dziś zrobiłam przepis podstawowy ale w wariantach podam co można dodać jeszcze. Głównym składnikiem są....chrupki kukurydziane ! Dzieci je uwielbiają. Ja sama podkradam je mojemu brzdącowi :) A w towarzystwie słodkiej polewy są jeszcze lepsze :) A więc polewę o której wspomniałam wyżej robimy tak: 1 kostka masła 40 dag krówek 1,5 łyżki miodu. To wszystko rozpuścić i gotować
Olikowa kuchniadobrze widzicie. Dziś przepis na tort. Kto powiedział, że tort musi być na słodko? :) Dziś pokażę Wam bardzo smaczny przepis na tort na słono. Spektakularne jest również to, że do tortu użyłam pora. Por jest wybornym warzywem, może trochę niedocenianym. U mnie kilka razy jeszcze wystąpi w roli głównej. Do ciasta użyłam: 200 g mąki pszennej 100 g masła
Olikowa kuchniapieprz Cebulkę drobno kroimy. Ja osobiście wolę lekko przysmażoną. Ale można dodać surową. Wszystko razem mieszamy. Formujemy mniejsze kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy. Ja podałam z salsą słodko-kwaśną
Olikowa kuchniaznowu naleśniki na słodko!!! :) Obiecuję jutro będą na słono...bo u mnie tydzień naleśnikowy :) Dziś zrobiłam naleśniki z budyniem. Oczywiście żeby nie było zbyt nudno nie jest to sam budyń. Ugotowany budyń podzieliłam na dwie porcje. Do jednej dodałam...batony Mars i Danonka o smaku bananowym, a do drugiej serek homogenizowany i mus z kiwi. Składniki na ciasto
Olikowa kuchniazamrażarkę z poprzedniego roku. Więc muszę opróżniać ją, bo zaraz mąż będzie przynosił nowe dostawy! :) Dziś wyjęłam paczuszkę i zrobiłam zupę grzybową z dużą ilością młodych ziemniaczków i młodą, słodką marchewką. Zupa jest klarowna nie zabielana. W całym domu pachnie grzybami.... Lubicie ten zapach? Użyłam: 1 miseczka grzybów leśnych 3 marchewki 2 małe pietruszki 3 ziemniaki 1/2 cebuli 1 liść
Olikowa kuchniazakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto. To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców. Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami. Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków ;) Wypróbujcie, bo warto ! Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) * 250 masła/margaryny * 3/4 + 1/4 szklanki cukru
kolorowotorcikowododałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na które wysypałam jagody. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem
Blondynka Gotujejadłby słoik za słoikiem. Szkoda, że nie miałam więcej moreli do przerobienia, ale w przyszłym roku zrobię go duuuużo ! Morele to nie tylko owoce do deserów. Można je zalać słodko-kwaśną marynatą i otrzymamy doskonały dodatek do mięs albo wędlin . Jeśli lubicie morele to zróbcie sobie koniecznie kawę Morelowe Love - bajka ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOszukane krówki, którymi możemy się ratować w czasie wszelkiego rodzaju diet odchudzających. Być może nie są bezkaloryczne, ale są tak słodkie, że istnieją małe szanse zjedzenia ich zbyt dużo. Zdrowe węglowodany z suszonych owoców z dodatkiem dobrych tłuszczy z orzechów - czego chcieć więcej? Składniki (20 karmelków): 100 g moreli suszonych 50 g migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych pół szklanki wody
sama złodyczrazem mieszamy w blenderze Gotowy sos odkladamy Teraz gotujemy makaron, wedle przepisu na opakowaniu Ugotowany makaron nakladamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym, jesli jest malo slodkie dosladzamy Smacznego! Ps Mozna robic taki sos z innych owocow tj. maliny. Ciekawym pomyslem jest zrobic makaron z serem (http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/07/makaron-z-serem.html) i polac sosem owocowym
Klaudynkowa kuchniaKapustę przyrządzałam już na kilka sposobów, według kilku przepisów, będę je sukcesywnie zamieszczać ;-) Serdecznie polecam! składniki kapusta pekińska cebula pokrojona wzdłuż na cienkie kawałeczki łyżka miodu sos sojowy jasny słodki ocet ryżowy por zielona część około 5cm długości chili przyprawa KOTANYI SECRETS OF ASIA A LA KANTON (mieszanka przypraw do kuchni chińskiej), przyprawa jest rewelacyjna i nadaje niezastąpiony smak potrawie
SMYKWKUCHNIsezamu. Przepyszne połączenie smaków i aromatów. Polecam jako jedno z wielu dań kuchni azjatyckiej. składniki: - pierś z kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy
SMYKWKUCHNIprzed jak i po ugotowaniu, ale też jest warzywem, które łączy się z wieloma przyprawami, często z tymi rozgrzewającymi jak imbir, chili czy pieprz. Można ją przyrządzać na słodko, słono czy kwaśno. Jeżeli tak jak ja lubicie potrawy z dynią zapraszam Was na cykl : CZAS NA DYNIĘ ;-) Musiałam się z Wami podzielić zdjęciami dyni jaką otrzymała
SMYKWKUCHNIprzepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem bardzo smaczne i bardzo aromatyczne placuszki z dyni z dodatkiem kardamonu i cynamonu. Osobiście bardziej mi smakują placuszki z dyni na słodko niż na słono i takie też Wam dzisiaj zaprezentuję. składniki - 500 g dyni startej na tarce o grubych oczkach - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki
SMYKWKUCHNI