Pyszna tarta z borówkami z kremem limonkowym. Słodko i pysznie pożegnaliśmy wakacje ... SKŁADNIKI Ciasto
Moje Kuchenne Rewelacjesię nie skleja, jest sprężysty, smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze zwykłej mąki). Delikatnie mieszamy co jakiś czas. 6. MIĘSO + PRZYPRAWY (1 min): usmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry (dobrze czytacie – urozmaici i wyciągnie smak mięsa i pomidorów, ale nie będzie dominować, nawet jeśli nie lubicie tej przyprawy, tym razem spróbujcie, naprawdę robi różnicę). Smażymy jeszcze chwilkę
Nerds Kitchentłuczka, to po prostu pokrójcie je w plasterki. 2. CUKIER + SOK Z CYTRYNY + WÓDKA (1 min + 15 min czekania): do rozbitych/pokrojonych truskawek dodajemy szklankę cukru (jak ktoś woli mniej słodkie lody, to niech doda ¾ szklanki), 2 łyżki wódki i sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min (truskawki wtedy puszczą więcej soku). 3. MIKSOWANIE (2 min): > jeśli
Nerds Kitchenwystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza część, ponieważ musimy
Nerds KitchenTłusty Czwartek – więc ma być tłusto i słodko, dlatego proponujemy coś w tych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy i prawie wcale nie wymagający wysiłku. Tym razem cos dla fanów bananów i wiórek kokosowych, ponieważ to one dominują w tonacji smaku ekspresowych pączków. Porównując czas przygotowania z efektem – jest ogień! Z podanej porcji
Nerds Kitchendrobno (jakbyście chcieli zrobić z nich papkę), im drobniej tym lepiej. Jak wam się nie chce, pokrójcie chociaż w drobną kostkę. Pokrojonego posypcie pół łyżeczki curry, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą soli i pieprzu. Następnie wrzućcie go do miski i dorzućcie podsmażoną cebulę oraz pieczarki. 8. SUSZONE POMIDORY (2 min): > odsączcie je z zalewy i pokrójcie a drobną kostkę. Dorzućcie
Nerds Kitchenstrukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki ok. 1 cm na 1 cm, wrzucamy do miski, dodajemy sporo mielonego pieprzu (płaska łyżeczka), słodką paprykę (czubata łyżeczka) i nieco soli (płaska łyżeczka). Mieszamy dokładnie i wrzucamy do głębokiego garnka z rozgrzanym masłem lub olejem. Podsmażamy mięso na mocnym ogniu ok. 3 min, co chwilę
Nerds Kitchenwartości odżywczych, a za to mnóstwo cukrów prostych. Wobec takiej alternatywy zdecydowanie lepiej samemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne. Składniki: Ciasto: · 2,5 szklanki mąki tortowej
Kolizje Smakówproste w wykonaniu, tanie i pysznie wilgotne w środku. Nie obawiajcie się marchewki, nie czuć jej smaku w cieście, ale właśnie dzięki niej ciasto jest tak wilgotne i delikatne. Słodki smak przełamujemy solą, a dla wzmocnienia efektu różnorodności smaków dodajemy orzeszki ziemne. Mikser nie jest wam potrzebny, zwykła trzepaczka też da radę. Takie ciasto może leżeć kilka
Nerds Kitchenziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem z piersią. Mięso nacieramy solą,pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (przyprawy używamy
zjem to blog kulinarnyjajecznica, którą (nota bene) uwielbiam, postanowiłem przygotować coś w całkowicie odmiennym klimacie - pyszne tosty francuskie. Do przygotowania tostów wykorzystałem: chałkę (taka bułka zaplatana w warkocz, co ważne jest lekko słodka), serek homogenizowany o smaku waniliowym, konfiturę malinową, 150 ml mleka, 1 jajko, cukier, cukier wanilinowy, 50 gram masła, 2 figi do dekoracji - mogą być również jakiekolwiek inne owoce. Przygotowanie tostów
Wyprawy kulinarnedodałem do niej szalotkę i czosnek, które lekko zeszkliłem smażąc około 2 minuty. Po tym czasie dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem
Wyprawy kulinarneorzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry, pokroiłem je wzdłuż na ćwiartki, a następnie usunąłem pestki i gniazda nasienne. Następnie ćwiartki gruszek pokroiłem w plasterki o grubości około
Wyprawy kulinarneplasterek na ćwiartki, które przełożyłem do miseczki, w której zamierzałem podać sałatkę. W podobnej wielkości kostkę pokroiłem pomidory i położyłem je na ogórka. Pół białej cebuli, która ma dość słodki smak (ewentualnie można zastąpić ją cebulą czerwoną) pokroiłem w piórka, porozdzielałem je palcami i posypałem je po wierzchu ogórka i pomidorów. Pół zielonej papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i białych błon
Wyprawy kulinarnewczoraj chodziła za mną ochota na coś słodkiego. Jednocześnie chciałem też przygotować coś oryginalnego i w miarę zdrowego. Idealnym wyjściem okazał się deser skomponowany z bananów, dojrzałego mango, rodzynek, aromatycznych przypraw i odrobiny rumu, podany z gałką lodów waniliowych. Zapraszam na inspirowane karaibskim smakiem Kuby smażone banany. Do przygotowania deseru użyłem: 3 niewielkich, mało dojrzałych bananów, 1 bardzo dojrzałego mango
Wyprawy kulinarne