dzisiaj znowu na słodko ;) Oprócz mazurka, baby i muffinów (na blogu później ;)) zagościły u mnie pralinki marcepanowe . Pomysł dała mi Dupcia :) Składniki na masę marcepanową: 200g migdałów w płatkach 250g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu śmietankowego 1 cukier waniliowy Gellwe 2 kieliszki likieru śmietankowego Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 50g margaryny 0,5 szklanki mleka 3,2% Migdały mielimy
Emcia Pichciaromat kwiatu chryzantemy. Smak: i tu byłam zaskoczona. Nie wiedzieć czemu nie gustowałam wcześniej w herbatach czerwonych (zawsze wybierałam białe, zielone...) aż tu nagle... Smak jest przyjemny, delikatny, lekko słodki i po prostu pyszny! Również jak w przypadku poprzedniej herbaty białej, nie skończyłam na jednej filiżance ;) Cena: bardzo zadowalająca :) Zgodnie z informacją otrzymaną od producenta "Według starochińskiej księgi medycyny
Emcia PichciBlue Dragon . Prezentowała się mniej więcej tak: W zestawie otrzymałam: Średnio-ostry sos tajskie czerwone curry Mleczko kokosowe Ostry sos tajskie zielone curry Sos bazyliowy z trawą cytrynową Słodki sos chilli Sos rybny (niestety uległ uszkodzeniu i nie zostanie wykorzystany) Dzisiaj postanowiłam wypróbować średnio-ostry sos tajskie czerwone curry . Wypróbowałam go z mięsem z indyka, odrobiną gotowej mieszanki chińskiej
Emcia Pichcimoich pasjach :( Ale egzamin już w sobotę i jeżeli dobrze pójdzie to oczywiście będę go "objadać", a jak źle to... też! :D Dzisiaj postanowiłam zrobić coś na szybko i słodko. Pogoda za oknem nie zachęca do niczego innego jak ciepłego kakaa i hop pod kołderkę z dobrą książką... ale notatki z prawa cywilnego też mają swój urok :D Sięgnęłam
Emcia Pichci180C i wstawiamy muffiny na ok. 30 minut. Po wyciągnięciu upieczonych muffinek zostawiamy je do ostygnięcia i następnie posypujemy cukrem pudrem (ale i bez tego dodatku są szalenie słodkie!). Smacznego! Dzięki, że jesteście
Emcia PichciSkładniki: 6 nóżek z kurczaka 3 łyżki ketchupu Pudliszki (pikantny) 500g warzyw na patelnię Przyprawy: czosnek w proszku, papryka czerwona słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz Przepis: Do rękawa wkładamy umyte nóżki i dodajemy ketchup razem z przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy w rękawie i wsadzamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut
Emcia Pichcimięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i trzymamy na patelni
Emcia Pichcirozgrzewamy oliwę i smażymy na rumiano z każdej strony. Po ściągnięciu z patelni placuszki osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z miodem akacjowym lub sosem czekoladowym albo łączymy oba te słodkie dodatki
Emcia PichciSkładniki: 200g fasoli pinto 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik nitek z selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% 2 łyżka majonezu lekkiego 2 łyżki musztardy Roleski słodko-ostrej Przepis: Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy przez ok. 60 minut, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy ją do miski i łączymy z kukurydzą i selerem. Dodajemy
Emcia Pichcijako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :) Później dorwałam pierś z kurczaka i postanowiłam ją zamarynować w ww. sosie. Sos stracił na ostrości, jednak doskonale skomponował się z mięsem i nadał mu piękną glazurę
Emcia Pichciroku również pokusiłam się o zrobienie tych cudownych pierniczków :) Link do przepisu znajdziecie tutaj . Możecie powycinać z nich słodkie wzory, w sam raz na wigilijny stół ;) Dodatkowo przyozdobiłam je lukrem białym: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko wlewamy do miseczki i miksujemy na maksymalnych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier puder, aż nasz lukier stanie się gęsty. Lukrem ozdabiamy pierniczki
Emcia Pichciworek ryżu brązowego 1/2 kostki tofu wędzonego PolSoja (ok. 90 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 4 plastry ananasa z puszki Pieprz, sól, słodka papryka w proszku Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki, kroimy w drobną kostkę
Emcia Pichciprzepisu wychodzi ok. 7 kotlecików. Składniki: 1 duża marchew 1 cebula 1 duża pierś kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia Przepis: Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę. Pierś myjemy i kroimy w kostkę. W misce łączymy składniki
Emcia Pichcipuszka brązowej soczewicy cukinia mała czerwona papryka mały kubek jogurtu naturalnego 6 ząbków czosnku natka pietruszki kilka pomidorków daktylowych pomarańczowych szczypta mielonej słodkiej papryki sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy z zalewy, odsączamy. Umytą i osuszoną cuknię kroimy w drobnę kosteczkę, podobnie paprykę. Soczewicę, cukinię i paprykę wrzucamy do miski sałatkowej
Moja smaczna kuchnia