Pyszny, kolorowy i smaczny zestaw obiadowy do pracy! Wiele osób często nie przygotowuje posiłków do pracy, i gdy dopada ich głód, połykają wysokoenergetyczne batony, bułki słodkie, kebaby lub inne - o zgrozo- gotowe dania w 5 minut z proszku. Niby każdy wie, że nie zdrowe, że tuczące a jednak.... Postanowiłam rozszerzyć nasz cykl śniadania FIT, o obiady i kolacje. Z chęcią
SMYKWKUCHNIbraku czasu (i dzięki sklerozie) padło na Babeczki z bananami od Gellwe. Wszystko w jednym pudełku , wystarczy banan, odrobina mleka, olej, jajka i w kilka chwil, możecie wyczarować świetny słodki prezent ;) Czytaj więcej
FarmażonyMiałam nie podążać za walentynkową modą, jednak po wczorajszym opublikowaniu zdjęcia(rocznicowego) na fp dostałam kilka próśb od czytelników w sprawie przepisu, cytuję "na te słodkie bułeczki" . Nie pozostało mi nic innego jak dodać dla Was mała instrukcję. Czytaj więcej
Farmażonymnie jak zawsze ciasto na weekend z tego co w lodówce zbywa - czyli coś słodkiego praktycznie z niczego. I tak dziś mam dla Was przepis na tartę , chociaż może to placek z serem i kremem? Jak zwał tak zwał wyszło pysznie. Czytaj więcej
Farmażonyałkiem zapomniałam o tym przepisie, ale ostatnio tknęło mnie, żeby zrobić dziewczynkom coś innego do szkoły. Kanapki nawet te wymyślne mogą się znudzić, a taka domowej roboty słodka bułeczka jest o wiele lepsza niż kupne w sklepiku. I nagle, zaglądając do szafki, wpadły w moje dłonie rodzynki -już wiedziałam co zrobię. Czytaj więcej
Farmażonyowoce jagodowe trwa, trzeba korzystać, dlatego każdy pomysł na ich wykorzystanie jest dobry (prawda?) Dziś marcepanowy, pyszny placek. U nas zniknął jak tylko wystygł. Polecam to słodko-kwaśne letnie ciasto Składniki: Ciasto: ~ 400 g marcepanu ~ 100 g masła ~ 50 g cukru ~ 3 jaja ~ 150 g maki ~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto
Farmażonyupały trzeba się jakoś ochłodzić. Tym razem powstała lemoniada z dodatkiem brzoskwiń. Słodko - kwaskowata. Idealna. Składniki: 1 brzoskwinia pół cytryny 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół litra wody mineralnej lód Wykonanie: Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do kielicha blendera. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do brzoskwiń. Dodajemy
Sto kolorów kuchnisobie przygotować w lato. Ma zupełnie inny smak niż te kupne. Choć ma sporo cukru to i tak jest go mniej niż w napojach słodzonych niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Słodki cytrynowy smak doskonale orzeźwia – szczególnie z kilkoma kostkami lodu. Ja dodatkowo wrzucam do lemoniady łodyżkę mięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam
Poezja smakudziś zrobiłam przepis podstawowy ale w wariantach podam co można dodać jeszcze. Głównym składnikiem są....chrupki kukurydziane ! Dzieci je uwielbiają. Ja sama podkradam je mojemu brzdącowi :) A w towarzystwie słodkiej polewy są jeszcze lepsze :) A więc polewę o której wspomniałam wyżej robimy tak: 1 kostka masła 40 dag krówek 1,5 łyżki miodu. To wszystko rozpuścić i gotować
Olikowa kuchniadobrze widzicie. Dziś przepis na tort. Kto powiedział, że tort musi być na słodko? :) Dziś pokażę Wam bardzo smaczny przepis na tort na słono. Spektakularne jest również to, że do tortu użyłam pora. Por jest wybornym warzywem, może trochę niedocenianym. U mnie kilka razy jeszcze wystąpi w roli głównej. Do ciasta użyłam: 200 g mąki pszennej 100 g masła
Olikowa kuchniapieprz Cebulkę drobno kroimy. Ja osobiście wolę lekko przysmażoną. Ale można dodać surową. Wszystko razem mieszamy. Formujemy mniejsze kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy. Ja podałam z salsą słodko-kwaśną
Olikowa kuchniaznowu naleśniki na słodko!!! :) Obiecuję jutro będą na słono...bo u mnie tydzień naleśnikowy :) Dziś zrobiłam naleśniki z budyniem. Oczywiście żeby nie było zbyt nudno nie jest to sam budyń. Ugotowany budyń podzieliłam na dwie porcje. Do jednej dodałam...batony Mars i Danonka o smaku bananowym, a do drugiej serek homogenizowany i mus z kiwi. Składniki na ciasto
Olikowa kuchniazamrażarkę z poprzedniego roku. Więc muszę opróżniać ją, bo zaraz mąż będzie przynosił nowe dostawy! :) Dziś wyjęłam paczuszkę i zrobiłam zupę grzybową z dużą ilością młodych ziemniaczków i młodą, słodką marchewką. Zupa jest klarowna nie zabielana. W całym domu pachnie grzybami.... Lubicie ten zapach? Użyłam: 1 miseczka grzybów leśnych 3 marchewki 2 małe pietruszki 3 ziemniaki 1/2 cebuli 1 liść
Olikowa kuchnia