słodkie - 12682 przepisów (strona:439/846)

Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek. 184

pistacjami. Syrop. Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto. Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny. Syrop możemy przygotować wg własnego smaku, nie jesteśmy ortodoksyjni

Kulinarny karnet Christophera
Churros - na dobry początek dnia. 188

Churreria na dworcach, lotnisku i wszystkich ruchliwych ulicach. Jest to bardzo popularna przekąska śniadaniowa. Te długie paluchy zjada się samodzielnie lub po umoczeniu w kawie z podwójnym mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie. Składniki. 200 g mąki 180ml wody 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania

Kulinarny karnet Christophera
Kluski francuskie smażone. 201

małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Kluski francuskie podajemy polane sosem. Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z awokado. 168

Soup with avocado. Składniki. 2 awokado dojrzałe 125 ml śmietany słodkiej 200ml bulionu z drobiu 1 łyżka wytrawnego sherry sól 4 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki wody sól Wykonanie. Z dojrzałego awokado wydrążyć miąższ. Wlać śmietankę i zmiksować. Dodać zagotowany bulion, dobrze wymieszać .Doprawić solą ,sherry, pieprzem i odstawić. Mąkę kukurydzianą zagnieść z małą ilością wody, ciasto powinno być twarde

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 206

listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią. Pozostałe kurki usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Upieczoną roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć w ziarnach sezamu. Roladkę pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Grillowana karkówka z wędzoną szynką. 177

pomidory koktajlowe 0,5 szt. papryka żółta 0,5 szt. papryka czerwona przyprawa do dań Kucharek majeranek pieprz cayenne 2 ząbki czosnek 3 łyżki olej bazylia pieprz czarny papryka słodka Wykonanie. Karkówkę pokroić na 4 kotlety, rozbić, przyprawić. Do oleju dodać pokrojony drobno czosnek, dwa listki pokrojonej drobno bazylii i włożyć doprawione kotlety. Marynować około 1 godziny. Kotlety wyjąć, ponacinać

Kulinarny karnet Christophera
Słoneczna sałatka z boczkiem i smażonymi kaparami. 211

kapusty pekińskiej 1 papryka żółta 5 pomidorków żółtych 20 dag boczku wędzonego 1 słoik kaparów 3 łyżki oleju Sos. 300 ml jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka sosu chilli słodko pikantnego  sól, pieprz Wykonanie. Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć kapary ,aż się rozwiną. Sałatę lodową pokroić w dosyć duże kawałki , a kapustę pekińską

Kulinarny karnet Christophera
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 307

się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego  winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami.  Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy

Kulinarny karnet Christophera
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 332

spaghetti z dziurką. Składniki. 2 piersi z kurczaka 1 garść makaron bucatini 2 ząbki czosnku 2 łyżki natka pietruszki przyprawa do dań Kucharek pieprz 0,5 łyżeczki papryka słodka 10 dag mozzarella biała starta oliwa z oliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana 36% 1 łyżeczka sosu miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie . Piersi

Kulinarny karnet Christophera
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 320

piersi z kurczaka 20 dag pieczarki 1 por 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs  2 łyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki

Kulinarny karnet Christophera
Soczyste schabowe 201

jajka 2 łyżeczki śmietana 18% 2 łyżeczka ketchup 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić  i włożyć  do marynaty. Pojemnik z marynatą i filetami przykryć  i wstawić

Kulinarny karnet Christophera
Pomidory zapiekane z gruszką i smażonymi kaparami 178

Roasted tomatoes with pear and fried capers Połączenie kwaśnego, słodkiego i słonego też może być atrakcyjne. Składniki. 2 pomidory 1 gruszka Konferencja 2 łyżki kaparów królewskich 1 łyżka bazylii sól Wykonanie. Z pomidorów ściąć górę i wydrążyć wnętrze, posolić. Kapary smażyć na oliwie ,aż się rozwiną. Gruszkę dojrzałą obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaparami i posiekanymi listkami

Kulinarny karnet Christophera
Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey 168

zalać przegotowaną, przecedzoną zalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć Tak zamarynowane śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko. Rada. Londyńskie śliwki jemy z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi, z mięsem ,warzywami, białym serem, pieczywkiem. Śliwki mają wspaniały korzenny smak i są delikatniejsze od świeżych marynowanych w occie

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura z czerwonej cebuli 143

resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów

Kulinarny karnet Christophera
Knedelki z pomidorkami 124

plastry, na każdy położyć  jeden lub dwa pomidorki i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrzącą, lekko osoloną  wodę i gotować, aż wypłyną. Podawać ze śmietanką. Knedelki, nadziane słodkimi  pomidorkami  cherry, mogą śmiało zastąpić deser

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania