zimną wodą. Odstawiamy na bok. 4. Miksujemy dokładnie zawartość rondelka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (ja dodałam również łyżeczkę ksylitolu, ponieważ jak dla mnie krem był za mało słodki) i wrzucamy główki szparagów. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając. 6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy
My Culinary Arttortille 1 pierś z kurczaka 1 mała puszka kukurydzy lub mieszanka (kukurydza, fasola) 100g sera żółtego 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz + do podania: kwaśna śmietana, guacamole lub salsa 1. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy
My Culinary ArtFantastyczny sernik na lato. Jest delikatny, "piankowy", a kwaskowaty smak matchy idealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml śmietanki
My Culinary Artząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy
Tajskie smakipapryczkę chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut. 4. Podajemy z makaronem ryżowym i (opcjonalnie) słodkim sosem chilli. Smacznego :) Potrawa inspirowana przepisem ze strony KUCHENNY BLAT
Tajskie smakiWieprzowina potrafi być niewdzięczna jeśli chodzi o przygotowanie. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje
Tajskie smakiPyszny i delikatny japoński rosół z dodatkiem pasty miso (która jest bardzo zdrowa!) z pszennymi noodlami, zainspirowany przepisem ze strony SŁODKO-KWAŚNY . Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto. Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich
Tajskie smakiwychodzi) Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Następnie do miski wkładamy 200g serka półtłustego, 600g serka waniliowego, 4 łyżki kakao i 5 łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie to oczywiście ilość cukru można zwiększyć. Całość miksujemy blenderem. Do szklanki wlewamy 1/3 wrzątku, w którym rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny. Żelatynę dolewamy do serków i miksujemy blenderem. Wylewamy na dno tortownicy. Odkładamy
Kolizje Smakówpolewamy nim owoce. Ilość soku zależy od owoców. W przedstawionej sałatce jest duża ilość kwaśnych produktów, dlatego soku dajemy mniej ( około 2 łyżek) Latem, gdy będzie więcej świeżych słodkich owoców, soku można dać więcej. Całość mieszamy. Nakładamy do miseczek powstałych z grejpfruta i zajadamy ze smakiem
Kolizje Smakówpieczenia łyżka spirytusu lub octu (np. jabłkowego/ roślinnego) 2 łyżki śmietany 18% Polewa cytrynowa: 3 białka 1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa) sok z połowy cytryny Dekoracja: czekolada (gorzka lub mleczna) Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.) Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy
Kolizje SmakówNaszą następną propozycja na słodki deser są tartaletki z owocami. Wymagają trochę przygotowań, gdyż kruche ciasto musi odleżeć godzinę w lodówce. Jednak dużym jego plusem jest to, że należy go bardzo krótko wyrabiać by nie zatracił swojej kruchości i zawsze się udaje. Osoby, ktore nie mają czasu na robienie ciasta mogą kupić gotowe kruche ciasto. Przygotowanie masy serowej i owoców
Kolizje SmakówZbliżają się ciepłe i słoneczne dni, a wraz z nimi ochota na coś zimnego i orzeźwiającego. Naszą propozycją na ten czas jest kawa na zimno domowej roboty. Pyszna, słodka i przynosząca ulgę w upalne dni. Składniki: Ulubiona kawa Bita śmietana ( gotowa lub domowej roboty) Lody (wanilinie lub czekoladowe) Wiórki czekoladowe Zaparzamy ulubioną kawę i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie łyżkę lodów
Kolizje Smakówbeztroskim czasem zabaw, bieganiem po podwórku, czy przedszkolem. My mamy kilka takich dań np. zielona fasolka kojarzy nam się z wakacjami u babci na działce, a mizeria na słodko z latem nad jeziorem. Przedszkole natomiast kojarzy nam się z marchewką z groszkiem. Długo szukałyśmy przepisu, który będzie idealnie oddawał smak dzieciństwa. W końcu udało się nam go znaleźć i chcemy
Kolizje SmakówDzisiaj czas na prawdziwe poznańskie danie czyli plendze na słodko, podawane z cukrem i śmietaną. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 5 starych ziemniaków Mąka pszenna (około 4 łyżki) Jajko sól Olej do smażenia Śmietana i cukier jako dodatek do placków. Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy około 4 łyżek mąki
Kolizje Smakówkremówki 100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek kroimy w paski. Nastawiamy wodę z odrobiną soli i cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy
Kolizje Smaków