kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął
Świat Smakuwprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem przypomina ślimaka. Pyszności! Pierekaczewnik to tatarski piróg, który posiada znak GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność). T atarska Jurta oferuje swoim Gościom jedyny
Sajkofanka smakupełen sukces bo jako pierwsze zniknęły z półki w spiżarce. W tym roku zrobiłam ich drugą wersje, którą znalazłam na blogu u Anki w garach . Ogórki są wyśmienite, słodko-pikantne i mimo, że przepis mówi o obraniu ich ja postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzekona się jak ja do jagnięciny :) składniki: 500 g mięsa jagnięcego ( ja użyłam łopatki jagnięcej i sama ją zmieliłam) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka mięty suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz
Niezły MłynekPanna Cotta w wersji czekoladowej. Na blogu znajdziecie już wersję kawową tego deseru oraz klasyczną . Dziś nadeszła kolej na wersję czekoladową. Jest równie pyszna jak pozostałe. Delikatna, nie za słodka, a maliny doskonale komponują się z czekoladą... Składniki: 300ml śmietanki 30%, 100ml mleka, 50g cukru, 100g mlecznej czekolady, 1/2 laski wanilii, czubata łyżeczka żelatyny
Z miłości do słodkościJakiś czas temu dostałam dużo pysznych, słodkich i bardzo dojrzałych już renklod. Wszystkich byśmy nie przejedli, więc trzeba było coś wymyślić, by śliweczki się nie popsuły. Po chwili namysłu postanowiłam zrobić mus, ale nie miałam czasu pakować go do słoików, zresztą aż tak dużo to by go znowu nie wyszło, więc i mus trzeba było zużyć dość szybko. Pomysłów było
Ratunku obiadGdzieś zobaczyłam odrywańca cynamonowego, gdzieś przeplatanego serem i ziołami, gdzieś przekładanego krążkami jabłka. Tak powstało to ciasto - połączenie przeróżnych przepisów. Rewelacyjne, słodkie, cynamonowe, jesiennie. Połowa zniknęła zanim zdążyło ostygnąć. Poparzyliśmy sobie opuszki ale zdecydowanie w słusznej sprawie. Cały dom pachnie cynamonem, jabłkami i masłem. Idealne na niedzielę, z resztą od poniedziałku do soboty też będzie idealne ;). Składniki: ciasto
Brzuszki Łakomczuszkikurczaka. Dodatek sera i majonezu nadają kurczakowi nowego, oryginalnego smaku. Składniki - podwójny filet z kurczaka - jajko - 2 łyżki mąki - 2 łyżki majonezu - 15 dag startego żółtego sera - mielona słodka papryka, pieprz ziołowy - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony
Świat SmakuSłodkie sierpniowe maliny, ściskane w dłoni, które ociekają lepkim sokiem. Umazana czerwienią sukienka, twarz i usta. Czekające na jego pocałunki pachnące morską bryzą, na bliskość skóry słonej od morskiej fali. Jako mała dziewczynka nie znosiłam kaszy manny pod żadną postacią. Na samą myśl wzdrygałam się, a zapach gotowanego przez babcię grysiku wywoływał u mnie silne konwulsje. Od czego to zależy
W kuchni Karmel-itkipapierówki. Sweet Relish: Składniki na 2 słoiczki 250 ml: 1 bardzo duży pomidor lub 2 mniejsze 2 papierówki 1 cebula dymka 1 czerwona cebula 1 ogórek konserwowy 1 słodka czerwona papryka 1 ząbek czosnku sól ziołowa prowansalska do smaku ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 50 ml soku pomidorowego Wszystkie warzywa myjemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzbyt wiele, a za to wiadomo co się je :) PAPRYKARZ 3 średnie marchewki 1 spora cebula makrela wędzona ok. 1/2 szkl. ryżu koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę z cebulką dusimy na patelni, aż zmięknie. Gdy warzywa będą już miękkie
Co w głowie piszczyułożyć pozostałe borówki - ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności
Smakołyki BerenikiMoja jeżynka w tym roku obrodziła więc trzeba wykorzystać owoce. Na przetwory za mało do zjedzenia za dużo więc trzeba było zrobić coś słodkiego. I tak powstały te maleństwa. Jeżynki bardzo ładnie zabarwiły śmietankę. A dzisiaj tworzę też serniczek na zimno z jeżynkami, zobaczymy co z tego wyjdzie. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki krupczatki
Monia miesza i gotujegalaretka...palce lizać! :) Składniki (na 5 średnich słoiczków): 1,3 kg łopatki wieprzowej 1,5 łyżeczki soli łyżeczka pieprzu 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę łyżka majeranku pół łyżeczki słodkiej papryki 12 liści laurowych Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w średnią kostkę. Pokrojone mięso zasypałam przyprawami, dodałam czosnek, dokładnie wymieszałam i odstawiłam przykryte do lodówki na całą noc. Mięso
Kulinarny Pamiętnikcynamonem (gdyby komuś było za mało), polać lukrem, lodami... Smakowego! Widzicie po prawej stronie na zdjęciu wyżej tego kota lub twarz, nieco przerażającą, która prawdopodobnie przybyła z jakiegoś słodko-drożdżowego piekła i objawiła się w postaci tego ciasta, które właśnie zjadłam ze smakiem? Ha, teraz, kiedy już wam o tym powiedziałam, to na pewno widzicie. Kolejny przykład
Weganizm infantylny