Składniki: jajka 4 sztuki, twaróg 25 dag, ząbki czosnku 6 sztuk, szczypiorek 1 łyżka, słodka papryka Prymat - do smaku, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, Sól ziołowa- MŁYNEK - do smaku, śmietana 2 łyżki jajka "XL" - ugotować na twardo, obrać ze skorupki i drobniutko je posiekać twaróg śmietankowy ze Strzałkowa pognieść widelcem ząbki czosnku obrane posiekać na drobno dodać do jajek
W Mojej Kuchni Lubiętalerz na tym tłuszczu usmażyć pieczarki z cebulą, papryczką marynowaną ostrą razem z pestkami dolać wody, włożyć podudzia, wsypać kucharka i pod przykryciem dusić z 30 minut śmietanę słodką 12% wymieszać z mąką z ciut wodą i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki podawać z ziemniakami, ryżem, kaszami...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka z kaczki 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czarny pieprz mielony Prymat, słodka papryka Prymat 1 łyżeczka, miód pszczeli 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, jabłka 4 sztuki, przyprawa w płynie - do smaku przygotować marynatę: olej, pieprz, papryka, majeranek, miód, kucharek, sok z cytryny dobrze wymieszać udka kacze opłukać
W Mojej Kuchni Lubięmaśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku i dodać sparzony szpinak, podsmażać z 5 minut mieszając do szpinaku wsypać ostrą paprykę, kucharka i wymieszać do szpinaku wlać gęstą słodką śmietanę i wymieszać, dusić mieszając z 3 minuty makaron "łazanki" ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kurkumy - dla koloru, wylać na sito, przelać zimną wodą makaron wsypać do szpinaku
W Mojej Kuchni Lubięjogurt i do lodówki na kilka godzin ciasto wyjąć z blaszki i delikatnie usunąć papier do pieczenia i przełożyć na talerz ciasto jest po prostu obłędnie smaczne, mało słodkie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajkiem, cebulą posiekaną, bułką odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem,papryką ostrą na gorącym oleju smażyć rumiane mielone kotlety, dodać żabki czosnku i pokrojone pieczarki z cienko pokrojoną papryką słodką pod przykryciem dusić z 10 minut mielone podać z ziemniakami tłuczonymi i surówką np. z zielonych pomidorów sałatka - własne przetwory zimowe, jest u mnie w przepisach...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięupieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na 30 minut sernik na talerz przełożyć z blaszki jak jest dobrze wystudzony sernik jest pysznie kawowy z posmakiem wanilii, nie za słodki i smakuję z herbatką.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwody jeśli listki są nieduże to je w całości dodać do piersi i mieszając podsmażać do odparowania nadmiaru wody całe jajka dobrze rózgą lub blenderem ubić z 12% słodką śmietaną wlać do szpinaku i mieszając zagęścić podać z ugotowanym makaronem w osolonej wodzie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwidelcem i wlać do szpinaku mieszając z 1 minutę ostudzony szpinak nakładać na naleśnik, podwinąć boki i zawijać jak roladki podać podgrzane w piekarniku lub mikrofali, można dodać śmietanę słodką gęstą naleśniki są bardzo smaczne ze szpinakiem i twarogiem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwiśniowy wymieszać w 3/4 szklanki wody, wlać do kompotu i mieszając doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gotowanie kompot zostawić do wystudzenia i potem schować do lodówki jeśli lubisz bardziej słodki kompot to daj np.3-4 szklanki cukru nam zasmakował kompot w dużej szklance 3/4 litra z listkiem świeżej bazylii dzięki której jest orzeźwiający delikatny smak..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki cukinie umyć, pokroić na małe kawałki i posolić, odstawić na 30 minut, po tym czasie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda gazowana 1/2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 1 główka, ziemniaki ugotowane 1 kg , natka pietruszki 2 łyżki, buraczki konserwowe 1 słoik/300ml mielone z indyka dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, wodą gazowaną, kucharkiem
W Mojej Kuchni Lubięprzełożyć pianę z rabarbarem i piec jeszcze z 20 minut ciasto wyjąć z blaszki i papieru dopiero gdy jest wystudzone, można posypać cukrem pudrem ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięminut w 200C upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i sokiem który wyciekł w czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę jak ciasto dobrze wystygnie posypać pudrem cukrem ciasto filo przypomina ciasto francuskie choć jest mniej kruche............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięósemki rabarbar opłukać obrać i pokroić na 1 cm kostki wszystko zalać wodą, wsypać cukier, goździki i po zagotowaniu gotować z 5 minut na średnim ogniu kompot jest mało słodki i gasi pragnienie w upały............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię