słodkie - 12682 przepisów (strona:448/846)

Forma do pieczenia babeczek - test 243

ciasta, ale ja jednak wolę tego nie sprawdzać i stosować silikonowe wkładki lub papierowe papilotki. Babeczki wyglądają w nich o wiele ładniej. Forma łatwo się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki i wiele innych wypieków. Oczywiście przy zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek

Pasja Smaku
Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z owocami 255

zrobić, kiedy późnym wieczorem zachce się coś słodkiego, musimy mieć to już, teraz, zaraz? W dodatku nie trudząc się jakoś specjalnie i nie brudząc miksera? Upiec ciasto jogurtowe, które jest spełnieniem marzeń każdego leniwego łakomczucha. Pyszne bez dodatków, wspaniałe z owocami! Składniki (mała blaszka): pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół

sama złodycz
Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej 263

około 800 gram 220 gram zielonej soczewicy 120 gram kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz kumin 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego 50 ml wody garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut

Mango Papaja
Magazyn Maszkety numer 2 146

dzisiaj śląska blogosfera zaprasza wszystkich na wydanie swojego drugiego numeru Magazynu "Maszkety" , którego jestem współautorką. Obecny jesienny numer poświęcony jest takim tematom jak gęsina, przetwory, pieczonki, wróżby, słodkie wypieki z śliwkami oraz podróżom tanim i dalekim, kulturze i imprezom kulinarnym. Myślę, że każdy znajdzie w nim coś ciekawego dla siebie, bo mamy Wam wiele do zaoferowania o naszym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mule w trawie cytrynowej/ Mussels in lemon grass 215

eliminują ten "dziwny" posmak, charakterystyczny dla owoców morza. Pomimo, że osobiście nie jestem fanką muli, zajadałam się nimi, aż uszy mi się trzęsły! ;) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do wypróbowania!  Składniki (3 porcje):  1 kg muli 2 małe papryczki chilli 2 limonki 2 łodygi trawy cytrynowej 1/4 szkl. wody 1 łyżka sosu rybnego

Tajskie smaki
Kruche ciasto rabarbarowe 224

ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z rabarbarem 210

znowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka . Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka  mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Najprostszy koktajl truskawkowy 203

Truskawek coraz więcej, ale niestety z powodu braku słońca nie są jeszcze takie dorodne i słodkie, jak być powinny... Ale i tak nie mogłam się oprzeć i powstał szybki niskokaloryczny koktajl. Najprostszy koktajl truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 500 ml  zimnego mleka 4 kopiaste łyżki cukru pudru 5 listków mięty Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do blendera

Kulinarne przygody Gatity
Nominacja do Liebster Award 157

Romantyczna kolacja czy rodzinny obiad? Kolacja 10. Książka czy film? Książka 11. Imieniny czy urodziny? Urodziny Pytania Moniki: 1. Jaki kraj najbardziej zapamiętałaś/ -eś podczas swoich podróży? Hiszpanię 2. Słodko czy słono? Słono 3. Cukier biały czy trzcinowy? Trzcinowy 4. Ulubiony alkohol to ...? Gin 5. Ulubiona potrawa to ...? Zbyt trudne pytanie ;-) 6. Gdybyś wylądowała/ wylądował na bezludnej wyspie

Kulinarne przygody Gatity
Dżem: rabarbar, truskawka 232

Dżem w takim zestawie: rabarbar-truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-) Dżem: rabarbar, truskawka Składniki: 1 kg truskawek 1 kg rabarbaru 80 dag cukru Wykonanie: Rabarbar kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Smoothie: truskawka, banan 217

łyżki cukru Wykonanie: Owoce obieramy i wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut w blenderze. Smoothie podajemy dobrze schłodzone. * Oczywiście ilość cukru możemy dowolnie regulować. Ja nie przepadam za słodkimi koktajlami

Kulinarne przygody Gatity
Makaron, ser, truskawki 240

Przyznać się proszę ! Kto uwielbiał to proste danie w przedszkolu ? I prosił dokładkę ? :-). Ten zestaw, tak prosty i smakowity, zawsze kojarzy mi się z

Kulinarne przygody Gatity
Mus truskawkowy z bitą śmietaną 266

szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była  kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru. Mus truskawkowy z bitą śmietaną Składniki: 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 415

temu na blogu   Pieczarka Mysia . Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Domowy cukier waniliowy 251

tygodnie. Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania. Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków

Kulinarne przygody Gatity