słodkie - 12682 przepisów (strona:456/846)

Domowe słodzone mleko skondensowane. 379

Przygotowanie:  Mleko wlewamy na patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40-50 min, do odparowania masy do 400 g. Po tym słodkie mleko skondensowane przecedzamy. Mleko skondensowane możemy przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 tygodnie, ale u mnie w domu nie doczekuje nawet pierwszych dwóch dni i już jest zjedzone. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Tort ,,Ptasie mleczko" 331

jedno z najlepszych cukierek na świecie, z pewnością każde dziecko jak i dorosła osoba lubi te malutkie, słodziutkie cudeńka. Tort ,,Ptasie mleczko" to jest coś nadzwyczajnego, leciutki, pulchny, słodki całkowicie przypominający piankę z cukierków, no jednym słowem niebo w gębie. Ten tort jest po prostu idealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)! Składniki: Ciasto

Kuchnia Łukasza
Ciasto z dynią, gruszką i figami 203

znowu dynia..., a w ogródku czekają jeszcze następne okazy :-). Rodzinka mnie w końcu pogoni  z tą dynią... Ale tym razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast  wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka cytrynowe 887

podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją) - schłodzony krem wyjąć z lodówki - ostudzone ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając - ciasteczka schłodzić Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym

Smakołyki Bereniki
Burrito 176

Burrito SKŁADNIKI: -500g mięsa mielonego -1 cebula -2 ząbki czosnku -300g wędzonego boczku  -puszka pomidorów  -pół puszki czerwonej fasoli -pół puszki kukurydzy -2 słodkie papryki ale te podłużne  - przyprawy do buritto i texmex -sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy  cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem

Zainspiruj się kuchnią
Ciasto czekoladowe z kokosem 348

zaś po stopieniu zapach unosił się po całym domu:) Myślałam, że będzie miał on konsystencję podobną do oleju rzepakowego czy oliwy, jednak ten olej konsystencją przypomina masło. Nie jest słodki, sam w sobie dla mnie jest nieco mdły, ale w cieście sprawdził się rewelacyjnie! Ciasto miało intensywny kokosowy smak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne. Właściwości oleju kokosowego: reguluje przemianę

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 277

Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych

Kulinarny Pamiętnik
Tacos 217

sera cheddar (lub innego ulubionego) olej do smażenia Przyprawy do mięsa:* 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 ostrej papryki 1/5 łyżeczki pieprzu cayeen 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku skórka z ½ limonki sól i pieprz do smaku Guacamole: 1 dojrzałe awokado 1/2 pomidora 1/3 cebuli 1/2 papryczki chili 2 łyżki soku z limonki skórka z ½ limonki

Mania Gotowania
Szarlotka budyniowa 548

Szarlotka :) wszyscy je kochamy. Do mojej szarlotki zawsze dodaję kwaskowych jabłek, jest wtedy idealna ani za słodka, ani za kwaśna. Rozpływa się w ustach. Idealna do kawy, do śniadania :) tak, tak i o każdej porze dnia i nocy. Co do budyniu , mąkę dodajemy tylko wtedy gdy budyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest

Smaki Edyty
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 243

wszystko jest piękne i błyszczące postanowiliśmy  powrócić do tego przepisu. Składniki : 300 g mięsa mielonego, 3 duże ziemniaki, 6 łyżek oleju z oliwek,  1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 por,  5 pieczarek, 2 marchewki, 100 g startego sera. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie

cookpl
Placek drożdżowy z figami 129

mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Kto nie lubi placka drożdżowego z owocami, no kto? Placek drożdżowy z figami jest pulchny, słodki, najlepiej smakuje gorący ze szklanką mleka. Wiem, wiem można dostać skrętu kiszek od gorącego placka drożdżowego, zawsze to słyszałam, ale nigdy nie słuchałam. Pycha! Składniki na ciasto: 50 g świeżych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
W krainie Sante- zapraszam do Sri Lanki ... 96

kogos bliskiego :-) i ciesz sie aromatem przepysznej owocowej herbaty !  Ja jej nie slodze gdyz slodycz zabilaby wspanialy orginalny smak. Unoszace sie na powierzchni herbatki owoce sa dostatecznie slodkie.. natomiast platki rozsiewaja rajska won Sri Lanki. Ja juz tam jestem. Przenies

Z Kuchni Do Kuchni
Czas na kawe... 93

dobrych jak złych Gdy chcę się schować na strych- Obecna w chwilach radości Obiekt mej szczerej miłości... KAWA..czarna jak smoła Gęsta jak ropa naftowa i zgoła Pełna miodu słodkiego gdześ z gór... W niej moja siła. I zetrę na wiór!!!! - -k ażdego kto mi zakłóci m oje pięć minut!... I niech się nie smuci Twarz moja i usta gorące

Z Kuchni Do Kuchni
Fusilli ze szpinakiem i kabanosem – mocno czosnkowe 164

sympatią..Jak uczynić by to zjadła? Da się ? Spróbujemy.... Składniki -fusilli od MALMA -sok pomidorowy z kartonu -kabanosy z zielonym pieprzem i czosnkiem Tarczyński -czosnek najlepiej różowy bo jest słodki i niezbyt wyczuwalny -masło -szpinak-najlepiej  świeży * miałam akurat zamrożony -sól, pieprz Gotujemy wodę na makaron fusilli . Do garnka wkładamy pokrojone w kosteczkę aromatyczne dwa rodzaje kabanosów, dokładamy czosnek

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK TROJKOLOROWY *BEZ PIECZENIA* 233

herbatników 100g gorzkiej czekolady +  trochę do dekoracji 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji 100g białej czekolady + trochę do dekoracji 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark 300g słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżeczki żelatyny ½ szklanki cukru (= 100g cukru) 2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przygotowania: Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania