strzał w dziesiątkę... ommomommom! Wytrawna Dziesiątka z Sosem Tysiąca Wysp Zaczęłam od przygotowania sosu, aby składniki się ze sobą przegryzły. 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu papryka słodka jajko ugotowane na twardo ogórek konserwowy sól do smaku Jajko posiekałam bardzo drobno, to samo robiłam z ogórkiem. W miseczce wymieszałam majonez, ketchup, dodałam ogórka, jajko, przyprawiłam papryką i solą
bastalenaTymbaliki z dorsza czyli moja ryba po grecku dorsz przyprawa do ryb oliwa mąka do oprószenia 1 marchew 1 por (biała część) 1 jabłko 1/2 cebuli sól, pieprz, słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczęłam od warzyw. Pora pokroiłam w plasterki. Marchew, jabłko i cebulę starłam na dużych oczkach tarki. Na oliwie podsmażyłam w kolejności pora, cebulę, jabłko i marchew
bastalenaindyk (ok. 6,5kg) 300g mięsa mielonego garść rodzynek 1 jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież marynata) Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić indyka, jednak moim zdaniem ułatwia ona trochę życie. Należy
bastalenagalaretką i pozostawiłam do wystudzenia. Następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Ćevapčići z sosem tzatziki 300g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka śmietany starty ząbek czosnku 1 łyżka papryki słodkiej, chili, mieszanki kebab 3-4 łyżki gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1 ząbek czosnku sok z cytryny Wszystkie składniki wymieszałam na jednolitą masę. Uformowałam podłużne mini kiełbaski
bastalenazupy, gotowałam do miękkości. Następnie zaprawiłam łyżką mąki. Na koniec przyprawiłam do smaku, wkropiłam cytrynę. Podałam z kleksem śmietany. mięso mielone 100ml bulionu pieprz cytrynowy, sól, papryka słodka plaster żółtego sera ogórek kiszony cebula papryka czerwona ketchup, musztarda, majonez bułki do burgerów Mięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam
bastalenawyszły, to będą naleśniki na słodko. Taki powrót do dziecięcych lat. Najlepsze robił mój chrzestny. Patelnię zawsze smarował słoniną. To był chyba jego tajemny sekret udanych naleśników. Moja mama je potem troszkę update'owała. Z dodatkiem sera, cynamonu, podsmażała na maśle. I zawsze zwijała w trójkąty. Ech, palce lizać! Naleśniki z serem i cynamonem naleśniki 250g twarogu półtłustego
bastalenamnie zbyt zamerykanizowane i skomercjalizowane. Poza tym romantycznym można, a nawet należy (!), być częściej niż raz w roku ;) Po moim przepisie na naleśniki z twarogiem na słodko odezwały się Siostry z zaprzyjaźnionego bloga i poleciły przepis na naleśniki wg Julii Child. Cóż, może dzisiejsze święto to okazja, aby ów przepis przetestować? Zapraszam zatem na walentynkowe naleśniki wg Sióstr
bastalenatego celu przeróżne kuchenne gadżety, od profesjonalnych sitek po babcine "łachy" ) ok. 10- 15min. Warto zostawić odstęp pomiędzy kluskami, ponieważ w trakcie parowania jeszcze delikatnie puchną. Na słodko: 1 duży jogurt naturalny paczuszka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 paczka truskawek (mrożonych) dżem truskawkowy (Rozmrożone) owoce rozdziabałam widelcem. Dodałam jogurt, cukry i wszystko razem zmiksowałam na gładki sos ( można
bastalenalodówce zalegała mi kostka twarogu. A dawno nie piekłam nic słodkiego. Tak sobie pomyślałam, że weekend to odpowiednia pora, aby nadrobić zaległości. Mało być szybko, mało być smacznie! Dlatego znowu tarta. I znowu biała. I prawdziwie angielska. Tarta, której nie powstydzi się Królowa. Omomom! 1 czubata szklanka mąki pszennej 75g zimnego masła 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli
bastalenaOstatnio kubki smakowe Misia wystawione są na prawdziwą próbę. "Co to takie słodkie?" Bingo! O to chodziło! Zbity z pantałyku totalnie, ale rozsmakowany po uszy. Biedny ma ze mną ostatnio trzy światy... ale chyba specjalnie nie narzeka. A przepis polecam! Gwarantuję, że i Wasze kubki smakowe będą w totalnym szoku. 30dag brukselki, przekrojonej na połówki 1 łyżka masła
bastalenakaszy bulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka białej fasoli (ja miałam w pomidorowej zalewie) puszka pieczarek (lub 200g surowych) 2 jajka natka pietruszki sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem tego pasztetu ). Cebulę
bastalenaPomidorówka na blogu gościła do tej pory w dwóch wariacjach, na słodko-orientalnie i ostro . Jaka by nie była pozostanie jedną z moich ukochanych zup. I nie ma w tym żadnej przesady. Serio! Do dziś wspominam z rozczuleniem jak rodzice szykowali się na weekendowe najazdy córki z uczelni i rozpieszczali mnie właśnie pomidorową. Ledwo wyjeżdżałam z domu, a ojciec
bastalenaserowym spodzie, otoczyłam zakładkami i całość zapiekłam w 200st. przez 30- 40min. P.S. Zamiast ricotty pasuje każdy inny twaróg. Cukier trzcinowy też można zastąpić zwykłym. Moja tarta wyszła mało słodka, ale o to mi chodziło. Jeśli jednak wolicie posłodzić sobie życie, proponuję dodać trochę więcej cukru do sera
bastalenawszystkiego piekielnie spiekł! 2 udka kurczaka (wymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oliwy *** Składniki marynaty wymieszałam ze sobą i natarłam nią udka. Całość zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na ok. 5h do lodówki ( można na całą noc ). Następnie
bastalena