa. Ciasto przygotowane jest głównie z mąki kukurydzianej, jednym z dodatków jest też kaszka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię