jęczmienną z braku pęczaku) - 500ml bulionu (dałam mniej i uzupełniłam wodą) - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego - sól, pieprz, chili, oregano, kmin rzymski, dałam także ostrą i słodką paprykę - 3/4 szklanki domowej passaty (lub pomidorów z puszki rozdrobnionych) - 1 mała puszka fasoli czerwonej lub białej, lub pomieszane (ja dałam białą, z braku czerwonej) - 1 mała puszka kukurydzy - natka
Smaczne Zdrowesucho. Są pyszne! Tak fajnie chrupią w taflach czekoladowych. Zastosowań mają wiele. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż są bardzo wydajne! Zarówno Crispearls jak i wiele innych słodkich cudów możecie nabyc w sklepie internetowym Patiserka.pl . Warszawskie chwalę, ale i moje regionalne pochwalę również. Krosno słynie z wysokojakościowych wyrobów szklanych. Pewnie o tym wiecie. Dzięki firmie Glasmark mogę Wam pokazac
Blondynka GotujePyszne placki z dyni z brzoskwiniami i domowym sosem karmelowym - pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. SKŁADNIKI 1 szklanka puree z dyni
Moje Kuchenne Rewelacjedusić do obiadu ale możecie także ją podać w takiej wersji :) Składniki: 500 g marchewki pęczek pietruszki 3 jajka 80 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy i ścieramy a tarce z grubymi oczkami, dodajemy mąkę, wbijamy jajka, posiekana pietruszkę, oliwę i papryki - wszystko
Niezły Młynekjajek 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki olej lub oliwa (może być smakowa) 2-3 ząbki czosnku (może być również suszony) Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, słodka papryka, majeranek, mielony kminek, oregano - ilość według uznania Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić, by puściły sok. Następnie odcisnąć i zgrillować z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Cebulę
Czerwień i błękitprostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu, ale te były najlepsze. Najlepsza rekomendacja ciesząca serducho – warto
Poezja smakuDo przygotowania sękacza użyłam marcepanu własnej roboty , który przyrządza się w nie więcej niż 10 minut, ale możecie kupić gotową masę. Ciasto jest dosyć pracochłonne, bo
My Culinary Artwydała się całkowicie zapomnieć. Użyłam miąższu dyni, który pozostał mi z tej zabawy . Ta propozycja moim zdaniem jest dużo lepsza od kremu np. z marchewką, bo nie wychodzi na słodko, jest za to wspaniale kremowa i wyrazista w smaku. Składniki: - ok. 400 g dyni - 1 litr bulionu warzywnego - 200 g pomidorów - 1 łyżka margaryny - 1 łyżka mąki - 1/2 szklanki śmietany
Kulinarne zapędy KokosaDawno nie piekłam ciasteczek , prawda ? Dobrze jest mieć w domu zachomikowane jakieś pudełko pełne chrupiących małych słodkości , ale niestety Żarłoczki wszystko wyjadły... Ponieważ nie było w domu nic słodkiego a ja nie miałam ochoty na nic bardziej skomplikowanego więc powstały kruche ciastka z pekanami bo właśnie te orzechy miałam pod ręką. Można użyć zwykłych orzechów włoskich albo nie dodawać żadnych
Smaczna Pyzauprażyć. To idealna przekąska dla leniuszków, pestek nie trzeba obierać z łupin, prażymy je i od razu jemy. A tutaj znajdziecie kilka inspiracji na wykorzystanie upieczonej dyni na słodko i nie tylko: Sernik dyniowy z karmelem Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa
Kulinarne przygody Gatitypłatkami. Jeśli owsianka będzie za gęsta możemy dolać trochę soku pomarańczowego. Całość przekładamy do słoiczka/miseczki. Na owsiance kładziemy serek, plasterki pomarańczy i jagody goij. Jeśli pomarańcza była mało słodka możemy dodać jakieś słodzidło. Słoiczek zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki
Kuchenny Skrawek Niebaszklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki kiszone 200 g startego sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, słodka i nieco ostrej papryki mielonej niepełna łyżka suszonej kolendry Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam pestki, gniazda nasienne. Kaszę jaglaną przepłukuję gorącą wodą (co pozwala pozbyć się goryczki), gotuję w podwójnej
W kuchni Karmel-itkirosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego ½ litra wody 2 cebule ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ małego ketchupu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki cukru ½ łyżki soli morskiej Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć
Moje domowe kucharzeniemniejsze kawałki i wrzucam do wysokiego naczynia. Szpinak płuczę, osuszam i kroję, odcinając tym samym ogonki. Wrzucam do owoców, dodaję mleko, miód, (pominęłam tę opcję - owoce były wystarczająco słodkie) i miksuję blenderem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 5-6 ząbków czosnku zioła typu tymianek, kolendra, rozmaryn, majeranek 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu papryka słodka w proszku 2 łyżki sosu sojowego WYKONANIE: Z podanych składników, oprócz czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem
W kuchennym oknie Ewy