nieco odmienne. Sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu choć wymaga sporo pracy, głównie przez oczekiwanie na schłodzenie się poszczególnych warstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki :) Ilość porcji: mała tortownica Składniki Masa serowo-czekoladowa: 1 kg wiaderkowego twarogu do sernika 200 g białej czekolady dobrej jakości 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości
Kolizje Smakówszklanek bulionu 1 puszka groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo
Kolizje Smakówchude, zdrowe i szybkie w przygotowaniu mięso. Jednak zwykła smażona pierś z kurczaka może się szybko przejeść, dlatego staramy się wprowadzać do jej przyrządzania rozmaite modyfikacje. Dzisiaj na słodko z ananasem pod pierzynką z żółtego sera. Przygotowuje się ją równie szybko jak tradycyjnego smażonego fileta, a smakuje wyjątkowo. Koniecznie polecamy wypróbować! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to pulpeciki z mięsa drobiowego podane w słodkim sosie z dodatkiem papryki, ananasa i pędów bambusa. Danie proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Choć szczerze przyznam, że bardziej przypada do gustu kobietą aniżeli mężczyzną ze względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania
Kolizje Smakówminut pieczenia) Ilość porcji: 5 Składniki: Na masę jabłkową: 1kg jabłek (4-5 sztuk) 50g masła 1 łyżka miodu wielokwiatowego ( jeśli ktoś preferuje bardzo słodkie można tą ilość zwiększyć do 2 łyżek) 1 łyżeczka cynamonu Na kruszonkę: 140g mąki pszennej 100g masła 100g brązowego cukru 50g płatków migdałowych Dodatkowo *lody waniliowe * rodzynki, płatki migdałów, polewa czekoladowa
Kolizje SmakówJednym z moich ulubionych deserów są pieczone banany. Cieplutkie, rozpływające się w ustach o słodkim smaku. Podawane z dowolnymi dodatkami zawsze smakują wyśmienicie :) Czas przygotowania: 10-12 minut pieczenia + czas na dekoracje Ilość porcji = Ilości bananów Składniki: Banany Oraz dowolne dodatki na przykład: Lody Polewa czekoladowa Cynamon Migdały Listek mięty Banany pieczemy w nagrzanym na 150 stopni piekarniku. Umieszczamy
Kolizje SmakówUwielbiam wiórki kokosowe. Uwielbiam też gorzką czekoladę. A połączenie tych dwóch rzeczy jest dla mnie kompozycją idealną. Taki właśnie ideał to batoniki bounty domowej roboty. Pyszne słodkie wiórki kokosowe zatopione w gorzkiej czekoladzie. Mniam… Składniki: 200g wiórków kokosowych 100ml śmietany kremówki 50g cukru pudru 50g masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady W rondelku rozpuszczamy masło wraz ze śmietaną kremówką. W miseczce
Kolizje Smakówminut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy
Kolizje SmakówGranola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, miodu i cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z suszonymi owocami. Tradycyjnie podawana z jogurtem lub mlekiem. Używana również do słodkich wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla musli czy płatków śniadaniowych. W nich zazwyczaj jest ogromna ilość cukru ukryta pod różnymi mylnymi nazwami i to co powinno być z założenia zdrowe, wcale zdrowe
Kolizje SmakówFilet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi
Kolizje SmakówPyszne, lekkie i orzeźwiające smoothie truskawkowo-bananowe. Idealne na obecną pogodę. W smaku słodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite dla dzieci :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500g truskawek 3 banany 2 łyżki cukru ¾ szklanki jogurtu naturalnego Kilka kostek lodu Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blenderujemy na gładką masę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje Smakówwykorzystała ten przepis w czwartym sezonie swojego programu. Szczerze przyznajemy, że jest on niezwykle łatwy i jego wykonanie nikomu nie powinno sprawić trudności (choć na nasz gust nieco zbyt słodkie :)). Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenia Składniki: 1 kg jabłek (około 5-6 małych) 350g mąki pszennej 200g masła Szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżeczki cynamonu
Kolizje Smakównieco świeżych truskawek i całość oprószymy czekoladą to mamy zestawienie wyśmienite w smaku, a i wygląd niczego sobie. Polecamy szczególnie w te upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego. Ilość porcji: 15 (blacha 24 x 35) Składniki: Na ciemny biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao
Kolizje Smakówplacki ziemniaczane, a pyszną alternatywą dla tego dania są placki marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim, marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc język:) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 duże marchewki
Kolizje Smakówczosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy dijonge - 1 łyżka bazyli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka delikatu czerwonego - sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone
Zainspirowana w kuchni