słodkie - 12682 przepisów (strona:462/846)

Mazurek z białą czekoladą i figami 155

Słodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę

wyzwania kuchenne
Pralinki migdałowe 212

Szybkie słodkie praliny z migdałami, masą marcepanową i białą czekoladą.  Składniki na około 25 sztuk: 200 g marcepanu 2 łyżeczki likieru amaretto 100 g migdałów w płatkach 100 g białej czekolady Marcepan ugnieść z likierem. Nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki. Płatki migdałowe rozgnieść lub lekko zmiksować w blenderze. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zamoczyć w niej kulki

wyzwania kuchenne
Limonkowe tartaletki z bezą 162

Orzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu.  Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła  50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka             130 g cukru pudru

wyzwania kuchenne
Eton mess 149

Eton mess, czyli słodki bałagan z trzech pysznych składników: truskawek, bitej śmietany i bez. Klasyczny angielski deser, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut :) Proporcje nie są ważne - zawsze smakuje wybornie... Składniki na dwie porcje: 500 g truskawek 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml śmietany 30 % kilkanaście małych bez Truskawki pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem. Odstawić, aby puściły trochę soku

wyzwania kuchenne
Ciastka kokosowe 539

Słodkie, mocno kokosowe ciasteczka. Szybkie do zrobienia i upieczenia, są świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałych białek. Składniki na około 20-25 sztuk: 2 białka szklanka cukru pudru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka likieru kokosowego szczypta soli Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo

wyzwania kuchenne
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką 195

Klasyczne drożdżowe ciasto   z owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki. U mnie tym razem wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami. Składniki na tortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru

wyzwania kuchenne
Crumble z nektarynkami 160

Chrupiąca i słodka kruszonka z dodatkiem zmielonych migdałów i płatków migdałowych, a pod nią miękkie i soczyste nektarynki. Przepyszne... Składniki: 8 nektarynek 1/2 cukru waniliowego garść płatków migdałów na kruszonkę: 80 g mąki                        40 g zmielonych migdałów

wyzwania kuchenne
Muffiny z konfiturą malinową 150

Ostatnio otrzymałam paczkę od firmy Krokus , która oferuje smakowite przetwory owocowe i warzywne. Na pierwszy ogień wybrałam konfiturę z malin. Zaskakująco słodką, o gęstej konsystencji, która od razu przypasowała mi jako nadzienie do kakaowych muffinek. Nadała się idealnie i szczerze ją Wam polecam ! Składniki suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 4  łyżeczki błonnika kakaowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku

Emcia Pichci
Ciasteczka owsiane z bakaliami 190

Ciasteczka ani nie urosły, ani się nie rozeszły, więc spokojnie można było kłaść blisko siebie i upiec wszystko na jeden raz. Są to ciasteczka z cyklu: samo zdrowie;) Niesłodkie, więc raczej nie jako dodatek do kawy, bardziej jako smaczna przekąska lub drugie śniadanie. Bardzo dobre, polecam:) Komentarze kulinarnespotkania 2011/03/10 17:54:36 jak dla mnie wygladaja bardzo smakowicie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 220

robiłam tarty, to nie robiłam, ale jak zaczęłam to widzę, że to będzie jedno z moich ulubionych dań:) Były do tej pory tarty na słodko, teraz pora na wytrawną. Ciasto: * 150 g mąki pszennej graham typ 1850 * 75 g masła * jajko * 2-3 łyżki zimnej wody * 1/2  łyżeczki soli Farsz: * 200 g pieczarek * cebula * 1-2 ząbki czosnku * puszka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste pancakes z malinami 233

występowała w przepisach, a ja nie miałam, więc nie dodałam. W każdym razie  placuszki zjadłyśmy z córką z wielkim smakiem. Tylko naiwnie sądziłam, że będzie z tego obiadek słodki, hehe. Tymczasem ledwo za deser obleciało;) Aby danie było zgodne z I fazą Montignac zamiast jajka należy dodać samo białko. Komentarze Gość: veggie, public79724.cdma.centertel.pl 2011/09/15 14:33:41 naleśników nigdy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bardzo bogate owsiane ciasteczka z dynią 214

bakalie pokroiłam na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszałam w misce. Nakładałam łyżeczką kupki masy na papier do pieczenia, lekko rozpłaszczałam i piekłam 15 min. Ciasteczka wyszły pyszne! Naturalnie słodkie, z wyczuwalną nutką cynamonu, nasycone bakaliami - po prostu idealne:) Bardzo dobrym pomysłem było dodanie kilku kawałeczków kandyzowanej skórki pomarańczowej. Do tej pory używałam jej tylko do świątecznego makowca, nie mam pojęcia

Zdrowa Kuchnia Sowy
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 179

kilkanaście kuleczek kolendry (o). Chwilę dusiłam, po czym posoliłam 2 szczyptami soli morskiej (sn), dodałam pokrojone suszone pomidory (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g) ** soczewic ę błędnie zakwalifikowałam do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem ma ona smak słony (sn). Znów chwilę pomieszałam i podusiłam, a potem dodałam szpinak (sł) i mieszając czekałam, aż szpinak zmieni swój stan skupienia. Na tym etapie

Zdrowa Kuchnia Sowy
LODY lodowe 164

wymieszać. Wstawić do zamrażalnika na min. 5 godz. Co 1,5 godz. można lody przemieszać. Takich cukierków użyłam w przepisie. Lubię ten smak - polecam, gdy najdzie ochota na coś słodkiego :)   Smacznego

kolorowotorcikowo
Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach 228

Składniki: 0,5 kg twarogu ( najlepiej wiejskiego, od gospodyni ) około 400 ml oleju rzepakowego 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płaska papryki słodkiej w proszku gałązki świeżego tymianku liście świeżej bazylii sól morska  Wykonanie: Twaróg pokroić w kostkę wielkości około 1x1 cm. Ułożyć w niedużych słoiczkach. Olej rzepakowy wymieszać z olejem rydzowym

kolorowotorcikowo