pieczarek, 1 cebula, 0,5 kg mięsa mielonego, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g żółtego sera, 0,5 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki bazylii Kamis, 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis, sól Kamis, pieprz Kamis. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Posypujemy je czosnkiem
Aga w kuchniniektórzy kojarzą, jest to akcja lubelskich blogerek. Gotujemy i pieczemy sezonowo. Tym razem z jabłkami w roli głównej. Ja na tą okazję przygotowałam jabłka pieczone, wypełnione twarogiem i oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia ! Składniki: * 4 twarde, kwaskowate jabłka * 150 g twarogu półtłustego ( miękkiego ) * 1 jajko * cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 1,4 łyżeczki
kolorowotorcikowoSióstr Zalewskich , Małgośki , Karoliny , Patryka i Joanny . Ja w ramach akcji przygotowałam muffinki al'a szarlotka - jabłkowe, w środku miękkie i aromatyczne. W sam raz na jesień. Źródło: Śladami Słodkiej Babeczki . Składniki: 280 g mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 2 jabłka 100 g cukru 200 g maślanki
Pasja SmakuSkładniki : 1kg filetów z kurczaka 250g czerwonej fasoli 3 duże pomidory 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodę, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstawiamy na 12 godzin
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem
Kuchnia Łukaszapowinno zaczynać się od takich placuszków. Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki mąki z płatków owsianych 2 łyżeczki miodu lub słodkiego mleka kondensowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Jajko ubijamy z miodem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek od miodu. Dodajemy płatki
Kuchnia Łukaszaboskie połączenie. Sos chilli jest chyba najczęściej używany przez mnie sos, bo zawsze dodaje do dania fajną nutkę pikantności. Składniki: 100 g ryży Mieszanka warzyw (400 g) 2 łyżki słodkiego sosu chilli szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy sos chilli, 2 szklanki wody, mieszamy i dusimy 10 minut. Do warzyw dodajemy ryż, mieszamy, solimy
Kuchnia Łukaszapysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam. Składniki: 150 g pieczarek pierś z kurczaka 100 g bagietki 1 marchewka jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka i robimy grzanki. Złączamy wszystkie składniki
Kuchnia Łukaszastole Wielkanocnym zawsze powinna być krucha babka z dużą ilością bakalii. Babka Wielkanocna według tego przepisu wychodzi na prawdę dobra. Krucha, słodka i pyszna, właśnie taka jaka powinna być. Składniki: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki żurawiny 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki orzechów 0,5 szklanki suszonych
Kuchnia Łukaszaprawdę warte wypróbowania. Składniki: 5 pomidorów 20 pomidorków koktajlowych 15 szparagów 0,5 marchewki 0,5 główki sałaty lodowej Cukinia 3 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Od szparagów odłamujemy końcówki. Kabaczki kroimy w pół talarki. Do wrzącej wody wrzucamy szparagi, a kabaczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia Łukaszaprzepisu. Składniki: Ziemniaki (u mnie 5) 100 g masła 100 g sera 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonych ziarn kolendry 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Za pomocą pałeczek do sushi, ułożonych po obu stronach ziemniaka nadkrawamy go, aby powstał nam taki niby
Kuchnia Łukaszamieszanka może służyć nie tylko do grilla, ją także możemy użyć do różnych potraw mięsnych. W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 łyżka suszonej bazylii odrobina majeranku
Kuchnia Łukaszanajlepsze są z kurczakiem i sosem pikantnym jogurtowym. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Mała pierś z kurczaka tortilla pszenna 2 łyżeczki jogurtu greckiego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli 50 g sałaty 30 pomidora 30 g ogórka bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Kuchnia ŁukaszaTakże chcę dodać że ta tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jej przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu. Składniki: Ciasto pół-kruche: 200 g masła 2 łyżki miodu 75 g cukru jajko 300 g mąki 150 g śmietany Krem: 200 g śmietany
Kuchnia Łukaszanajprostsze składniki i sernik jest gotowy. Pyszny, lekki, słodki, niesamowicie smaczny serniczek z brzoskwiniami. Chyba nie muszę za dużo opisywać, bo i tak wiadomo, że brzoskwinie z twarogiem to niesamowite połączenie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Brzoskwinie w zalewie 1 kg twarogu 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie: Twaróg mielimy za pomocą blendera. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i przecieramy papierowym
Kuchnia Łukasza