słodkie - 12682 przepisów (strona:492/846)

Obwarzanki odpustowe 1180

zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie

prawdziwe jedzenie
Niebanalne ciasto z patelni 130

dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala. Ciasto dzięki skarmelizowanej skórce jest dość słodkie by jeść je bez dodatków. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie żeby posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą jak ciasto zrobione w piekarniku. Przydatny do zrobienia ciasta z patelni

prawdziwe jedzenie
Kluski na szybką kolację 361

Wyrabiamy ciasto i lepimy małe kuleczki.  Wrzucamy na osolony wrzątek.  Czekamy aż wypłyną i po dosłownie paru minutach wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy do mięsa lub na słodko np. z białym serem

prawdziwe jedzenie
Tort z patelni 144

maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala. Więcej informacji o ciastach z patelni według moich przepisów .  Masa owocowa: Ma przeciąć słodki smak ciasta i delikatnie je nawilżyć. Dżem porzeczkowy (lub inny koniecznie kwaskowy) rozrzedzam wodą i mieszam z odrobiną alkoholu (według uznania). Masa serkowa: Twaróg miksuję z bananami na gładką masę

prawdziwe jedzenie
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 192

masę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Bakalie można wybrać dowolne: im więcej daktyli, moreli czy rodzynek tym bardziej słodkie ciasto. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu

prawdziwe jedzenie
Risotto z mięsem i kapustką 155

Składniki : 200 g ryżu 300 g schabu 3 cebule ćwiartka białej kapusty olej sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Zaczynamy od mięsa: schab kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, dolewamy wody i dusimy pół godziny pod przykryciem.  Dodajemy poszatkowaną cebulę. Ryż płuczemy na sitku, dokładamy do mięsa i przyprawiamy (dwie łyżeczki soli i po łyżeczce innych przypraw

prawdziwe jedzenie
syrop z buraka 153

Słodki i bardzo wartościowy wyciąg z buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy jest świeży i właśnie dlatego nastawiam syrop tylko z jednego buraka a nie kilku na raz. Składniki: średniej wielkości surowy burak łyżeczka cukru Buraka dokładnie myjemy i wycieramy. Odcinamy plasterek z wierzchu

prawdziwe jedzenie
Surówka z czerwonej kapusty 194

Słodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem.   Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli   łyżka oleju Kapustę i obrane jabłko ścieram na tarce, dodaję sól, olej i kilka łyżek soku z cytryny. Wymieszane składniki odstawiam na pół godziny do przegryzienia. Do wszystkich surówek polecam  domowy ocet jabłkowy

prawdziwe jedzenie
Pulchne naleśniki bez mleka 200

Naleśniki do słodkiego nadzienia. Przepis tradycyjny, w którym mleko zastąpiono wodą i olejem. Składniki na 8 sztuk. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody 4 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką choć najłatwiej użyć w tym celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni

prawdziwe jedzenie
Bezglutenowe brownie z kaszą jaglaną i masłem orzechowym 312

cieście wcale nie czuć tego, że nie ma grama mąki, a zamiast niej jest kasza. Jest równie dobre jak zwykłe czekoladowe brownie, równie mokre, czekoladowe, słodkie i ciężkie, aż zapychające, ale taki urok brownie. To najlepszy "zakalec" jaki możecie zjeść, bez smutku, że ciasto Wam nie wyszło :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sos jagodowy na ciepło 266

dodatek do naleśników z serem, sernika lub lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :)   Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (7 min): Jagody wrzucamy razem z cukrem do małego garnka, dolewamy łyżkę stołową wody i stawiamy

PastelFood
Owocowy koktajl 232

jeżynowy banan – kiwi banan – pomarańcza – malina Koktajl nada się świetnie jako podwieczorek, późna kolacja lub w każdym momencie kiedy złapie nas głód lub ochota na coś słodkiego.   Smacznego

PastelFood
Schab pieczony z marchewką i ziemniakami 238

kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął

Świat Smaku
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 157

wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem przypomina ślimaka. Pyszności!  Pierekaczewnik to tatarski piróg, który posiada znak GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność). T atarska Jurta oferuje swoim Gościom jedyny

Sajkofanka smaku
Ogórki konserwowe w curry i papryce 242

pełen sukces bo jako pierwsze zniknęły z półki w spiżarce. W tym roku zrobiłam ich drugą wersje, którą znalazłam na blogu u Anki w garach . Ogórki są wyśmienite, słodko-pikantne i mimo, że przepis mówi o obraniu ich ja postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania