specjalnym dzbanuszku do kawy (na jedną porcję), w którym miksuję 2 łyżeczki kawy Nescafé z 1 łyżeczką cukru i odrobiną wody, za pomocą trzepaczki blendera uzyskuję bardzo dużo słodkiej, bardzo sztywnej kawowej pianki. Do wysokiej szklanki wlewamy do jej połowy mocno schłodzone mleko (3,2% lub mleko skondensowane z puszki), a na nim układamy sztywną, kawową pianę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWymyśliłam sobie takie niecodzienne połączenie i wyszła mi z niego wspaniała konfitura o rubinowej barwie i konsystencji musu :) Kwaśny smak porzeczek w połączeniu ze słodkim ananasem balansują się nawzajem. Jedyna wada czasochłonność, ale warto poświęcić trochę czasu, by mieć w domowej spiżarce takie rarytasiki:) Moje rady jak kupić dobrego i smacznego ananasa: Musi mieć zielone liście, jeśli najmniejszy liść wyrwiemy
Delicious Titbitsjakoś trzeba je zagospodarować. Zrobiłam frużelinę która jest świetnym dodatkiem do deserów, przekładania tortów, gofrów oraz jako dodatek do racuchów. Nie dodawałam dużej ilości cukru więc nie jest za słodka. Żeby mieć pewność, że się nie zepsuje poddałam pasteryzacji. Składniki: 1 kg borówki amerykańskiej 250 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy zakończyłam takimi oto słodkimi małymi tartami. Na blogu było bardzo truskawkowo. Truskawkowe zapasy zrobione a teraz czekamy na następny sezon. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny lub masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 400 ml śmietanki czekoladowej truskawki perełki do dekoracji Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz
Monia miesza i gotujecukinie 1 szklanka kaszki kuskus (suchej) 2 - 2,5 szklanki bulionu warzywnego po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu Delikatnego Winiary mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól, pieprz Cukinie dokładnie myję, odcinam czubek, wydrążam miąższ, zostawiając około 1-1,5 cm grubości ścianek. Kaszę wsypuję do garnka, zalewam wrzącym bulionem
W kuchni Karmel-itkiBataty jedliśmy po raz pierwszy i jesteśmy zachwyceni, a najbardziej nasz syn :) W smaku przypominają trochę dynię, a trochę marchewkę - cudny smak :) Zaopatrzyłam się w większą ilość tego pysznego słodkiego ziemniaka i spróbowaliśmy jeszcze purée , a na pewno kolejne przepisy z batatów jeszcze przede mną :) Składniki: 1 kg batatów, skórka otarta z 1cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka soli
Delicious TitbitsSamo ciasto robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g) 2 budynie waniliowe
Poezja smakuKolejny grecki pomysł, tym razem na słodko. Te ciasteczka to coś jak nasze pączki. Idealne z karmelem i orzeszkami. Częstujcie się! Składniki : Ciasto: * 2 szklanki mąki pszennej * 5cm pasek drożdży * 2 szklanki ciepłej wody * łyżeczka soli * olej do smażenia Syrop: * pół szklanki cukru trzcinowego * szklanka wody * łyżeczka cynamonu * orzechy do posypania ciasteczek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać
Magiczne Życie MartyKolejna wersja pysznych domowych konfitur. Te dzisiejsze to moje ulubione. Przygotowuję je zawsze (już od kilku lat) z malutkich, polskich moreli- są najlepsze. Nie za słodkie, z kwaskową nutką, po prostu pyszne. Świadomość tego iż w takim słoiczku mam mnóstwo zdrowych owoców, smak lata zamknięty na długie zimowe dni, powoduje, że chce się przygotowywać tak szybkie konfiturki. Polecam tym, którzy
Smaczne Zdroweżeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie ! Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba Blue ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazrobić jeśli robiąc pavlovą nie wyjdzie nam totalnie beza? Wyrzucić żal, wiec... jest na to idealna rada, mianowicie zrobić Słodki bałagan z Eton . To angielski deser składający się z pokruszonych bez, bitej śmietany i owoców, najczęściej truskawek. Ja wykorzystałam mieszankę leśnych i ogrodowych owoców porzeczki, agrest, maliny i jagody, co dało razem najlepszy deser na letnie popołudnie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobienia frużeliny natchnęła mnie Marzenka z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi . Z racji iż staram się ograniczać wykorzystanie cukru w mojej kuchni - wypracowałam zmodyfikowaną recepturę niskosłodzoną . Zestawiłam dodatkowo słodki smak truskawek z kwaskowatą skórką cytryny . Nie mogłam się też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii . Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie
Grunt to przepis!blogu na pewno * poza domem kanapka na szybko * żełądki i wontroba rządzi * moja ambasadorska paczuszka * zestaw dla S :* * maluchy z mamą * maluchy * buraczki * słodka chwila, ale szału nie robi - a takie ciekawe smaki * domowy pedicure zaliczony * Tesco i kolejne przeceny - w żarskim już nie znajdziecie - wzięłam wszystkie * zielony kubek w grochy jest wspaniały
Magiczne Życie Martypianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto podjąć trud dla jego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku. Blat białkowo-orzechowy
Poezja smakuTaką sałatkę podałam ostatnio do obiadu. Była pyszna! Nieco inna niż tradycyjne surówki do których jesteśmy przyzwyczajeni. Uwielbiam takie smaki.Granat, który jest nieco słodki a zarazem kwaśny, nadaje tej sałatce wyjątkowego smaku. Nie potrzeba nawet jakiegoś specjalnego dressingu... wystarczy pikantna oliwa, sól i ocet winny. I tyle. A smak powala! Składniki: pół główki sałaty rzymskiej połowa granata
Mango Papaja