słodkie - 12682 przepisów (strona:443/846)

Domowe wafle. 4285

Pyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w rodzinie znikają ze stołu w kilka minut.  Długo czasu zajęło, aby ułożyć idealny przepis na wafle! Ale się udało.  Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam

Kuchnia Łukasza
Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym. 467

Wszyscy uwielbiają brzoskwinie w zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce uwielbiam. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Spód: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła opakowania budyniu o smaku toffi 150 g cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń

Kuchnia Łukasza
Obwarzanki. 441

Smaczne, słodkie, lekko kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej.  Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą

Kuchnia Łukasza
Sernik cytrynowy z twarogu. 260

Pyszny, smaczny, słodki, niesamowicie pachnący cytryną, łatwy w przygotowaniu sernik! Jak wiadomo większość serników często opada lecz nie ten! Dzięki temu, że sernik jest pieczony w kąpieli wodnej nie opada i jest bardziej wilgotny. My z rodziną takie serniki uwielbiamy na ciepło z łyżeczką gęstej kwaśnej śmietany, ale i podany na zimno smakuje bardzo dobrze. Zapraszam! Składniki: 1 kg twarogu

Kuchnia Łukasza
Tarta z czarną porzeczką. 307

całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach...  Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam! Składniki: Spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru

Kuchnia Łukasza
Pikantne pałki z kurczaka. 251

makaronem i surówką ,,Coleslaw" . Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 12 pałek z kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka domowej przyprawy do grilla 1 łyżeczka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżki soli 75 g masła Przygotowanie:  Do majonezu i śmietany dodajemy

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka owsiane. 335

Idealne ciasteczka owsiane z nutką cynamonu i migdałami, podczas pieczenia których pyszny zapach będzie się roznosił na całą kuchnię.  Pyszne, smaczne, słodkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu takie właśnie powinny być! Zapraszam! Składniki: 100 g masła 2 jaja 70 g brązowego cukru 4 łyżki otrębów pszennych Szklanka mąki owsianej 2 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów Łyżeczka cynamonu

Kuchnia Łukasza
Wrap śniadaniowy. 363

prostu zawinięte w pyszną, mięciutką domową tortillę. Zapraszam! Składniki: 2 ugotowane na twardo jaja 3 plasterki pomidora 3 plasterki ogórka 20 g fety 2 łyżki sosu słodkiego chilli 1 łyżeczka sosu pomidorowego Domowa tortilla Przygotowanie:  Jaja obieramy i kroimy w plasterki. Środek tortilli smarujemy sosem chili i sosem pomidorowym na to układamy jaja, pomidor, ogórek, pokruszoną fetę i zawijamy

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka ze śliwkami. 309

Pyszne, smaczne, słodkie, leciutkie ciasteczka ze śliwkami w karmelu. Ciasteczka udały się po prostu niesamowicie, były na tyle smaczne, że zjedliśmy je z rodziną i gośćmi w kilka minut. Wszystkim bardzo smakowały.  Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo na pewno każdy ma zamrożony płat ciasta francuskiego, a śliwki są u każdego w ogrodzie lub można

Kuchnia Łukasza
Domowe słodzone mleko skondensowane. 433

Przygotowanie:  Mleko wlewamy na patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40-50 min, do odparowania masy do 400 g. Po tym słodkie mleko skondensowane przecedzamy. Mleko skondensowane możemy przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 tygodnie, ale u mnie w domu nie doczekuje nawet pierwszych dwóch dni i już jest zjedzone. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Tort ,,Ptasie mleczko" 383

jedno z najlepszych cukierek na świecie, z pewnością każde dziecko jak i dorosła osoba lubi te malutkie, słodziutkie cudeńka. Tort ,,Ptasie mleczko" to jest coś nadzwyczajnego, leciutki, pulchny, słodki całkowicie przypominający piankę z cukierków, no jednym słowem niebo w gębie. Ten tort jest po prostu idealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)! Składniki: Ciasto

Kuchnia Łukasza
Ciasto z dynią, gruszką i figami 273

znowu dynia..., a w ogródku czekają jeszcze następne okazy :-). Rodzinka mnie w końcu pogoni  z tą dynią... Ale tym razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast  wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka cytrynowe 958

podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją) - schłodzony krem wyjąć z lodówki - ostudzone ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając - ciasteczka schłodzić Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym

Smakołyki Bereniki
Burrito 230

Burrito SKŁADNIKI: -500g mięsa mielonego -1 cebula -2 ząbki czosnku -300g wędzonego boczku  -puszka pomidorów  -pół puszki czerwonej fasoli -pół puszki kukurydzy -2 słodkie papryki ale te podłużne  - przyprawy do buritto i texmex -sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy  cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem

Zainspiruj się kuchnią
Ciasto czekoladowe z kokosem 403

zaś po stopieniu zapach unosił się po całym domu:) Myślałam, że będzie miał on konsystencję podobną do oleju rzepakowego czy oliwy, jednak ten olej konsystencją przypomina masło. Nie jest słodki, sam w sobie dla mnie jest nieco mdły, ale w cieście sprawdził się rewelacyjnie! Ciasto miało intensywny kokosowy smak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne. Właściwości oleju kokosowego: reguluje przemianę

Z miłości do słodkości