słodkie - 12682 przepisów (strona:440/846)

Kolorowe kuleczki 154

Składniki: 250 g sera twarogowego, 1/2 brie, 200 g kremowego serka śmietankowego, 4 łyżki mleka, przyprawy: pieprz, sól, płatki migdałowe, sezam, czerwona papryka słodka, bazylia, tyminek, pieprz kolorowy. Przygotowanie:   Wszystkie trzy sery rozgniatamy widelcem, dodając mleko. Przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie wkładamy do lodówki na 15 min. Po wyjęciu z lodówki formujemy kuleczki i obtaczamy po 3 kuleczki

Aga w kuchni
Bezowy tort 241

miękkie masło, gdy masa będzie utarta dodajemy kakao i kieliszek spirytusu. Jeden krążek bezowy smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (chodzi o to by był kwaśny, bo beza jest dosyć słodka). Układamy następną warstwę bezową, którą smarujemy przygotowanym kremem. Na to kolejna warstwa bezowa, którą polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej w rondelku czekolady z mlekiem. Taką polewę przelałam do woreczka śniadaniowego

Aga w kuchni
Nuggetsy z sosami 343

jajku i obtoczyłam w panierkach. Muszę przyznać, że panierka z Winiar jest bardziej wydajna. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Sosy również szybko przygotowałam z papierka, dodając do dipu słodko-kwaśnego tylko majonez i ketchup, a do sosu serowego majonez i śmietanę (bo nie miałam jogurtu). Jak dla mnie lepsze są Winiary, pod względem panierki i dipu

Aga w kuchni
Sok z granatu organiczny 144

charakteryzuje się lekko cierpkim smakiem. Nie jest słodki, ale też nie jest kwaśny. Zawiera 100% sok z owoców granatu. Mi bardzo ten smak przypadł do gustu. Jedynym minusem może być cena, za pół litrową butelkę trzeba zapłacić 25, 50 zł, a można go kupić tutaj . Sok z granatu jest bardzo zdrowy-  granat zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, przeciwdziała procesom

Aga w kuchni
Karmelowe płatki z migdałami 131

Karmelowe płatki z migdałami... idealnie pasują do popołudniowej kawy, taka mała słodka przekąska :) Składniki: 70 g płatków migdałowych, 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego. Przygotowanie:    Płatki migdałowe mieszamy razem z mlekiem skondensowanym słodzonym. Na blaszce od piekarnika układamy papier do pieczenia i wylewamy naszą masę. Delikatnie rozsmarowujemy nożem tak cienko jak się tylko da. Blachę wkładamy do piekarnika

Aga w kuchni
Czekoladowy deser w trzech kolorach 190

tego jest afrodyzjakiem... więc taki mały deser na pewno nikomu nie zaszkodzi :) Składniki: 45 g gorzkiej czekolady, 45 g białej czekolady, 45 g mlecznej czekolady, 200 ml śmietanki słodkiej 18%, 3 żółtka, 2 łyżeczki cukru. Przygotowanie:    Połamane kawałki czekolady wkładamy do trzech miseczek - najlepiej metalowych (do jednej białą, do drugiej mleczną i do trzeciej gorzką). Miseczki umieszczamy

Aga w kuchni
Batoniki owsiane wg. Nigelli 136

zrobić ;) Jedyny mój błąd jaki zrobiłam to wylałam masę na za małą blaszkę do pieczenia, chciałam by batoniki były wyższe, a przez to źle się kroiły. Smak jest rewelacyjny, słodkie i mega zbożowe:D Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 250g płatków owsianych górskich, 75g wiórek kokosowych, 100g suszonej żurawiny, 125g orzeszków ziemnych niesolonych (u mnie mieszanka studencka), 125g mieszanki

Aga w kuchni
Drobiowe szaszłyki z ananasem 181

Wczoraj była taka ładna pogoda, więc trochę grillowaliśmy :) Oprócz tradycyjnej kiełbaski i karkówki były skrzydełka w sosie słodkim chilli oraz ananasowe szaszłyczki :) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 duże cebule, 2 czerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie:     Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy

Aga w kuchni
Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem 243

Składniki: 2 piersi kurczaka, 300 g boczku, 2 cebule, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka majeranku Kamis, 1 łyżeczka bazylii Kamis, 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis, 1/2 łyżeczki chilli Kamis.   Przygotowanie:     Piersi kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę z ketchupu, majeranku, bazylii, papryki oraz chilli. Marynujemy w takiej marynacie kurczaka ok. 2 godzin. Następnie nadziewamy

Aga w kuchni
Zapiekanka z mięsem mielonym 327

pomidory, 300 g ziemniaków, sól morska Specialite Kamis, pieprz czarny Specialite Kamis, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta , sos: 400 ml śmietany 12%, 2 jajka, szczypta soli Kamis, papryki słodkiej Kamis i pieprzu kolorowego Kamis.   Przygotowanie:      Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną

Aga w kuchni
Lizaki wafelkowe 155

Robicie przyjęcie dla dzieci i nie macie pomysłu na coś słodkiego... polecam proste i bardzo smaczne lizaki wafelkowe :) Składniki: 1/2 opakowania wafli ryżowych, 1/2 opakowania lukru różowego Dr. Oetker, 1/2 opakowania białej polewy Dr. Oetker, 1/2 opakowania czekoladowej polewy Dr. Oetker posypki kolorowe i wiórki kokosowe. Przygotowanie:     Wafelki kroimy na 4 części. Każdą część nadziewamy delikatnie na wykałaczkę

Aga w kuchni
Szkoła Gotowanie 186

działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe; sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery.  W każdej części znajdziemy poradnik, składający się z podstawowych rad oraz pojęć. Ponadto w kategorii znajdziemy wiele wspaniałych przepisów na najprostsze dania. Z tą książką gotowanie musi

Aga w kuchni
Domowy koncentrat pomidorowy 183

środku zimy otworzyć słoik z pysznymi, pachnącymi pomidorami i zrobić jeszcze lepszą pomidorówkę, gołąbki w sosie pomidorowym czy spaghetti. Składniki: 5 kg soczystych i słodkich pomidorów, 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis, sól morska Specialite Kamis, pieprz czarny Specialite Kamis. Przygotowanie:      Pomidory dokładnie myjemy, wycinamy zieloną część z każdego pomidora. Kroimy w kawałki

Aga w kuchni
Drożdżówki serca z chałwą 190

Przepis na te drożdżówki znalazłam na blogu Just My Delicious   Do nadzienia nie dodawałam już cukru, bo chałwa wydała mi się wystarczająco słodka :) Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia pomogą Wam w przygotowaniu idealnych drożdżówek w kształcie serca :)   Składniki: 2,5 szklanki mąki, 15 g drożdży, 1 łyżka cukru waniliowego, 300 ml mleka, 1 jajko, kilka kropel olejku arakowego

Aga w kuchni
Faszerowane cukinie z grilla 186

odparowania większej ilości wody. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki, odcinamy końcówki. Miąższ z cukinii wydrążamy łyżką do melona. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Przyprawiamy słodką papryką oraz ognistą mieszanką przypraw. Wydrążone cukinie faszerujemy farszem, układamy kawałki żółtego sera. Owijamy każdą połówkę folią aluminiową i grillujemy ok. 30 minut

Aga w kuchni